7 tipp a vérnyomás természetes csökkentésére

A magas vérnyomás Magyarországon a felnőttek egynegyedét érinti, a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának pedig az egyik leggyakoribb oka.

A magas vérnyomás megelőzése és kezelése szempontjából gyakran figyelmen kívül hagyjuk a stresszkezelést. Ha sokszor vagy feszült, gyakran érzed magad ingerültnek, a Harvard Medical School tippjei segíthetnek, hogy megelőzd a bajt. 

#1 Aludd ki magad

A túl kevés vagy nem megfelelő minőségű alvás negatívan hat a hangulatra, befolyásolja az éberséget, csökkenti az energiaszintet, és egy idő után bizony az rossz alvók egészsége is romlásnak indul.

#2 Relaxálj

Meditáció, progresszív izomrelaxáció, vezetett imaginációs meditáció, légzéstechnikák vagy jóga? Mindegy, hogy melyikben találod meg önmagad, a lényeg, hogy szánj időt arra, hogy néha kikapcsolj.

#3 Erősítsd a kapcsolataidat

Keress valakit, akivel járhattok közösen edzeni, csatlakozz különböző megmozdulásokhoz, szervezetekhez. Szuper stresszcsökkentő, ha néha kiszakadsz a mindennapokból!

#4 Oszd be az idődet

Minél hatékonyabban lavírozol a munka és a magánéleted között, minél inkább külön tudod választani a kötelezettségeket a családdal töltött időtől, annál alacsonyabb lesz a stressz-szinted.

Szánj időt magadra!
Szánj időt magadra!Guido Mieth / Getty Images Hungary

#5 Próbáld megoldani a stresszes szitukat

Ne hagyd, hogy egy-egy feszültséggel teli helyzet sokáig kitartson. Tegyél meg mindent, hogy minél rövidebb idő alatt megoldás szülessen a problémára, legyen az családi vagy munkahelyi krízis. Üljetek le, beszéljétek meg, zárjátok le minél hamarabb.

#6 Töltődj

Néha kényeztesd magad egy masszázzsal. Élvezd ki a pillanatokat: egy-egy ráérős ebéd vagy vacsora csodákra képes. Sétálj, hallgass zenét, zárd ki a külvilágot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#7 Ne félj segítséget kérni

Segítséget kérni nem szégyen. Ha stresszelsz, gyakran szorongsz, beszélj a családtagjaiddal, barátaiddal, ha pedig hosszabb ideig fennáll az állapot, fordulj pszichológus szakemberhez.

Ha mindezek mellett leszoksz a dohányzásról, rendszeresen sportolsz, egészségesen és változatosan táplálkozol, azonkívül, hogy sokkal nyugodtabb leszel, nagyobb a valószínűsége, hogy a magas vérnyomással sem lesz gondod a jövőben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek