Fájdalomcsillapítót hívtak vissza, ellenőrizni kell a dobozon, érintett-e az adott tétel

shutterstock 19710028
Olvasási idő kb. 2 perc

A Ralgen nevű fájdalomcsillapító tabletta visszahívásáról döntött az NNGYK, több tétel is érintett.

A Ralgen SR 200 mg retard tabletta következő tételeit érinti a visszavonás: K9X053C, 361033A, 0EC023C, 727013A, F3C022C. A tételeket a Nemzeti Népegészslgügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a forgalomból kivonta, illetve elrendelte az egészségügyi szolgáltatóktól való visszahívását.

Június 27-én érkezett az NNGYK-hoz hír arról, hogy a Zentiva, k.s. a forgalombahozatali engedély jogosultjaként a Ralgen SR 200 mg retard tabletta esetén a stabilitási vizsgálat során észlelt a specifikációnak nem megfelelő kioldódási eredmény miatt önként visszahívja a gyógyszer lejárati időn belüli gyártási tételeit.

A fájdalomcsillapító öt tétele is érintett a visszahívásban
A fájdalomcsillapító öt tétele is érintett a visszahívásbanShutterstock

A fájdalomcsillapítót hivatalból vonta vissza az NNGYK

Erről értesülve hivatalból indítottak eljárást.

A gyártó a stabilitásvizsgálat és az ellenminták vizsgálata során észlelt nem megfelelő kioldódási eredményeket észlelt, ezek kapcsán öt problémás tételt jelölt meg.

Ezekre vonatkozik a most közzétett visszahívás is.

A forgalomból történő kivonásnak és a visszagyűjtésnek a költségei a Gytv. 17.§ (5) bekezdése értelmében a rendelkező részben foglaltak szerint a forgalomba hozatali engedély jogosultját terhelik.

A Ralgen központi idegrendszerre ható fájdalomcsillapító, melyet a mérsékelttől a súlyosig terjedő erejű fájdalmak esetén írnak fel a betegeknek. Használata 12 év alatt nem ajánlott.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek