Hozzávalók 2 főre:
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 7 dkg búzadara
- 2 tojás
- 1 mk só
- 7 dkg zsemlemorzsa
- 1 ek olaj
- 25 dkg szőlő
A bormártáshoz :
- 1/4 vaníliarúd
- 1 dl édes fehérbor
- 0,3 dl víz
- 2 tk vaníliás pudingpor
- 1 ek cukor
- 0,5 dl tejszín
A túrót szitán finomra áttörjük. A tojássárgákkal és a búzadarával összedolgozzuk és fél órát pihentetjük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük és leitatjuk róla a nedvességet. A zsemlemorzsát az olajon világosbarnára pirítjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és elvegyítjük a túrós masszával.
Egy nagyobb lábasban kb. 4 liter vizet forralunk, amit 2 tk sóval ízesítünk. A túrós masszából vizes kézzel 10-12 gombócot formázunk, amiknek a közepébe 1-2 szőlőszemet nyomunk. A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (kb 10 perc alatt főnek meg). A kifőtt gombócokat beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
Közben elkészítjük a bormártást : a borhoz öntjük a vizet, hozzákeverjük a vaníliarúdból kikapart pépet, a cukrot, a pudingport és sűrűsödésig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a maradék szőlőszemeket és éppen csak összeforraljuk. A gombócokat a bormártással körítve tálaljuk.
A NoSalty további ajánlatai
|
|
|
|
Szőlős túrótorta | Gyömbéres körte | Fahéjas-körtés rizspuding | További receptek >> |