Egyre több fiatal választja a „lusta lányok” munkáját

GettyImages-1327147306
Vermes Nikolett

Kevés munka, sok pénz. Ez az egyszerű és irreális vágy lebeg a fiatal munkavállalók szeme előtt, akik mindent megtesznek azért, hogy a lehető legkevesebb energiabefektetéssel a lehető legmagasabb fizetést kapják kézhez minden hónapban. Mutatjuk, hogyan csinálják.

Mert működik! A Z generáció tagjai köszönik, nem kérnek a reggel 9 órától délután 17 óráig tartó munkaidőből, a közepes fizetésből és a mindennapos munkába járásból. Helyette sokkal fontosabb számukra, hogy maguk osszák be a munkaidőt, és az elvégzett feladatokért arányaiban több pénzt kapjanak. Ezért hajlandóak lemondani a karrierépítésről és a stabil környezetről is. Inkább dolgoznak kanapén, mint egy íróasztal fölött, és inkább végzik a munkát este, mint hogy reggel korán ébredjenek.

A „lusta lányok” főnöke

A kifejezést a 26 éves Gabrielle Judge használta először idén tavasszal, amikor egy TikTok-videóban arról beszélt, hogy a medence mellett nyomkodja a laptopot, hosszú szüneteket tart, és munka közben tudja le a nagybevásárlást is. Futótűzként terjed az új trend.

A lány pimaszul beszélt a kényelem fontosságáról, amiről az idősebb generációk megfeledkeztek.

Ugyanakkor kiemelte, hogy mindez nem egyenlő a naplopással vagy a felelőtlen munkavégzéssel. Mint mondja, a „lusta lány” munka inkább figyelemfelkeltő fogalom, mintsem valós kifejezés, hiszen nem azt jelenti, hogy a fiatal dolgozó nőknek semmi kedve a munkához. Sokkal inkább arról szól, hogy a Z generációs hölgyek szemében prioritás a kötetlen munkarend. Az irányzat első embere szerint sok olyan pozíció van, ami egyenlő a „lusta lány” munkával. Ilyen bárminemű kommunikációs tevékenység, a sport területe vagy bármilyen más, szabadúszásra alkalmas szakma.

A „lusta lányok”-munka célja a stresszmentes élet, ami a férfiak számára is kívánatos
A „lusta lányok”-munka célja a stresszmentes élet, ami a férfiak számára is kívánatosGettyImages

A recept egyszerű: dolgozz lazán

A huszonéves lány munkavégzéssel kapcsolatos videójának hashtagjét eddig több mint 17 millióan nézték meg szerte a világon, ami azt igazolja, hogy az embereket érdekli a „lusta lány” munka. Judge szerint bárki dolgozhat ebben a mentalitásban. Ő maga például levelekre válaszol egész nap, és ezért cserébe szép fizetés érkezik a számlájára, átszámolva nagyjából 2 millió forintnyi összeg havonta.

Judge szerint ez egy remek fellépés a munkából adódó túlterheltséggel szemben.

A „lusta lányok” hallani sem akarnak a heti 50-60 munkaóráról, vagy arról, hogy az állásuk egyáltalán veszélyezteti az egészségüket. Szerintük a kiégés és a munkahelyi stressz elkerülhető, amennyiben az emberek nagyobb autonómiát kapnak a munka területén, és onnan dolgoznak, ahonnan akarnak, akkor, amikor akarnak. Közben azzal érvelnek, hogy ez mindenkinek a javára válik. 

Csak a kívülállók számára jelent naplopást

Judge szerint, aki egyszer kipróbálja, hogy milyen a medence mellett dolgozni, már nem akar visszamenni a kötött irodai légkörbe. Továbbá a „lusta lányok” szószólója úgy véli, hogy komoly és felelősségteljes munkát is lehet végezni ebben a szabad formában, mondván, minél nagyobb a kényelem, annál jobban érzi magát az egyén, és annál elhivatottabb. Az más kérdés, hogy mit gondolnak erről a hivatali időben dolgozó munkavállalók, a kereskedelem emberei, az egészségügyi dolgozók, pedagógusok vagy rendfenntartók, és még sorolhatnánk. A Z generáció mindenesetre fut a mézesmadzag után egy TikTok-videó hallatán, és mi csak évtizedek múlva látjuk, hogy milyen eredményt értek el a komfortos, jól fizető, de társadalmi tekintetben nem éppen hasznos munkával. Ameddig vannak olyan munkaadók, akik személyes jelenlét nélkül, abszolút kötetlen munkaidőben, magas fizetésért cserébe alkalmaznak tapasztalattal nem rendelkező fiatalokat, addig a „lusta lányok” folytatják a tendenciát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra