avo_mAz ember első húsélménye a mellbimbó – tartja Soma Mamagésa, aki azonban már el sem tudja képzelni, hogy elfogyassza egy dög testének szöveteit.

Karafiáth Orsolya kolbászok közt tengette gyermekkorát, majd sokkhatások vezették a zöldségevés felé, mostanra a macskáját is átnevelte. Szürreális vegetáriánus étterem megnyitón jártunk, ahol igyekeztünk megtudni, miért is jó vegának lenni.

 

Az Avokado Ételmanufaktúra Vegetariánus Étterem az Asram Jógaközpontban mutatkozott be. Az eseményt az ezoterikus torpedógyáros Soma Mamagésa nyitotta meg, és rögtön az elején azt javasolta, hogy a száraz tényfelsorolásból inkább egy interaktív, családias hangulatú beszélgetés legyen.

Csak semmi állati eredetű adalék

Czike Klára, az Avokádó étterem alapítója felvázolta hitvallását: megtudtuk róla, hogy nem egy képzett dietetikus, hanem közgazdász-szociológus. 10 éve vegán-vegetáriánus, így bőven volt ideje megtapasztalni az életforma előnyeit: „Nem lehet minden sarkon tiszta és egészséges ételhez jutni, egy vegán pedig nem ehet meg bármit, pedig a gyártók szeretik belecsempészni a nem túl jó minőségű alapanyagokat is a készítményeikbe. Ezért döntöttem úgy, hogy elindítok egy vállalkozást, amely kizárólag kézműves és vegetáriánus ételeket állít majd elő. A kínálat limitált és egyénre szabott, ugyanis a nagyüzemi konyhákkal ellentétben nem több száz adagot főzünk le, hanem adagonként állítjuk össze a menüt, kellő gondossággal és odafigyeléssel. Kiváló minőségű és tiszta alapanyagokat használunk fel, melyekben semmi állati eredetű adalék nincsen. Így nem csak esztétikus, és magas rezgésszámú darabok kerülnek ki a szakácsok kezei alól, de izgalmas ételek is."
Soma ennek kapcsán találóan megjegyezte, hogy ő jelenleg (amire ő sem tud garanciát adni, hogy meddig tart), el sem bírja képzelni, hogy elfogyassza egy dög testének szöveteit. Karafiáth Orsolya bevallotta, hogy nem született vegetáriánusnak, és gyermekkorát kolbászok és brassói aprópecsenyék közt töltötte. Nem lehetett kibújni a húsfogyasztás alól, hiszen ez abban a körben lázadásnak minősült volna.

Az első húsélmény a mellbimbó

{gallery}avokado1{/gallery}

A vegaság útjára számos ösztönzés kísérte, többek között a nem túl esztétikusan elkészített, szőrösen hagyott bőrű szárnyas, és sertés ételek, példál körömpörkölt, melyek egyszerre bizarr és taszító látvány egy fiatal lánynak. Hogy hatásosan alátámassza a házias ételek veszélyeit, elmesélte, hogy gyerekkorában egyszer sírva találta anyukáját a konyhában. Amikor megkérdezte tőle, hogy mit történt, az asszony azt felelte, hogy véletlenül az apukája lábizzadásgátlóját keverte az ételbe.
Soma nem beszél a levegőbe, hiszen pszichológusi végzettséget és ezúttal egy nagyon érdekes pszichológiai megállapítást is megosztott velünk: elmondta, hogy aki vegetáriánusnak születik, vagy nem tudatos elhatározásból azzá válik, az az anyját tagadja meg, mert az első húsélmény a szájában nem más, mint az anyuka mellbimbója.

Akinek csodás élmény a káposztaleves

Az ételek tesztalanya Csomor Csilla színművésznő volt, aki egy héten át kizárólag az Avokádó étterem készítményeit fogyasztotta. A művésznő elárulta, hogy ő maga nem vega, ám megválogatja, milyen húskészítményeket vesz magához. Odafigyel arra, hogy ételei ne tocsogjanak a koleszterinben, kerüli a véres steakeket: „Csodás élmény volt a káposztaleves, mert egyes tisztítókúráknak ez az alapja, ráadásul finom is volt. Ami számomra nagy meglepetés volt, azok a fűszerek voltak, ugyanis sokról még csak nem is hallottam. Külön szimpatikus, hogy a hétköznapi eljárásokon túl kreatív ételalkotásokkal találkozhattam. De a húsokról továbbra sem tudok lemondani."

Gyógyszerezett állatok

A prezentáción szóba került Szendi Gábor Paleolit táplálkozás című könyve, amely kategorikusan kijelenti, hogy a gabonafogyasztás ártalmas az emberre nézve. Soma nem osztotta ezen nézetet, hiszen a gabona nem csak a parasztság ősi megélhetési forrása, de számos tápanyag hordozója is. És bár igaz, hogy hosszú időn át nem ettek húst az emberek, de nem véletlen, hogy elkezdtek gabonát fogyasztani, aminek a tárolása is sokkal egyszerűbb volt a régi kor embereinek.
Czike Klára megjegyezte, hogy az ételek összeállításakor az ajurvédát is figyelembe veszik, így tettek akkor is, amikor Csillának állították össze a harapnivalót. A főzőcskét egy személyes találkozó előzte meg, ugyanis nem utolsó szempont a mentális paraméter, ha holisztikus módon, az egészre kívánnak rálátni, azon belül pedig az egyénre. Hogy miért egy jógaközpontban, és nem egy étteremben került sor a bemutatóra, hamarosan megtudtuk, ugyanis maga az étterem Pátyon van, és annak is még csak a konyháját használják. Ezen kívül a jóga és a táplálkozás, mint a testi-lelki egység, szorosan összefügg. Maga a hús többnyire embertelen körülmények közt tartott, gyógyszerekkel felturbózott állatokból származik, ami igen alacsony rezgésszámú matéria, és negatív energiahordozó, hiszen az állatok is szenvedve pusztulnak el. Az adott módon előállitott élelmiszer minden információt tárol, ami belekerült: „Tudomásul kell venni, hogy van egy energiatestünk" – meséli Soma. „Minden energia: a gondolat, az érzés, a szó."

Az Ashtanga jógától brutális hasmenéseim lettek

Soma megemlített egy kulcsfontosságú könyvet Dr. David Hawkins-tól, az Erő kontra erő címmel, mely egy energiarezgés skálán világosan kifejti, hogy mindennek megvan a maga rezgése, úgy egyes szent tárgyaknak és népcsoportoknak, mint bármi másnak: színnek, szagnak, gondolatnak, érzésnek, hitvallásnak, stb, melyeket a szerző egy rezgés skálára vezetett fel. Mi magyarok elég lent vagyunk, viszont megelőztük az amerikaiakat, akiket a kétségbeesettség és a félelem tart fogva, akiket Armageddonnal és 2012-vel rémisztgetnek pénzéhes szekták. Az énekes elmesélte, hogy a 'jóga' szó igát jelent, és önmagunk igában tartása nélkül nem lehet élni: „Ki vagyok én? Az érzéseim? A gondolataim? Változnak a gondolatok, ahogy változik az ember is. De akkor mi vagyunk? Maga a tudatossági szintünk, a tudatosságunk vagyunk. És ennek meghatározása igázás nélkül nem lehetséges. Amikor a Hatha-jóga után az Ashtanga jógát elkezdtem, brutális hasmenéseim voltak, a Tűz-légzés hatására, ami egy erőteljes testi-lelki tisztító folyamatot indít be. Ám a szenvedés nálam átfordult szenvedélybe – azóta is csinálom, harmadik éve, de eleve mindig sokat mozogtam,és mindenki azt kérdi tőlem, hogy honnan van ennyi energiám? Az ép testben ép lélek megállapítás oda-vissza igaz. Egy rossz életvezetésű ember rossz és mérgező dolgokat fog igényelni. Azt hiszi, hogy erre van szüksége. Mert a negatív gondolatai megkövetelik a szennyező ételeket, italokat is, a sok húst, sok italt és sok cigit. De a tiszta étel egyenlő lehet egy kellő tisztulási idő után a tiszta gondolattal. Így a tiszta ételek rendszeres fogyasztásával a rezgésszámunk emelkedni fog. Ezzel egy sugárzó erőteret hozunk létre magunk körül." Soma a közeljövőben változást érez,és előrevetíti, hogy a paradigmaváltás utáni ember nem eszik többé húst: „Az állatok szenvednek, és az embernek a finom gulyás láttán nem a lemészárolt állatok jutnak eszébe."

Az állatok lelke és a Pránanadi

Megkérdeztük Somát, hogy mi a lelki attitűdje a vega életmódnak: „Az állatoknak csoport lelkük van, nem beszélhetünk egyéniségről, de akkor is érző lények, és ragaszkodnak az életükhöz, ergo félnek a szenvedéstől. Ha mi ezek után megesszük, ami belőlük maradt, az nem tesz jót nekünk. Sokat fejlődtem a Pránanadi hatására, immár a negyedik szinten vagyok, és a gyakorlatok itt már megkövetelik az embertől az életmódváltást és a tudatos táplálkozást . Amikor a Pránanadi során magamra vetítek egy tisztító szimbólumot, akkor az is működik, de a vega életmód akkor is ajánlott, segítő." Ha megszorítják a talpraesett magyar embert, első dolga, hogy megkeresse a kiskapukat, ezért megkérdeztük Karafiáth Orsolyától, hogy mennyire élhet egy vega cigivel és alkohollal? Hiszen az nem hús: „A minőségi borok és sörök nemhogy tabu egy egészségmániás számára, de visszafogott mennyiségben egészsége támogatására is szolgálhat, hiszen mindkét említett ital tele van létfontosságú anyagokkal. Mértékkel mindent lehet, de a lényeg az, hogy bármit is tegyél, ha abban nem leled örömödet, hagyd abba. Én elég sokat dohányzom, és akinek kell a dohányzás a boldogságához, az igenis gyújtson rá. Mert az egyéni boldogság mindennél többet számít. Valaki bírja a bioéletet, valakinek meg egyszerűen nem való. Én még a macskámat is ráneveltem a vegetáriánus kajára, ami nem nagy váltás, hiszen minden macskakajában van hozzáadott zöldség."

Fotók: Markovics Balázs

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.