Hogyan segítheti a párkapcsolati kommunikációt a szerepjáték?

GettyImages-161839843
Kofrán Eszter

Sok pár belekóstol a szerepjátékok világába. Tudtad, hogy ez a párkapcsolati kommunikációs készségeidet is fejlesztheti?

Kétféle ember létezik a világon: vannak, akiknek a szerepjáték szó hallatára a Dungeons & Dragons ugrik be először, és vannak, akiknek a hálószoba titkos gyönyörei. És bár a Dungeons & Dragons is bizonyára pozitív hatással lehet kommunikációs készségeinkre, ez a cikk mégis inkább az erotikus fantáziák világába látogat el a mágikus pszeudo-középkori univerzum helyett.

Kalandra fel!

A prűdebb, szexnegatív híresztelésekkel ellentétben a szerepjáték nem a szexuális deviancia mélységes bugyrának legalja, sőt, még csak a kapudrogja sem. Szexterápiára szakosodott párkapcsolati és házasság-tanácsadó terapeuták szerint a párkapcsolaton belüli szerepjáték sokkal inkább mély bizalomról és stabil párkapcsolati alapokról tesz tanúbizonyságot. Erotikus szerepjátéknak számít bármely olyan tevékenység, amely során különböző személyiségeket, temperamentumokat próbálhatunk ki szexuális kifejező-eszköztárunkat szélesítve.

A szerepjáték elengedhetetlen része az előzetes egyeztetés partnerünkkel, hiszen a jó szerepjáték a bizalmon, a kölcsönös tiszteleten, a beleegyezésen és egymás határainak tiszteletben tartásán alapul. Ezekhez pedig először le kell ülni szépen, és beszélgetni egymással a szexuális fantáziáinkról!

Kendőzetlenül a vágyainkról – nem csak a hálószobában

Őszinte nyíltságot követel mindkét féltől a szerepjáték. A legtitkosabb, legprivátabb vágyakat és fantáziákat kell napfényre hozni, ami bizony kellemetlen és (izgatóan?) ijesztő élmény lehet elsőre. Hiszen ezzel azt kérjük a másiktól, hogy fogadjon el minket, úgy, ahogy vagyunk, és ráadásként még a titkos vágyainkat is.

Éppen ezért a szerepjáték erőteljesen megkönnyítheti a hálószobán kívüli kommunikációt is, hiszen partnerünk tanúbizonyságot tett arról, hogy még a rejtett fantáziáinkat is elfogadja. Ezenkívül a szerepjáték-egyeztetés előtt mindkét félnek nagyon őszintén magába kell néznie, és felkutatni, mit szeretnének együtt megélni a hálószobában a másikkal, ez pedig a nem szexuális vágyak feltérképezésére is mintaként szolgálhat a későbbiekben. Ha pedig ismerjük is a vágyainkat, és el is merjük mondani a párunknak, akitől megtapasztalhattuk az elfogadást és a bizalmat, egyenes út vezet a gördülékenyebb párkapcsolati kommunikációhoz.

GettyImages-147896594
mocker_bat / Getty Images Hungary

Csapjunk bele!

Szégyenérzetünket hagyjuk a hálószoba ajtaján kívül. Az erotikus szerepjáték kifejezetten gyakorinak számít a komoly kapcsolatban élőknél szakértők szerint. Ha nehéz elkezdeni beszélgetni szexuális szerepjátékvágyainkról partnerünkkel, használhatunk a netről letöltött szerepjátékötlet-listákat is, amin külön-külön bejelöljük, mit próbálnánk ki szívesen. Ezután csak egyeztetni kell, mik a közös pontok, és máris könnyebb megnyílni a témáról.

Ha egy kis inspirációra vágynál, íme néhány népszerű szerepjáték-felállás, amikben a tabuk feszegetését biztonságos környezetben próbálhatod ki a pároddal:

  1. Orvos és páciense. Lehet, hogy orvoshoz kellett menned egy furcsa anyajeggyel, és a vizsgálat sikamlósabbra sikeredett a szexi orvossal? Vagy esetleg vizsgálat alatt kiderült, hogy egy rendkívül ritka, életveszélyes betegségben szenvedsz, amit egy sürgős, rendhagyó „kezeléssel” lehet meggyógyítani helyben, és szerencsére az orvosod készséges…
  2. Király/királynő és szolgálója. Őfensége unatkozik, a palota nyújtotta pazar pompa nem elégíti ki mai kedélyállapotát. Még szerencse, hogy készséges szolgálója el tudja halmozni egyéb élvezetekkel is…
  3. Rendőr és rendbontó. Túl gyorsan hajtottál, de a szexi rendőr hajlandó elengedni a bírságot egyéb kárpótlás fejében? Esetleg gyanús táskát vittél a reptérre, ezért kénytelen megmotozni téged? Bármit is tettél, itt az ideje, hogy a rendőr bácsi vagy rendőr néni megdorgáljon kicsit.
  4. Főnök és alkalmazott. Nem készültél el időben a kiszabott munkáddal, vagy a fizetésemelésedről tárgyalnál négyszemközt a főnököddel, vagy akár bősz felmondásodat szeretnéd kifejezni a főnöki irodában…
  5. Masszőr és kliense. Szétstresszelt napod után betérsz egy masszázsszalonba, meglepetésedre a masszőr boldogan segít a nap fáradalmainak elfelejtésében varázslatos ujjaival…
  6. Hajóskapitány és utas. Megszólal a hangosbemondó: „Azonnal jelentkezzen a kapitány kabinjában!” Vajon mi fog történni, amikor dobogó szívvel és kíváncsiságtól fűtve benyitsz hozzá?
  7. Professzor és diákja. Olyan nagy tudású kedvenc professzorod, vajon mi mindent tudna még tanítani neked az órák után? Vagy a vizsgád nem sikerült fényesen, és javítanod kéne?
  8. Két idegen találkozása. Beülsz egy bárba. Szemed végigcikázik a helyiségen, és megakad egy gyönyörű idegenen. Összepillantotok, odajön hozzád, megfogja a kezed, és már szaladtok is csillapítani vágyaitokat.
  9. Legjobb barátokból lett szeretők. Mindig is tetszett a legjobb barátod, most kiderül, ő is érted ég. A helyzet esetlensége és öröme az ágyban talál titeket. Vagy esetleg valahol máshol, rajtatok múlik.
  10. Tapasztalt és tapasztalatlan szerető. Heves szívdobogás, tenyérizzadás. Az elhebegett „Én még mással soha…” megértő fülekre talál párodnál, aki örömmel vezet be a hálószoba rejtelmeibe.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra