Nem hízlal a csipsz és a csoki, ha organikus

Újabb remek lehetőség az önbecsapásra hajlamosabbaknak: egy kísérlet szerint már pusztán attól egészségesebbnek és finomabbnak érzünk egy ételt, ha organikusnak hisszük.

Az emberek nemcsak azt várják egy organikus ételtől, hogy az ne tartalmazzon vegyszereket, hanem azt is, hogy azok kevésbé hízlaljanak, finomabbak legyenek, mint nem organikus társaik. Jenny Wan-chen Lee egy száznegyvennégy főn végzet kísérlet során derített fényt az újabb táplálkozási mítoszra, amit az LA Times szerint nyugodtan oda lehet tenni az olyan népszerű vélekedések mellé, mint pl. hogy "ha nem fizetsz egy ételért, akkor az nem számít bele a napi kalóriabevitelbe" vagy "ha eszel valami egészségeset, akkor utána lehet enni egy egészségtelent, mert a kettő kiüti egymást, és nullán leszel".

A mallokban végzet kísérlet során a Cornell University végzős diákja joghurtot, csipszet s csokis sütit kínált kóstolásra az embereknek, mindegyikből kétfélét, és az egyikről azt állította, hogy organikus, a másikról, hogy nem az (noha mindkét minta organikus volt, és ugyanaz a márka). Mint kiderült, a tesztalanyok egyöntetűen ízletesebbnek ítélték az organikusnak vélt ételeket, ráadásul úgy gondolták, hogy azokban kevesebb a zsír és a kalória, több a rost, tehát alapvetősen sokkal egészségesebbek, kevésbé hizlalnak, mint a nem organikus párjuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek