7 jel, amiből tudhattam volna, hogy bántalmazó emberrel van dolgom

Utólag könnyű észrevenni a jeleket, de a kezdetekre jellemző rózsaszín felhőn ülve másra sem vágyunk, mint hogy működjön a kapcsolat.

A legtöbben, akik voltunk már méltatlan kapcsolatban, megtanuljuk, hogy mire kell figyelni. A jelek a kezdetektől ott vannak, csak szeretjük nem észrevenni azokat. Elhessegetjük a gondolatot, hogy a társunk mégsem a tökéletes partner – végül is erről szól a szerelem. Így tettem én is, végül pedig a saját káromon tanultam meg, hogy mik az árulkodó jelek.

A bántalmazó embereket nem könnyű elsőre felismerni, hiszen egyikőjüknek sem virít a homlokán a hatalmas piros felkiáltójel, sőt kifejezetten ügyesek abban, hogy a környezetükben jó vélemény alakuljon ki róluk. Vannak azonban olyan jelek, amelyek segítségével te is könnyebben kiszúrhatod, ha nem a megfelelő emberrel van dolgod. Karen Nimmo klinikai szakpszichológus összeszedte ezeket a jeleket, én pedig a saját tapasztalataimmal egészítem ki azokat.

#1 Harag, düh és indulatok

Még csak pár randin voltunk túl, amikor hazafele menet kikanyarodott elénk egy másik kocsi. Nem jött különösebben gyorsan, nem is vágott be, egyáltalán nem éreztem veszélyesnek a helyzetet. Egészen addig, amíg a férfi, akivel randiztam, és aki egészen idáig nyugodtnak és jókedvűnek tűnt, egy pillanat alatt – és minden előjel nélkül – lett elképesztően dühös.

#2 Szélsőséges reakciók

Ezek általában a minden előzmény nélküli hangulatváltozásokat követik. A mi történetünk például úgy folytatódott, hogy a randipartnerem annyira felhúzta magát, hogy a következő pirosnál kiszállt, odament az elénk kanyarodó kocsiban ülő nőhöz, és üvöltözni kezdett vele, hogy mit képzel magáról. Később aztán ez a reakció rendszeressé vált – az utakon, éttermekben, bevásárlás közben.

Ha azt veszed észre, hogy a párod bizonyos helyzetekben túl dühös, túl ideges, túl feszült, vagy épp ellenkezőleg, nem mutat semmilyen érzelmet, nagy eséllyel problémái vannak az érzelmei kifejezésével. Ez még önmagában nem lenne baj, sokan vannak, akiknek nehézséget okoz szabályozni az érzelmeit. Ha azonban gyakran előfordul, könnyen verbális bántalmazásba csap át a dolog.

Akkor sem könnyű azonnal lépni, ha észreveszed a jeleket
Akkor sem könnyű azonnal lépni, ha észreveszed a jeleketSouth_agency / Getty Images Hungary

#3 Túlzott, kényszeres érdeklődés irántad

Ezt szinte lehetetlen időben kiszúrni, mert mindannyiunknak jólesik, ha érdeklődnek irántunk. Egy friss kapcsolat során pedig még inkább hízelgő, ha úgy érezzük, partnerünk kíváncsi ránk, szeretne minket megismerni. A bántalmazó emberek azonban ennél egy lépéssel tovább mennek: olyan mélyre ásnak, amíg nem találják meg a partnerük sebezhetőségét. Jellemzően nem azonnal élnek vissza a megszerzett információval, hanem akkor, amikor hasznot tudnak húzni belőle.

#4 Bántó megjegyzések idegenekre

Az, ahogy valaki másokról beszél, mindig arról árulkodik, hogy milyen ember valójában. A fent említett férfi például előszeretettel tett sértő megjegyzéseket nemcsak idegenekre, de a barátaimra, sőt amikor nem hallották, a saját családtagjaira is. Úgy érezte, azzal, hogy másokat leszól, magát emeli feljebb. A valóságban azonban ennek épp az ellenkezője történt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#5 Titkolózás

A bántalmazó emberek rendszerint nagyon érzékenyek a privát szférájukra. Ez logikus is, hiszen a legtöbb esetben bőven van mit titkolniuk. Csak olyankor nyílnak meg, amikor az nekik is megfelel, de a lehető legnagyobb biztonságban őrzik a telefonjukat, és vannak dolgok, amikről alig hajlandók beszélni. Ez a legtöbb esetben rendben is van, hiszen mindannyiunknak fel kell állítania a saját határait, különösen egy friss kapcsolatban. Az emberek többségének azonban nincs mit titkolnia.

#6 Eléri, hogy változtass a terveiden

Egy bántalmazó kapcsolatban egyáltalán nem ritka, hogy az egyik fél nyomást gyakorol a másikra, hogy az változtasson vagy lemondjon a programjairól. Bevett módszer a bűntudatkeltés, hiszen amíg te a barátaiddal szórakozol, ő otthon fog unatkozni egyedül. Attól pedig, hogy lemondasz a programjaidról, a bántalmazó megerősítést kap, legközelebb pedig még bátrabban, még inkább direkt módon fog hatást gyakorolni az életedre.

#7 A stabilitás hiánya

Ez gyakran rejtve marad, hiszen amíg csak felületesen ismerünk valakit, nem látunk bele mindabba, ami korábban történt vele. A mérgező emberek számára azonban sokszor kihívást jelent hosszú távon megmaradni egy helyen, legyen az munkahely, barátság vagy párkapcsolat. Egy idő után ugyanis vagy kiderül, hogy milyen emberek valójában, vagy nem fektetnek akkora energiát a dologba, hogy azt fenn tudják tartani.

Ezeket a jeleket csak utólag könnyű észrevenni. Ha bántalmazó kapcsolatba kerültél, tudnod kell, hogy nem a te hibád. Ez azért történhetett meg veled, mert bizakodó voltál, szeretted volna, hogy működjön, ez pedig teljesen természetes emberi hozzáállás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek