18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

10 kérdés a szexről, amire a legtöbben kíváncsiak – és persze a válaszok!

Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus terápiás munkája mellett aktívan blogol is. Szex és Pszichológia című webnaplójában rendszeresen villant fel és jár körbe gyakorlatiasan egy-egy szexualitással kapcsolatos kérdést, és válaszolja meg követői legcifrább felvetéseit is. Most a blog eddigi legjobban pörgő témáit gyűjtötte össze.

A szex mindannyiunkat érdeklő téma, sokat foglalkozunk vele. Akkor is, ha jól megy, és akkor is, ha valami nem úgy működik, ahogy szeretnénk. Dr. Justin Lehmiller blogján hétről hétre olvasói érdeklődésére számot tartó, szexszel kapcsolatos kérdéseket igyekszik megválaszolni, válaszait nemcsak saját terápiás tapasztalataira, de a témában fellelhető kutatási anyagokra is alapozva. Egyik legutóbbi bejegyzésében a 10 legolvasottabb kérdés-válasz cikket gyűjtötte össze.

#1 Visszaszerezhető a szüzesség?

„Ha hosszú ideig, akár évekig nem szexelek, nincs behatolás, visszanőhet a szűzhártyám?”

A szűzhártya a hüvelybemenetnél található kis szövetréteg, aminek mérete, vastagsága hihetetlenül nagy változatosságot mutat, mondja Lehmiller. Ebből többek között az következik, hogy ez a terület egyikünknél egészen sérülékeny, másnál ellenállóbb lehet, és egyáltalán nem biztos, hogy behatolásos szex kell ahhoz, hogy a szónak ebben az értelmében elveszítse egy nő a szüzességét. Sokan vannak, akik sporttevékenység vagy maszturbálás közben, esetleg nem annyira kifinomult tamponhasználattal vagy nem megfelelő méretű tamponnal fosztják meg magukat a szüzességüktől. A kérdésre visszatérve: a spontán visszanövés esélye igen-igen kicsi, orvosilag inkább kuriózumszámba megy, nem véletlen, hogy a már elvesztett szüzességet különböző társadalmi, kulturális okokból visszaszerezni kívánó nők nem kivárásra játszanak, hanem különböző műtéti eljárásokkal kísérleteznek. 

#2 Feleségkukkolás

„Normális, ha nagyon izgat a gondolat, hogy a feleségemet mással való szeretkezése közben nézem?”

Lehmiller válaszában azt írta, cseppet sem csodabogár az, akit izgat, ha feleségét mással való szex közben lesheti meg. Sőt! A szexterapeuta saját kutatásában – melyben az emberi szex és a vágyak természetét és a szexuális fantáziák világát kutatta – ez a vágykép az első tízbe került a leggyakoribb fantáziák listáján.

Azt, hogy ennek mi az oka, kissé már nehezebb feltérképezni. Valószínű, hogy nem minden rajongó férfi ugyanabból az okból leselkedik. Vannak, akiket a tabu izgat, mások – főleg akik nemcsak megfigyelőként követnék a meccset, de be is avatkoznának a játékba – biszexualitásukat élnék meg, megint mások egyszerűen szeretnek leselkedni,  és számukra ez csak egy a kikukkolni vágyott jelenetek közül.

Ugyanakkor evolúciós oka is lehet annak, ha izgató az ilyen jellegű versenyhelyzet. Őseink nőstényei egy-egy termékeny időszakukban nemcsak egy partnerrel párosodtak, sőt gyakran előfordult, hogy egymás után többel is. Ebben a helyzetben a spermiumok közti, a megtermékenyítésért folyó verseny nem volt zárt körű: több hím ivarsejtjeiből kerül ki a „leg”. A rivális jelenléte nemcsak az állatokat ösztönzi nagyobb szexuális aktivitásra, versenyre, de az embereknél is befolyással lehet a spermiumok sebességére és a termelődött mennyiségre – teszik hozzá az emberi szexet kutatók. Vagyis: a férfi, aki partnerét mással való szex közben nézi, nagyobb energiát fektet be, és fickósabb spermiumokkal száll be a megtermékenyítésért folyó versenybe, amikor rá kerül a sor.

Akárhogy is: óvatosan a fantáziákkal. Az, ami képzelgés szintjén izgalmas és vágyfokozó hatású, egyáltalán nem biztos, hogy a valóságban is jól sül el.

3# Transzpornó

„Pornóoldalakhoz tartozó csetszobákban rendre rácsodálkozom, mennyi férfit izgat a transz tematikájú szex. Mi ennek az oka? Egyáltalán tényleg így van, vagy csak én tapasztalom ezt?”

Tényleg sokakat izgat az ilyesmi, ráadásul az erre vonatkozó vizsgálatok is több évtizedes múltra tekintenek vissza. Olyannyira ismert dologról van szó, hogy tudományos neve is van annak, amikor a vonzódás tárgya transznemű, de (még) férfi nemi szervvel rendelkező nő, vagy nőnek öltözött férfi. A kacifántos gynandromorphophilia névvel illetik ezt a jelenséget a téma szakértői. Meglepő lehet, de ennek a fantáziának vagy érdeklődésnek vajmi kevés köze van a homoszexualitáshoz. Annyira nincs, hogy az ez iránt érdeklődő férfiak 73 százaléka heterónak vagy binek aposztrofálta magát egy ezzel kapcsolatos felmérés során, és az ilyen tematikájú szolgáltatást kínáló szexmunkások tapasztalata is az, hogy elsősorban heteró férfiak köréből kerülnek ki a kuncsaftjaik. 

Bár azt, hogy a jelenség egyáltalán nem ritka, régóta tudjuk, a vonzódás okát firtató kutatás még alig készült. Lehmiller szerint az eddigiekből nagyjából annyi derül ki, hogy az érdeklődő férfiak számára a különlegesség, a tabu és az egyszerre megjelenő nőiesség és férfiasság az izgalmas. Nem feltétlenül fétisről van szó, inkább különleges szexuális érdeklődésről, ami ugyanakkor nem orientáció, és még kevésbé köthető a homoszexualitáshoz – mondja a szaki. 

#4 Számít a méret?

„Sok szó esik erről, de igazán meggyőző választ még nem kaptam. Számít a méret, vagy sem?”

Az örök klasszikus kérdés Lehmiller praxisában is rendszeresen előjön, és bár sokáig az empatikus nem volt a válasz erre a dilemmára, a valóságban némiképp árnyaltabb a kép: vannak nők, akik határozott igennel, mások legalább ilyen kategorikus nemmel felelnek ugyanis a feltett kérdésre.

Egy erre vonatozó, Lehmiller által idézett vizsgálatba 223 nőt vontak be, akiket szexuális szokásaikról, a szex és az orgazmus gyakoriságáról kérdeztek. Meglehetősen érdekes válaszokat kaptak. A megkérdezett nők fele eleve úgy nyilatkozott, hogy nem szokott a behatolásos szex közben orgazmusa lenni! Ez azért eléggé jól kontextusba helyezi azt, hogy mekkora jelentősége van a méretnek összességében. Ők nem tudtak azzal kapcsolatban nyilatkozni, hogy a partner mérete elvesz vagy hozzátesz. A maradék ötven százaléknak több mint 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a méret nincs befolyással az élményre, 33 százalék úgy, hogy jobb tőle az szex. A maradék kicsit több mint 6 százaléknyi válaszadó pedig azt mondta: köszöni, de nem kér a nagy méretből. Innen nézve nincs értelme a méret körüli nagy felhajtásnak. 

Nem mindegy persze az sem – teszi hozzá Lehmiller –, hogy a méretet hosszúságként vagy átmérőként értelmezzük. Egyes kutatások szerint ugyanis az átmérő sokkal jobban befolyásolhatja a nők élményét, mint a hossz, mivel a hüvely érzékeny szakasza a bemenetnél van. Így egy hosszabb pénisz vélhetően nem sokat, egy vastagabb viszont jó eséllyel többet tesz hozzá az örömérzethez.

#5 Mennyi szex fér egy házasságba?

„Tudom, sok tényezőtől függ, és ahány ház, annyi szokás. Mégis nagyon érdekelne, nagyjából milyen rendszeresség számít normálisnak mondjuk egy negyvenes éveiben járó pár esetében?

Sokakat érdekel ez a kérdés, mert a legtöbben szeretnénk tudni, hogy az, ami nálunk van, mennyire általános, vagy mennyire tér el a normálistól. Az erre vonatkozó kutatások azonban a nagy érdeklődés ellenére is limitáltak. Limitáltak abból a szempontból, hogy jellemzően a heteró és tartós kapcsolatban élő párok közti behatolásos szexre kérdeznek csak rá, és figyelmen kívül hagyják az orális vagy anális szexet és a kézi munkát, valamint a nem heteró kapcsolatokat is.

Ha a heteró párok közötti szex gyakoriságát a pár tagjainak életkorával vetjük össze, azt látjuk, hogy az életkor előrehaladtával valamelyest csökken az együttlétek száma. A legrendszeresebben a 25 év alatti párok vannak együtt, ötven felett pedig felgyorsul a csökkenő tendencia. Ami a kérdésben említett negyvenes korosztályt illeti, itt nagyon nagy a szórás – mondja Lehmiller. A negyvenes éveikben járó párok felénél havi néhány alkalommal, hetente egyszer van szex, a másik 50 százalékban pedig fele-fele arányban vannak ennél szorgosabb vagy restebb párok, vagyis nagyon nehéz lenne átlagot, pláne normálist meghatározni. Lehmiller szerint egyébként sem a többiek számaiból, hanem saját és partnerünk elégedettségéből kellene kiindulnunk. Ha jól vagyunk, teljesen mindegy, hogy napi vagy havi egyszer vagyunk együtt. 

#6 Milyen mély egy átlagos vagina?

„Sokat olvastam már a pénisz méretéről, de mi van a hüvellyel? Mennyire mély egy átlagos hüvely?”

Tök jó kérdés, mondja Lehmiller. Már csak azért is, mert szorosan kapcsolódik a férfiméretet firtató, és valóban sokszor elhangzó kérdéshez. Számít a méret? A vagina hosszát jóval kevesebben vizsgálták, mint ahányan a pénisz méricskélésével foglalkoztak, ugyanakkor az első ezzel kapcsolatos említés már benne van a korban. Az 1966-os Human Sexual Response című alapmunka már figyelmet szentelt ennek a kérdésnek. A tudományos szárazsággal megfogalmazott munka adatai szerint a hüvely nyugalmi állapotban 7-8 centi hosszú, izgalom hatására viszont 9,5-10,5 centi köztire nyúlhat, sőt akár 11-12 centiméteresre is változhat a mérete. Egy a kilencvenes években készült másik vizsgálat, amiben az előzővel szemben olyan nőket is vizsgáltak, akik már szültek, még nagyobb volt a szórás: 6,9 centitől 9,8 centiig terjedt a nyugalmi állapot skálája. Az 1990-es években szintén kijött egy ezzel kapcsolatos kutatás, ahova már olyan nőket is bevontak, akik már szültek, itt még nagyobb lett a változatosság: 6,9 centitől 14,8 centiig voltak értékek. Akárhogy is: a vagina nagyon rugalmas és alkalmazkodóképes szerv, és érdekes látni, hogy az átlagos vagina hossza rövidebb, mint az átlagos pénisz hossza. Van még kérdés a méretezéssel kapcsolatban?

#7 Anilingus

„Lehet bajom attól, ha a partnerem fenekét izgatom orálisan?”

Bár első hallásra inkább tűnik valami főbenjáró átoknak a Harry Potterből, az anilingus vagy rimming egy szexuális tevékenységre utal. Egész pontosan a partner fenekének nyalogatására.

Lehmiller szerint a szexkutatók által meglehetősen elhanyagolt területről van szó, melyhez sok félreértés kapcsolódik. Sokan gondolják például, hogy ez elsősorban, vagy akár kizárólagosan a homoszexuális vagy bi férfiak közti együttlét része, pedig a valóságban rendre előfordul heteroszexuális kapcsolatban és leszbikus szex közben is. Hogy biztonságos-e? Azzá lehet tenni, mondja Lehmiller. Az orális-anális kapcsolat mindig rejt magában bizonyos kockázatokat, mert nemcsak a különböző szexuális úton terjedő betegségek terjedésének esélye nagy ilyenkor, de akár komoly emésztőszervi galiba is lehet a dologból. Egy alapos tisztálkodás persze ilyenkor is sokat segít, de sok betegség terjedését ez sem előzi meg. Ha biztonságossá szeretnétek tenni a szexnek ezt a formáját, érdemes speciálisan erre a célra kifejlesztett óvszerszerűséget használni. Sőt, Lehmiller szerint akár hagyományos óvszerből vagy gumikesztyűből is lehet fabrikálni ilyet. Ilyen sufnituningot mi inkább nem javasolnánk, de a blog részletesen leírja, hogy kell ezt csinálni.

Van nálad olyan gumiizé?
Van nálad olyan gumiizé?gpointstudio / Getty Images Hungary

#8 Veszélyes lenyelni?

„Jelent valamiféle egészségügyi kockázatot, ha az ember lenyeli a spermát?”

Épp a hetekben foglalkoztunk behatóbban azzal, hogy lehet a férfi számára még élvezetesebbé tenni az orális szexet, de arról, hogy mi legyen a folyamat végén, hogy kell-e vagy szabad-e lenyelni, nem írtunk. Most pótoljuk! 

A rövid válasz az, hogy kelleni nem kell, de különösebb probléma nélkül lehet, legalábbis egészséges partnerek esetén. Ha viszont nem egészségesek a pár tagjai, nem is kell lenyelni ahhoz, hogy gond legyen, így ezt a kérdést már azelőtt tisztázni kell, mielőtt egyáltalán nekikezdtek. Ha tudod a parteredről, hogy valamilyen fertőzése van, vagy nem vagy biztos a státuszában, nincs pardon: óvszert kell használni, és fel sem merülhet a lenyelés.

Ha viszont két egészséges ember monogám kapcsolatáról van szó, az egészségügyi kockázat nagyon kicsi. Leszámítva azokat, akiknél a sperma magas fruktóztartalma allergiás reakciót, esetleg gyomorbántalmakat vált ki, a többiek egész nyugodtan lenyelhetik. Már ha szeretnék. Ha viszont nem vonz a gondolat, nem szabad kötelezőnek sem érezni. Abszolút nem ezen fog múlni a partner öröme.

#9 Nők és az anális szex

„Azon tűnődöm, vajon élvezik-e a nők az anális szexet? Elképzelhető, hogy még orgazmusuk is legyen tőle? Vagy azért csinálják, hogy a partnerük kedvére tegyenek?”

Az anális szex az elmúlt évtizedekben minden kétséget kizárólag széles körben ismert és sokak által gyakorolt szexuális tevékenység lett. Nemcsak a pornóban alapfelszerelés, és pláne nem csak a homoszexuális kapcsolatokban fordul elő. Kutatások szerint a heteró kapcsolatban élő nők több mint harmadának volt már része benne, egyötödük pedig viszonylag rendszeresen él vele. De vajon jó ez nekik? Vagy ez inkább valami olyasmi, amit a partnerük kedvéért vészelnek át?

Párkapcsolata, szexuális együttléte, nője és férfija válogatja, mondja Lehmiller. A nők egy része éppúgy megtalálja benne az örömet, mint a másik fél, ugyanakkor a fentebb említett mintegy harmincszázaléknyi kipróbálóból olyan is sok akad, aki számára inkább kellemetlen élmény, és így egyszeri eset volt az anális szex. Különösen azoknak a nőknek voltak kellemetlen élményeik, akik mindenféle síkosítás nélkül próbálták, és szereztek akár fájdalmas sérülést.

Hogy orgazmus átélhető-e általa, nem tudjuk. Lehmiller érdekes adatot hozott egy vizsgálatról, amelyben a megkérdezett nők körében azok éltek át nagyobb arányban orgazmust, akiknek a repertoárjában az anális együttlét is szerepelt. Ez persze nem feltétlenül az anális szex áldásos hatására utal, inkább arra, hogy a változatosság nagyon fel tudja dobni az együttléteket, és remélhető, hogy az ebben a vizsgálatban részt vevő nők nemcsak az anális szex, de az orális és csiklóközpontú ingerlés irányába is elmentek kicsit.

#10 Késleltetett ejakuláció?

„Olvastam olyan technikákról, amikkel orgazmus közben megállítható az ejakuláció. Létezik ilyen? Ha igen, mire jó? És nem veszélyes?”

A férfiorgazmus és ejakuláció nem egy és ugyanaz a dolog, bizonyos esetekben mindkettő jelentkezhet a másik nélkül. A kérdező által felvetett kérdés valószínűleg azokra a technikákra utal, amikkel a férfiak orgazmus előtt vagy alatt lefogják vagy elszorítják a húgycsőnyílásukat, ezzel akadályozva az ejakulációt. A cél kettős: vannak, akik azt remélik, hogy ezzel a módszerrel ők is átélhetik a többszörös orgazmust, mások egyszerűen tovább szeretnék bírni az ágyban, és a korai magömlést késleltetnék.

Hogy mindez mennyire hatásos, arról megoszlanak a vélemények, és bár Lehmiller szerint önmagában nem feltétlenül jelent egészségügyi kockázatot a dolog, a cikk alatt kommentelők beszámoltak olyan esetről is, amikor komoly egészségügyi gondjuk adódott ebből.

Lehmiller és a pórult járt megszorítók is inkább a Kegel-gyakorlatokat, vagyis a medencefenék izmainak edzését javasolják ahhoz, hogy férfiként nagyobb kontrollt lehessen szerezni az ejakuláció fölött.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Mustra