Limonádékörkép: Orgia szörppel, jéggel és citrommal

Costa bodzás limonádéja egy halovány bodzaszörp, a Gerbeaud limonádéról inkább a nagyszülők szörpje jut eszünkbe, ez a nosztalgia pedig 890 forintba kerül. Kánikulában a Krisna-völgyi rózsavizes limonádé a legjobb, aki viszont az íztelen üdítőért van oda, ajánljuk, hogy a Gödörben rendeljen. A város legolcsóbb limonádéját a Sandwich Areában kapni, de az egy büntetés. Limonádékörkép.

Milyen az igazi limonádé? Sok benne a citrom vagy csak éppen ellensúlyozza a cukor édességét? Vagy nincs is benne cukor, csak rengeteg frissen facsart citrom? Ha limonádéról van szó, mindenki másképp képzeli el a tökéleteset: van, aki a klasszikus citrom-cukor-víz kombó megfelelő arányú elegyét keresi, mások koktélokat megszégyenítő csicsás italokra vágynak.

A puszta tény, hogy ennyi féle variáció létezik bizonyítja, hogy szeretjük a limonádét. És ha már ennyire szeretjük, nem árt megtalálni a tuti helyet, ahol pont úgy készítik, ahogy mi szeretjük. Íme egy rögtönzött - nem reprezentatív - körkép. Jótanácsként csak annyit mondunk, hogy (itt is) érdemes a természetes hozzávalókból készült italokat keresni, vesszen a citrompótoló, éljen a nádcukor!

Costa Coffee: a cipész maradjon a kaptafánál

A Costa kávézóban rengeteg féle ital kapható, a jeges teáik egészen jók, épp ezért reménykedve tértem be ide egy limonádéra. Már az elején csalódtam, mert az amúgy széles választék a limonádékra nem terjed ki - szezonális termék, és mindössze egyféle kapható: bodzás. Nagyon divatos a bodza íz, mindenhol lehet kapni, nekem már egy kicsit sok is belőle. A műanyag pohárban lötyögő limonádé első ránézésre bíztató: van benne jég, citromkarika és még néhány mentalevél is. A pohár tapintása hűvős, ez jót ígér. Sajnos az ízteszt nem ennyire pozitív: a Costa bodzás limonádéja egy halovány bodzaszörp. Nem túl édes, nem túl savanyú, de még csak nem is túl bodzás. De legalább jó hideg.

5 dl ára: 550 Ft

Gerbeaud: igazi íz jó drágán

Ritkán, mondhatnám nagyon ritkán járok a Gerbeaud-ba, pedig kéne. Mivel most a limonádékat teszteltük, nem térek ki az italok mellé elfogyasztott finomságokra, mert attól is csak ugrálnának rám fel a kilók. Limonádéból két félét talátam az étlapont, mindekettőt meg is kóstoltam. A sima limonádé névre hallgató versenyző azt hozta, amit a neve is sejteni enged: egy nagy nevű cukrászdától elvárható korrekt limonádét. Személy szerint én szerencsésnek tartom, hogy nem egy koktélcseresznyés limonádécsodát kaptam, hanem egy nagy adag citromos, cukorszirupos vizet, megfelelő arányokkal, talán egy kicsit lehetett volna intenzívebb az íze. A limonádét lehet szénsavas és mentes vízzel is kérni, valamint létezik belőle cukormentes verzió is: víz, citrommal. Jó tud az lenni a nagy melegben.

A bodzás-málnás limo a nagynevű cukrászda elmozdulása az trendek felé, és igen jó választás: a házi bodzaszörp és a málnapép nagyon kellemes összhangot alkot, inkább a nagymamám szörpje, mint a limonádé jut eszembe róla, de ezzel el is mondtam a lényeget: a nagyi szörpjei szuperek.

3 dl ára mindkét limonádé esetén: 890 Ft

Krisna-völgyi rózsavizes limonádé

A menü állandó része a hagyományos Rózsavizes limonádé, mely a maga egyszerűségében is csodálatos. Általában megosztja a közönséget, valaki vagy szereti vagy a világból is ki lehet vele üldözni. Parfümös, jellegzetes íze és tisztasága miatt el sem lehet képzelni hatékonyabb frissítőt a döglesztő kánikulában. Általában minden díszítés nélkül, tradicionális rozsdamentes fémpohárban szolgálják fel. Hidegen és szobahőmérsékleten is remek ital. A fesztiválok alatt nagy fehér hordókból merik, tehát egyetlen hatalmas adagot készítenek, így az alkotóelemek tökéletesen vegyülnek. Budapesten a Govinda Vegetáriánus étteremben is megkóstolhatod. Ha otthon rózsavizes limonádét készítesz, figyelj oda az arányokra – a rózsavízből nagyon keveset kell csak hozzáadni.


3 dl ára: 230 Ft

Passport, Flórián tér: Hubba Bubba szörp ananásszal

A Flórián üzletközpont a nyolcvanas évek hangulatát adja vissza, az oldalában található étterem azonban sokkal inkább naprakész. A limonádéról mégis talán a gyerekkori emlékeiket felidézve gondolkodtak, amikor az az ital legalább annyira édes volt, mint a polipeptidek és aminósavak orgiájából született Jaffa szörp. Mivel szimpla limonádét nem kínálnak, csak ízesítettet, a pincérnő azt javasolta, ha fanyarabb ízre vágyunk, kóstoljuk a vérnarancsos, illetve a sok gyümölcsös változatot. Mindkettőt kértünk. Narancsárga, zavaros italokkal érkezett az asztalunkhoz, amelyekben narancs és citrom szelet is bőven úszott a jegek közt, a pohár oldalán pedig egy nagy ananászdarab küzdött a fennmaradásért. A vérnarancsos ital a Hubba Bubba rágó ízvilágát idézte, és igazából a sok gyümölcsösnek is hasonló íze volt. Ha egy üveg savas ásványvízzel felöntöttük volna, már egészen finom lett volna.

Fél liter ára: 580 forint.

Gödör: általában semmi íze

Kifejezetten ajánlásra kóstoltuk meg az Erzsébet téri Gödör limonádéját, ám az első kortyok után kiderült, hogy a teraszon kínált ital nem a belső tér pultjánál árult ital receptjét követi, így a tippadó azonnal visszavonulót fújt és elhatárolódott. Alapvetően nem is néz ki rosszul, a gyümölcsök frissek benne, jutott bele citrom és narancs is. A lime-ot  hiányoltam, de nem gondolom, hogy ez elvárható lenne, így megalkuszom ezzel is. A vizuális élményt természetesen rontja a műanyag pohár, de értjük, hogy a zsúfolásig telt Gödörnél nem kockáztatnak. Örülünk, hogy szódával kapjuk, bár később azt az infót kapjuk, hogy így már squash-nak hívják, bár a wiki oldal minket nem győzött meg. Az általános ízetlenség mellett nagyon fáj, hogy olyan kevés cukrot (szirupot?) tesznek bele, hogy az még a kevésbé édesszájúaknak is feltűnő, és sajnos más íz sem ellensúlyozza ezt a hiányosságot. A legjobb tulajdonsága, hogy jó hidegen kapjuk.

3 dl ára: 400 Ft (ha emlékezetünk nem csal).

Pastrami: a gyömbéres  szomjoltónak jó, a citrusos édesszájúaknak

A Pastrami étterem azon kevés helyek közé tartozik, ahol nem nagyon lehet melléfogni a rendeléssel. A limonádé esetében viszont jobb lett volna, ha nem a gyömbéreset kérem, hanem a Pastrami limonádét, ami drágább ugyan, de rengeteg gyümölcs van benne. Egy barátnőm szerint a gyümölcsök mellé tehetnének egy kicsivel több jeget, mert az ital nem elég hideg és ezért nem is igazán üdítő. Másik hibája, hogy túl édes, de ez biztos van, akinek bejön. A gyömbéres viszont a klasszikus, szénsavas gyömbér egy gerezd citrommal és mentalevéllel. Az üdítő hatása mondjuk vitathalatlan, remek szomjoltó, egy picit csípős, de nem annyira, mint az ázsiai országokban kapható különös gyömbérsör. A másik előnye pedig, hogy nem édes, és ha a jég elolvad benne, akkor is marad még íze.

3 dl Pastrami limonádé: 650 forint
3 dl gyömbéres limonádé: 450 Ft

Limonádékollekció a Leroyban

Semmi nem mutatja jobban, hogy a limonádé most menő, mint az, hogy a Leryoban külön limonádélap található minden asztalon. Klasszikus, citromból, cukor(szirup)ból és vízből készült limonádéra itt ne számítsunk, viszont rengeteg ízesített limonádéital közül lehet választani: az alma, eper, grapefruit, kiwi, málna, és meggy limonádék bolti gyümölcspépből készülnek, a bodza pedig szörp hozzáadásával kapja a bodza ízt. A hagyományos Leroy limonádé friss narancslé hozzáadásával készül, és véleményünk szerint ez a legjobb választás itt, ha hajlandóak vagyunk egy pohár hűsítő italért mélyen a pénztárcánkba nyúlni. Kellemesen savanykás, pont elég hideg, gyorsan lecsúszik. Ezzel ellentétben a bodzás limo egyetlen előnye, hogy szódavízzel készítik, különben jellegtelen - a bodzát is csak nagy összpontosítással lehet benne felfedezni.

5 dl ára: 1050 Ft.

Sandwich Area: majdnem

A nemrég nyílt kis szendvicsbár limonádéja az egyszerű és nagyszerű elvet próbálja követni, és majdnem sikerül is neki. A limonádéjuk nem flancos, műanyag pohárban kapjuk egyetlen szívószállal. Viszont tökéletesen hideg, van benne jég is, ami biztosítja, hogy a legnagyobb melegben is hűvös maradjon az ital, amíg elfogyasztjuk. A cukor és a citrom aránya tökéletes, nagyon frissítő, de nem csavarja össze a szánkat. Egyetlen nagy hibát vétenek: citrompótlót (is) tesznek az italba. Sajnos ez megbocsájthatatlan! Az eladó szerint citromlé és citrompótló keveréke van a limonádéban, kóstoláskor a természetes citromot nem igazán fedeztem fel, viszont a citrompótló filmes réteget vont a fogaimra. Brrrr.


3 dl ára: 200 Ft

Mentás csoda: a Két Szerecsenben tudnak valamit

Az étlapon található három féle limonádéból kettőt kóstoltunk: a narancsos, lime-os az újhullámos limonádék iskolapéldája: sok benne a citrusféle, hideg, épp csak annyira édes, amennyire kell. Aki ezt a fajta limonádét szereti, jó helyen jár, tökéleteset kap.

A „Szerecsen limonádé mentával” képes ezt is felülmúlni, mert nem egyszerűen mentalevelekkel díszített limonádét tesznek elénk az asztalra, ha ilyet rendelünk. Ez az általam valaha kóstolt leghűsítőbb ital. Nem tudom, hogy a limonádé kategóriába mennyire fér bele, inkább mentaszörpnek nevezném, de annak fenséges. A mentaleveleket a limonádéalappal és a jéggel leturmixolják, így az eredmény egy rendkívül üdítő, habos italköltemény. Nagy melegben kötelező kipróbálni mindenkinek, aki egy kicsit is szereti a mentát.

3 dl Jeges limonádé naranccsal és lime-mal: 590 Ft
3 dl Szerecsen limonádé mentával: 690 Ft

Klasszik: Budai Szamos

A Budai Szamosban nem bonyolítják túl a dolgot: ha limonádét rendel az ember, választhat, hogy 2 vagy 3 dl-t szeretne. Kap egy pohár nagyon citromos vizet néhány citromkarikával, hozzá 2 kis zacskó cukrot és egy kanalat. Mostanában már megkérdezik azt is, hogy szénsavas vagy mentes vízzel szeretném-e, eddig alapból szénsavassal hozták. Ez csak azért volt veszélyes, mert a sok (valódi!) citrom és a szénsav hatására a csordultig teletöltött pohár őrült habzásba kezdett a cukor hozzáadásakor. Ettől eltekintve jófajta, sallangmentes, klasszikus limonádé ez. Aki ezt szereti, elégedett lesz.


3 dl ára: 600 Ft

Limonádé a Flórián tér környékén

Ha egész életünkben csak az Árpád híd környékén próbáljuk ki a limonádét, az az érzésünk lehet, hogy limonádét készíteni nagyon nehéz. A Flórián udvar mellett található Retro kávézóban rendeltem legutóbb az étlapon 450 forintért kínált italból. “Úgy tudom megcsinálni, hogy a vízbe lime-ot teszek, és cukrot” - részletezte terveit a pultos, majd felszolgált egy szénsavas, hideg ásványvizet fél citromkarikával, és a pohár mellé igazított két kockacukrot. A fiú sejtette, hogy ezt 450 forintért kínálni nagyvonalú lenne, ezért végül 150 forintot kért érte.

Ezt az italt jobbnak láttam csak versenyen kívül szerepeltetni a limonádétesztben.

A Polgár utcában található Huba cukrászdában rendelt limonádé sem szerepel, pedig egészen jól sikerült. Épp csak azért nem, mert nincs a kínálatban. Mivel szerkesztőségünk tagjai törzsvendégnek számítanak ott,  a cukrász a kedvünkért dobta össze hagyományos receptúra alapján (hidegvíz, kifacsart citrom, sok kristrálycukor) a nagy melegben, és nem fogadott el érte pénzt, pedig érdemes lenne felvenni a menüre.

5 dl ára: 0 forint, csak törzsvendégeknek

További remek üdítők a Gasztro rovatban: jeges tea, smoothie, thickie

Fűszeres Eszter gyümölcsös rózsaszörpje

Házi mentás ananászlé

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek