Pénz és egészség: ezen a két dolgon stresszelnek a magyarok

Meglepő eredmény született a felmérésben, ahol az emberek stressz-szintjét vizsgálták Európa-szerte.

A magyar emberek kétharmada vallja magát stresszesnek, a megkérdezettek fele az elmúlt hónapokban jóval többet aggódik – derült ki az Ipsos és a Huawei Technologies 10 országban végzett, nemzetközi kutatásából. A 66 százalék kiugróan magas, Európában a magyarok a legstresszesebbek. A koronavírus drasztikus változást hozott, felforgatta mindennapjainkat, a szorongás és a stressz pedig kihatással van megszokott életünkre: a magyar emberek közel fele fáradékony, 21 százalékuknak érezhetően csökkent az önbizalma.

A magyarok 66 százaléka stresszes

Egyre gyakrabban emlegetik a stresszt, mint a 21. század egyik fő betegségét, melyet hétköznapi teendőink váltanak ki belőlünk. A napi hajtás, a környezet nyomása, a család és barátok, valamint az előttünk álló nehézségek erősen befolyásolják közérzetünket. Ezen az elmúlt hónapok bizonytalansága sem segített.

Infografika stressz

A nemzetközi, fogyasztói elégedettségi felmérésében arra keresték a választ, hogyan változott meg a lakosság életmódja és életminősége a Covid-19 megjelenése óta. A 1,5 méteres távolság, a kötelező maszkviselés és a nyitvatartási korlátozások miatt kénytelenek voltunk gyökeresen megváltoztatni szokásainkat, életstílusunkat. A mintegy 10 európai ország lakosaival végzett kutatásából kiderül, a magyarok 22 százaléka szerint rosszabbodott az életminőségük az elmúlt néhány hónapban. Legtöbben a pénzügyi helyzetük romlását tapasztalták, (37 százalék érzékelt negatív változást ezen a téren), majd a fizikai állapot következett: 24 százalék vélte úgy, hogy rosszabb bőrben van a pandémia megjelenése óta, sőt romlott a válaszadók alvásának a minősége is (25 százalék nyilatkozott így). A széles körben elterjedt stressz letaglózó, figyelembe véve, hogy a megkérdezettek 66 százaléka vallja magát közepes mértékben vagy nagyon stresszesnek, és ennek nagy része a közelmúlt változásaiból adódik (48 százalék szerint emelkedett a stressz-szintje az elmúlt pár hónapban).

Anyagi és lelki bizonytalanság

A felmérés azt mutatja, hogy szinte minden vizsgált európai országban megváltozott az emberek stressz-szintje. A hazai válaszadók a stressz legfőbb okaiként a pénzügyi nehézségeket, a bizonytalanságérzetet, az egészségügyi problémákat, valamint a munka elvesztésének félelmét jelölték meg. Az első szempont a válaszadók 49 százalékát zavarja, a másodikat és a harmadikat pedig 35, illetve 27 százalékuk említette. A teljes európai népesség esetében a leggyakrabban jelzett stressztényezők közé tartozik az anyagi helyzet és az alvás minősége. Érdekes módon a felmérésből az is kiderült, hogy az emberek 22 százaléka elégedetlen az életének jelenlegi minőségével, míg 30 százalékuk az alvás minőségével és 25 százalékuk a testalkatával.

Zenével a stressz ellen

A stabilitás hiánya és az állandó bizonytalanság miatt kényelmetlenül érezzük magunkat és idegesebben reagálunk a körülöttünk zajló eseményekre. Érdekesség, ahogy mindegyikünk másképp reagál a stresszre, úgy sokféle megoldást alkalmazunk ennek enyhítésére. A beszélgetés családtagokkal, barátokkal, valamint a zenehallgatás a leggyakoribb, de előkelő helyen szerepel a stresszoldásban az önmagunkra fordított idő, a filmek, sorozatok nézése és egy kellemes séta (egyaránt 84-84 százalék). A válaszadók 70 százaléka utazással kapcsolódik ki, ugyanakkor mozgással csak igen kevesen. 34 százalékuk fut, míg 28 százalékuk megy le rendszeren vagy néha az edzőterembe, hogy ott vezesse le a felgyülemlett stresszt.

Nyugodtság, fél egészség

A stresszérzet mögött számos tényező áll, hasonlóan az általa kiváltott hatásokhoz. Sokszor a hangulatunk és az általános közérzetünk befolyásolásán kívül az élet más aspektusaiba is átfordul. A Huawei- és az Ipsos-vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a stressz fokozott fáradékonysággal, alvási problémákkal és szorongással jár. Ráadásul nemcsak stresszesek vagyunk, hanem különféle egészségügyi tünetek is megjelenhetnek – leggyakrabban a kimerültség, energiahiány (44 százalék). Érdemes kiemelni, hogy a magyarok több mint harmada (38 százalék) szenved alvászavaroktól, a szorongás pedig 29 százalékuknál jelentkezik rendszeresen.

A technológia segíthet

„Kíváncsiak voltunk arra, milyen módon változtatta meg a kialakult járványügyi helyzet a lakosság stressz-szintjét, egyben rá szerettük volna irányítani a figyelmet arra, hogyan és milyen módon segíthet a technológia felismerni, miért nem alszunk jól, mikor, mennyire vagyunk stresszesek – mondta Trubek Zsuzsa, majd kiemelte, a vállalat legújabb okosórája, a Huawei Watch GT 2 Pro folyamatosan méri a felhasználó stressz-szintjét, fejlett érzékelői figyelik alvási fázisait és személyre szabott tanácsokkal is segít abban, hogyan viselői feloldják a stresszes helyzeteket.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.