Elon Musk két alapszabálya a szupergyors tanuláshoz

Sokak szerint Elon Musk egyszerűen zseni, ami persze lehetséges, de azért ő sem mond le az önfejlesztésről.

Musk neve legtöbbünk számára a Tesla miatt cseng ismerősen, pedig a férfi a negyvenes évei közepére négy különböző területen ért el vitathatatlan sikereket: befolyásos szerepet tölt be a szoftver-, az energia-, a közlekedési és az űriparban is, ami mindenképp jelentős teljesítmény, ha nem is konkrét csoda.

Musk rengeteget olvas, kiváló szakemberekkel dolgozik együtt, és gyakorlatilag nincs olyan dolog a bolygón, amit ne tudna megszerezni. De a valódi különlegesség nem ez, hanem egy olyan tanulási módszer, amivel a legtöbben egyáltalán nem foglalkoznak: a tanulási transzfer. Vagyis az, hogy amit valahol megtanulunk, azt képesek legyünk alkalmazni egészen más területeken is. Ez jelentheti az iskolában megszerzett tudás felhasználását a való életben, de egyes iparágak szakértelmének, újításainak átvitelét is egy másik területre. És ez az, amiben Musk igazán kiemelkedő.

1. szabály: A tudásra tekints úgy, mint egy fára

Oké, de mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy meg kell értenünk az alapvető elveket (a törzset és az ágakat) ahhoz, hogy elkezdhessünk foglalkozni a levelekkel. Musk mestere annak, hogy felismerje, mi áll az egyes ágazatok középpontjában. Először ezzel kezd el foglalkozni, utána tér csak rá az ágakra és a levelekre, tehát a részletekre. Sokan azonban ennek épp az ellenkezőjét tesszük: a részleteket vizsgáljuk, sokszor anélkül, hogy tisztában lennénk azzal, hogy hogyan is kapcsolódnak ezek egymáshoz. Ennek következtében hajlamosak vagyunk túlzsúfolni az agyunkat végső soron jelentéktelen, sokszor hibás tudással.

A gyorsabb tanulás érdekében érdemes tehát az alapokkal kezdeni. Lehet, hogy kezdetben lassabban haladsz, de egy biztos alap később nagy könnyebbséget jelent, akár más területeken is. Ahhoz, hogy mélységében megértsük az adott terület működését, majd képesek legyünk újszerűt alkotni azon belül, rengeteg különböző megközelítést kellene megvizsgálni, majd összehasonlítani őket, hogy feltárhassuk az alapelveket. Ha ezek megvannak, képesek lehetünk biztos alapokra építkezni anélkül, hogy másolnunk kellene a már meglévő dolgokat.

Ez lenne a siker titka?
Ez lenne a siker titka?Pool / Getty Images Hungary

2. szabály: A kapcsolatok segítik a tanulást

A tanulási folyamat második lépése az alapelvek rekonstrukciója a különböző területeken. Agyunknak ezt a képességét úgy edzhetjük a legjobban, ha időről időre feltesszük magunknak az alábbi két kérdést: mire emlékeztet ez, és miért emlékeztet rá?

A minőségi tudás két jellemzője az átvihetőség és az alkalmazhatóság. Musk soha nem véletlenszerűen tanul meg egy-egy információt. Mindent, amit elsajátít, visszakapcsol valamilyen mélyebb, szilárdabb alapra. Ha megértjük az egyes területek alapjait, majd képesek vagyunk ezeket más területekhez kapcsolni, a területek közötti transzfer idővel gyorsabbá és egyszerűbbé válik. Az alapelvek tisztázása és az ezekből épülő bázis megalapozza azt a képességet, aminek köszönhetően később a számunkra szinte teljesen ismeretlen területhez is képesek leszünk valami egyedit hozzátenni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra