A mindfulnessnek csodálatos hatása van: nemcsak megnyugtat, de a figyelmedre is hat

A mindfulness pozitív hatásairól számos forrás beszámolt már: ez a különleges meditációs módszer segít a stressz leküzdésében, csökkenti a krónikus fájdalmakat, javítja a kedélyállapotot. De vajon az elmét is bizonyítottan pallérozza?

Egy nemrég megjelent ausztrál kutatás szerzői EEG-vizsgálatokkal igyekeztek bizonyítani, hogy a mindfulness – melynek lényege, hogy figyelmedet és érzékszerveidet szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanat felé fordítod és a pillanatnyilag észlelhető belső és külső benyomásokat tudatosítod – hosszú távon pozitív változásokat képes létrehozni a módszert gyakorlók elméjében.

Kétféleképp is fejlesztette az alanyok figyelmét a mindfulness

A Harvard Medical School által szemlézett kutatásban a Sunshine Coast-i Egyetem munkatársai azt figyelték meg, miként fejleszti a mindfulness gyakorlása a figyelmet és az összpontosítás képességét. A tudósok nyolcvanegy 60 év feletti személyt vontak be a kutatásba, akik egy nyolchetes intenzív mindfulnessképzésen vettek részt: az alanyokat elektroenkefalográfiás vizsgálatnak vetették alá közvetlenül a tanfolyam elvégzése után, majd hat hónappal később újfent, igyekezvén képet kapni a mindfulness hosszú távú hatásairól.

A mindfulness nemcsak stresszoldásra, de az elme pallérozására is hasznos.
A mindfulness nemcsak stresszoldásra, de az elme pallérozására is hasznos.Justin Paget / Getty Images Hungary

Az idegsejtek elektromos aktivitásának mérésére szolgáló EEG-vizsgálat alatt a résztvevőknek mindkét alkalommal egy figyelmet és összpontosítást igénylő feladatot kellett megoldaniuk: különböző méretű betűpárokat összepárosítaniuk egymással. Az eredmények tanúsága szerint a két vizsgálat között eltelt időben valóban javultak az alanyok képességei.

Két fontos változást figyeltek meg a szakemberek: egyrészt a mindfulnessnek köszönhetően javult az ingereket továbbító agyi idegpályák működési hatékonysága, vagyis a résztvevők gyorsabban és eredményesebben dolgozták fel a látott információkat, másrészt elméjük könnyebben szűrte ki a zavaró, a probléma megoldásához nem szükséges információkat és sikeresebben koncentrált magára a feladatra.

A vizsgálat természetesen csupán egy szűk csoport körében végzett megfigyelésen alapult, a mindfulness és más meditációs technikák figyelemfejlesztő hatásáról, csakúgy, mint az emlékezőtehetségre és más kognitív képességekre gyakorolt pozitív hatásról, azonban számos beszámoló született már.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra