Oltott nő korban hozzá illő, oltott férfit keres – társkeresés pandémia idején

A minap egy férfi ismerősöm arról panaszkodott, hogy a társkereső oldalon, amelyre nemrég regisztrált, csak azért nem állnak szóba vele a nők, mert nem oltatta be magát. Ezek után eltöprengtem: Vajon vonzóbbá tesz a védőoltás? Lehetséges volna, hogy az oltás léte vagy nemléte már a társkeresési szokásainkat is befolyásolja? Elképzelhető, hogy eljön az idő, amikortól a védettségi igazolványok közvetetten a kirekesztés eszközeivé válnak?

Amerikában nemsokára prémium szolgáltatásokat kapnak a társkereső appokon mindazok, akik be vannak oltva koronavírus ellen. Az alkalmazásokon az oltottak egy sajátos, az oltást igazoló jelvényt tehetnek majd a képeik mellé, ezenfelül az applikációk keresőfelületén is szűrni lehet majd, hogy a lehetséges párjelöltek közül ki az, aki be van oltva. A kezdeményezéshez a Tinder, a Bumble, a Badoo és több nagyobb, Amerikában működő társkereső is csatlakozott, sőt a Tinderen mindenki, aki június 2. és július 4. között az oltási státuszát népszerűsítő matricát ad a profiljához, ingyenes superlike-ot kap. Az OkCupid saját felmérése alapján azt közölte, hogy azok, akik a profiljukban azt írták, hogy be vannak vagy lesznek oltva, már most is körülbelül 14 százalékkal gyakrabban állnak párba másokkal, mint az oltatlanok. 

Hazánkban olyan Facebook-csoportok alakultak, ahol kifejezetten az oltásellenesek és az oltatlanok kereshetnek maguknak társat, de létrejöttek olyanok is, ahol egy adott vakcinafajtával oltott emberek tömörülhetnek (Szputnyikkal oltottak csoportja), az Oltatlan keres oltatlant társkereső csoport pedig – az adminisztrátorok leírása szerint – valós igényeket kiszolgálva jött létre.

„Az oltottságról való diskurzus során sok minden kiderül egy emberről”

Szalai Piroska, a Rapid Randi rendezvényszervezője szerint nem csoda, hogy az oltott-oltatlan dimenzió is megjelent a társkeresésben, hiszen ez most egy fontos kérdés a közbeszédben. „Volt, aki sértődötten leiratkozott az oldalunkról, de a nálunk regisztráltak többsége pontosan tudja, hogy azzal, hogy védettségi igazolványhoz kötjük a személyes randevúkat, központi döntésnek teszünk eleget. Május végén személyes formában tartottunk rapid és főzőrandit a harmincas-negyvenes korosztálynak, és megfigyeltük, hogy a jelentkezők között a vírus, a védettségi igazolvány abszolút beszédtéma. Egy férfi arról mesélt, hogy találkozott egy lánnyal, akivel azért nem tudott betérni egy kávézóba, mert annak még nem volt védettségi igazolványa. Egy hölgy azt mondta, hogy randipartnerével együtt fontosnak tartották, hogy ne legyenek beoltva – inkább vállalták, hogy felülnek a 2-es villamosra maszkban és beszélgetnek ott, mint hogy beüljenek valahova. 

Bocs, de amíg nem vagy beoltva, addig csak így...
Bocs, de amíg nem vagy beoltva, addig csak így...VioletaStoimenova / Getty Images Hungary

Az oltottságról való diskurzus során sok minden kiderül egy emberről. A felek képet kapnak egymás gondolkodásáról, habitusáról, politikai meggyőződéséről is, emellett a különböző gyártók szereivel oltott emberek gyakran azonosságot éreznek azokkal, akik ugyanolyan vakcinát kaptak, mint ők.”

A lakhely, a kor és a munkahely fontosabb – már akinek

Az alábbiakban társkeresőre regisztrált férfiakat és nőket kérdeztünk arról, szempont-e számukra az ismerkedésnél az oltottság:

„A legideálisabb az volna, ha a védettségi igazolványról és a vakcináról négyszemközt, egy randi keretében beszélgetnének a felek, ha szeretnének. Személy szerint engem nem érdekel, ki van beoltva, és ki nem, nem ez alapján választok párt. Beteg dolog lenne, ha egy pfizeres csak azért nem ismerkedne egy kedves, csinos nővel, mert az sinopharmos. Ennyi erővel azt is feltüntethetnék az adatlapokon, hogy volt-e daganatos beteg vagy cukorbeteg XY családjában. Egyes társkeresőkön arról is lehet információt kapni, hogy van-e tetoválásod vagy piercinged, de azért az oltottság mégiscsak más, sokkal intimebb dolog. Szerintem a lakhely, a kor és a munkahely feltüntetése pont elegendő kiindulópont egy ismerkedésnél.” (Miklós) 

„Nem pártolom, hogy a társkereső oldalakon található személyi adatlapok informálják a látogatókat a regisztrált tagok oltottságáról. A magyar társadalom éppen eléggé megosztott, nem kell még a társkeresés terepét is ezzel a témával mételyezni.” (Krisztián)

„Oltott vagyok, de eddig nem közöltem ezt egyetlen társkeresőn és Facebook-csoportban sem. Pedig lehet, hogy kellene. Elvégre jogom van ahhoz, hogy oltott, védett emberrel randizzam. (Rozália)

„Házas vagyok, ez a téma engem nem érint, de azt azért el tudom képzelni, hogy egy vírustagadó és egy vírustól félő, már beoltott személy kapcsolata konfliktusos lenne. Például hogyan tudnak elmenni moziba vagy étterembe? (Nóra)

„Az biztos, hogy nem fogok olyannal ismerkedni, aki kínai vakcinát kapott. Nálam elv, hogy a hasonló a hasonlót keresse.” (László)

Te milyet kaptál?
Te milyet kaptál?Giuseppe Lombardo / Getty Images Hungary

„Lehet velem ismerkedni, Modernával oltottak, alattam BMW van és Ausztriában dolgozom.” (Attila)

„Olvastam, hogy Cicciolina már csak úgy bújik ágyba, ha partnere negatív koronavírusteszttel vagy oltási igazolással bizonyítja az egészségét. Ha az oltottság mérvadó lesz a társkeresésben, akkor valóban megérett az emberi faj a pusztulásra.” (Niki)

 „Az, hogy ki milyen oltással van beoltva, szerintem nem annyira meghatározó, mint az oltás megléte/nemléte. Bár szerintem egy szputnyikos simán szerelembe zuhanhat egy modernással.” (Anita)

„Ne az oltáson múljon a dolog! Vannak fanatikus emberek, akik elítélik a másikat az oltás típusa miatt. Az ilyen emberek az én szememben felszínesek.” (Tibor)

„Most ez komoly? Már nem elég randira a bankkártyám, már védettségi igazolvány is kell a csajoknak?!” (Károly)

„Egy ismerősöm mesélte, hogy ismerkedett valakivel, és a harmadik kérdése az volt az illetőnek, hogy be van-e oltva. Mondta, hogy nem, mire a másik frászt kapott. Én azért (is) mentem bele a Szputnyikba végül, mert a párom is azt kapta, és az utazást a jövőben lehet egyszerűbb így szervezni hogy ugyanaz mindkettőnknek. De bármi is lenne, nem lenne vita köztünk.” (Kriszta)

Kirekesztés?

A fentiekből jól látszik, mennyire különféleképpen gondolkodunk a témáról. Dr. Székely Levente szociológus úgy véli, hogy az információs zajban jól ki lehet tűnni azzal, ha úgy hirdetünk egy szolgáltatást, hogy az csak egy bizonyos csoportnak elérhető, illetve specializált. „A téma kapcsán van egy másik fontos dolog, ez pedig a kirekesztés. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az oltottság-oltatlanság és a maszk viselése a társkeresőkön kirekesztéshez, hátrányos megkülönböztetéshez vezet. De akkor a gazdagoknak/diplomásoknak szóló társkeresők is kirekesztők lennének? Az jut eszembe erről az egészről egyébként, ami sok országban, köztük Magyarországon is gyakorlat volt a házasság előtt: a kötelező orvosi vizsgálat. Kicsit a mostani helyzet is ilyen, és a párkeresőknek – ha tetszik – joguk van tudni, hogy a jelöltjük egészségi állapota milyen, és mit vállalnak egy kapcsolat esetén.”

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra