18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szex utáni bealvás: a nőknél vagy a férfiaknál gyakoribb? És miért?

Nyilván nem te alszol el hamarabb, hanem a párod – vágod rá gondolkodás nélkül. De vajon mit mond a tudomány?

Vannak kutatások, amik szerint egyértelműen a férfiak alszanak el hamarabb szex után, míg más eredményekből ennek épp az ellenkezője látszik. Az evolúciós pszichológia azonban meglepő választ ad a kérdésre.

A Gordon Gallup pszichológus által vezetett kutatás során megállapították, hogy a nők nagyobb valószínűséggel alszanak el szex után. Az indoklás pedig nagyon egyszerű: ez növeli a fogantatás esélyét.

Nem is olyan meglepő a válasz

Azt régóta tudjuk, hogy a szex nyugtató hatású, de egyelőre nem sok kutatást végeztek ezzel kapcsolatban – állítja Gallup. Az eredményekből úgy tűnik, hogy a nők nagyobb valószínűséggel alszanak el szex után, mint a férfiak, és az is kiderült, hogy az együttlétet követő aluszékonyságot mind a férfiak, mind pedig a nők esetében fokozza az orgazmus.

Bár elsőre nem tűnik logikusnak a gondolatmenet, végiggondolva érthetővé válik a magyarázat. Azzal, hogy két lábra emelkedtünk, felvettünk egy függőleges testtartást, minek következtében a reproduktív szerveink is ilyen irányban helyezkednek el. A méh függőleges helyzete azonban nem ideális a spermiumok megtartásához – az evolúciós pszichológusok szerint ez az oka annak is, hogy a rengeteg szexpóz közül, kultúráktól függetlenül épp a misszionárius tekinthető univerzálisnak. Van azonban egy másik mechanizmus is, aminek segítségével az evolúció fokozta a fogantatás esélyét: a szeminális folyadék (vagyis a sperma) a nő testébe kerül, ez pedig arra ösztönzi őket, hogy a szexet követően maradjanak fekve.

Az elmélet alátámasztásához a kutatók 316 heteroszexuális embert toboroztak. Kizárták azokat, akik korábban nem éltek nemi életet, valamint azokat is, akik napközben gyakrabban szexelnek, mint este – tekintve, hogy a kutatás a szex utáni alvást helyezte a középpontba. Így végül 128 nő és 98 férfi vett részt a vizsgálatban.

Nálatok ki dől ki korábban?
Nálatok ki dől ki korábban?Uwe Krejci / Getty Images Hungary

A felmérés résztvevőit arra kérték, hogy töltsenek ki egy három szakaszból álló kérdőívet: a párkapcsolati állapotukról, a fogamzásgátlás mikéntjéről, a maszturbációs szokásaikról, valamint a szexuális előéletükről kérdezték őket. A kutatás szempontjából nagy jelentőséggel bírtak az alábbi kérdésekre adott válaszok:

  • Pénisz általi vaginális behatolás esetén ki alszik el hamarabb a közösülés után, te vagy a párod?
  • Pénisz általi vaginális behatolás esetén az orgazmust követően milyen gyakran alszol el?
  • Pénisz általi vaginális behatolás esetén milyen gyakran alszol el, ha nem élvezel el?

Nos, orgazmussal vagy anélkül, de a nők gyakrabban számoltak be arról, hogy elalszanak szex után, mint a férfiak.

A hipotézis szempontjából kulcsfontosságú az a megállapítás, miszerint a maszturbálás nyugtató hatásában nem volt különbség a férfiak és a nők között, de a nők nagyobb arányban számoltak be szex utáni aluszékonyságról pénisz általi vaginális behatolás esetén. Ez tovább erősíti azt az elméletet, miszerint a szeminális folyadék nyugtató hatással van a szervezetre.

Érdekes eredmények

Ugyanúgy, ahogy a témában végzett további kutatásokat, ennek a tanulmánynak az eredményeit sem vehetjük általános igazságnak. Amellett, hogy az evolúciós pszichológia számos elmélete nem tesztelhető, a kutatás résztvevőinek száma sem volt annyira magas, hogy teljes társadalmakra vonatkozó eredményeket kapjunk. Ennek ellenére született néhány érdekes adat a vizsgálat során. Kiderült például, hogy a férfiak 50 százaléka, míg a nők csupán 4 százaléka tapasztal orgazmust az együttlétek során. A megkérdezett nők 49 százaléka számolt be arról, hogy az együttlétek kevesebb mint felében él át orgazmust – ez volt a leggyakoribb válasz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Az eredményekből az is kiderült, hogy a férfiak gyakrabban maszturbálnak, mindössze 9 százalékuk jelezte, hogy vannak olyan hetek, amikor egyáltalán nem végez önkielégítést, 4 százalékuk pedig hetente több mint 10 alkalommal maszturbál. A nők esetében 45 százalék mondta azt, hogy nagyon ritkán önkielégít, 44 százalékuk hetente 1-2 alkalommal, 10 százalékuk heti 3-5-ször maszturbál, és csupán egy százalékuk számolt be heti 6-9 önkielégítésről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek