Önbizalmát is elveszti a kopaszodó nő

A női hajhullásnak számos oka lehet, a hormonoktól a vitaminhiányig. A megoldást tehát akár már a vitaminpótlás is jelentheti, de van, akinél csak a hajbeültetéssel oldódnak meg a gondok. Összeszedtük az okokat és a lehetséges megoldásokat.

Az egy dolog, hogy a férfiak kopaszodnak, de a felmérések szerint nem kevés nőnek problémát jelent a haja elvesztése.

Annak ellenére, hogy sokan attól félnek, kihullik a hajuk, napi 60-100 hajszál kihullása még természetes. Csakhogy a Farmec cég felmérése szerint a 18-59 éves nők 50 százaléka küzd hajhullással. Ennek oka pedig nagyon sokféle lehet, a vitaminhiánytól a túladagolásig sok minden belefér.

stockfresh 611498 loss-hair-comb-in-women-hand sizeM

A környezeti hatásokon kívül egyes betegségek is okozhatnak hajhullást, sőt a terhesség és a szoptatás alatt is jellemzőbb a hajszálak elvesztése. Ebben az időszakban a haj szerkezete is megváltozhat.

A hajhullásnak is van szezonja, a nők nagy része tavasszal és ősszel veszti el a legtöbb hajszálát.

A hajhullás fajtái

Ha a háttérben genetikai okok állnak, akkor csak a hajbeültetés segíthet, de a hajhullás más típusaira lehet megoldást találni. Az egyik leggyakoribb előfordulási forma az androgenetikus alopécia. A betegség neve is arra utal, hogy a férfi hormonok (androgének) valamiért túlsúlyba kerülnek a szervezetben, és ettől alakul ki a hajhullás. Míg a férfiaknál a kopasz foltok a jellemzőek, addig a nőknél általában a választéknál indul meg a ritkulás.

stockfresh 348441 hair-loss sizeM

A klimax is okozhat hajhullást. A változókorral ugyanis a természetesen termelődő ösztrogén- és progeszteronszint csökken, és ha még rossz genetikai hajlamot is örököltünk, a két dolog összeadódásával alapos hullásnak indulhat a haj.

A telogén hajhullás esetén valamilyen hiánybetegség állhat a háttérben. Erre a legjobb a vas és cink fogyasztása, főleg a cinké, amely attól függetlenül, hogy nem hormon, képes beavatkozni a hormonális rendszerbe. A cink nem csak a hajhullás ellen jó, hanem a nehézfémsók ellen is, amivel a nagyvárosban élők gyakran találkoznak. A napi ajánlott cinkbevitel 15-20mg.

A díffúz hajhullás során a hajas fejbőrön egyenletesen hullik ki a haj. A kiváltó ok lehet pajzsmirigy betegség, pszichés megterhelés, hosszan tartó betegség és gyógyszer mellékhatás is. A jó hír, hogy ezen típusú hajhullás rendeződni tud magától (persze, a kiváltó ok megszüntetése után), ehhez csak türelemre van szükség.

A terhességgel a progeszteron és az ösztrogén szint is megemelkedik, ezzel párhuzamosan a haj növekedési impulzusokat kap. A szülés után 2-3 hónappal a hormonrendszer visszaáll eredeti állapotába, így ezek a hirtelen nőtt hajszálak kihullanak. Ezzel a típusú hajvesztéssel sincs más dolgunk, mint kivárni a hormonrendszer elrendeződését.

A foltos kopaszodásnak (Alopecia areata) számos oka lehet. A kényszeres hajtépkedésen túl a belső szervek gyulladásai is okozhatnak ilyen mellékhatásokat.

Ha a hajhullás mellé menstruációs zavar is társul, illetve férfias típusú szőrnövekedés jelentkezik, megjelennek a pattanások, akkor felmerülhet a gyanú, hogy policisztás ovarium szindrómával áll szemben az orvos.

stockfresh 15682 unhappy-redhead-woman sizeM
Lev Dolgachov

Sokan nem tudják, de az arra érzékenyeknél a fogamzásgátló is okozhat hajhullást. Ha ilyet tapasztal valaki, akkor jelezni kell a nőgyógyásznak, és más tablettát vagy fogamzásgátló módszert keresni. A tabletta abbahagyása hasonló tüneteket okozhat, mint a terhesség és a szülés. Ebben az esetben sincs semmilyen teendő a várakozáson kívül.

Kezelési módok

A kezelések sokrétűek lehetnek, és a fejlett technikáknak köszönhetően a hajátültetéstől a mezoterápiáig számos lehetőség van, de az első lépés az orvos – mondta el a Díványnak dr. Vass Ilona, bőrgyógyász. Itt ugyanis kiderülhet, hogy valamilyen megbetegedés áll a háttérben, melyet kezelve a hajhullás is rendeződni tud. Orvosi vizsgálat nélkül teljesen felesleges tablettákra és krémekre költeni, hiszen ezek nem az okot szüntetik meg.

A hajat egy trichoscan nevű készülékkel tudja megnézni az orvos, így nem kell egyetlen hajszálat sem kihúzni. A vizsgálatból kiderül, hogy milyen a növekedési és nyugvó fázisban lévő hajhagymák aránya, milyen vastag a haj, mennyi piheszőr van a fejbőrön. A vizsgálat során alaposan megnézik a fejbőrt és a hajat, majd eldöntik, hogy androgén vagy telogén típusú hajhullással állnak szemben, és ennek megfelelően döntenek a kezelésekről.

Ha valakinek ritkulni kezd a haja, az első lépésben szérumokat, tonikokat és egyéb szereket vásárol, hátha ez jelenti a megoldást a problémáira. A gyógynövényes tonikok képesek vérbőséget előidézni, a koffein is jól bevált hatóanyag, de az orvos akár szteroid tartalmú krémet is felírhat, ha úgy ítéli meg.

A kezelések hatékonysága nagyjából 2 hónap alatt derül ki, ezért érdemes türelmesnek lenni. Ha nem hatnak a helyi szerek, akkor kerülhet sor a mezoterápiára.

Mezoterápia

A mezoterápiás kezelés során a bőrbe apró tűkkel hatóanyagot juttatnak el, amely a hajhagymákat táplálja. A tapasztalatok szerint legalább 8 alkalommal kell, hogy kifejtse hatását. A bőrbe adott vitaminkoktél jobban felszívódik, mint a szájon át beszedett vitaminok, és helyileg hat. Ám van, hogy semmi nem használ: ilyenkor nem marad más, mint a hajbeültetés.

A hajbeültetés

A végső megoldás a hajbeültetés, azaz tulajdonképp hajátültetés, ami sajnos nem olcsó, viszont látványos eredményt hozhat. A műtétnek több formája van, a páciens problémája dönti el, melyik megoldást választja a sebész.

A steril műtét alatt a fejbőr hajas részéből emelnek át a gyér vagy kopasz részre hajhagymákat, és ezeket ültetik be. Formától függően a FUE módszert (a hajszálakat egyenként ültetik át), vagy a csíktechnikát (egy teljes csíkot metszenek ki a bőrből, és azt helyezik át) alkalmazzák. Az átültetés hatásos, de nagy hátránya, hogy ára az egymillió forintot is elérheti.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek