Őszi estékre - Szőlős túrógombóc bormártással

Itt a szőlőszezon. A szőlő nemcsak lé formájában kísérheti a fogásokat, de frissen szüretelve is nagyon jó alapanyag is lehet. Még a legklasszikusabb túrógombóc is megbolondítható vele, és persze a levével.

Hozzávalók 2 főre:

A bormártáshoz :

  • 1/4 vaníliarúd
  • 1 dl édes fehérbor
  • 0,3 dl víz
  • 2 tk vaníliás pudingpor
  • 1 ek cukor
  • 0,5 dl tejszín

A túrót szitán finomra áttörjük. A tojássárgákkal és a búzadarával összedolgozzuk és fél órát pihentetjük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük és leitatjuk róla a nedvességet. A zsemlemorzsát az olajon világosbarnára pirítjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és elvegyítjük a túrós masszával.

Egy nagyobb lábasban kb. 4 liter vizet forralunk, amit 2 tk sóval ízesítünk. A túrós masszából vizes kézzel 10-12 gombócot formázunk, amiknek a közepébe 1-2 szőlőszemet nyomunk. A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (kb 10 perc alatt főnek meg). A kifőtt gombócokat beleforgatjuk a zsemlemorzsába.

Közben elkészítjük a bormártást : a borhoz öntjük a vizet, hozzákeverjük a vaníliarúdból kikapart pépet, a cukrot, a pudingport és sűrűsödésig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a maradék szőlőszemeket és éppen csak összeforraljuk. A gombócokat a bormártással körítve tálaljuk.

A NoSalty további ajánlatai

 Szőlős túrótorta
 Gyömbéres körte
 Fahéjas-körtés rizspuding
 www.nosalty.hu
 Szőlős túrótorta  Gyömbéres körte  Fahéjas-körtés rizspuding  További receptek >>
Oszd meg másokkal is!
Mustra