Mire kell figyelni a Covid-járvány idején a cukorbetegeknek?

A cukorbetegek az átlagosnál jobban veszélyeztetettebbek most, az új koronavírus-járvány idején. Mit lehet tenni, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát, és ha egy cukorbeteg mégis elkapja a vírust, hogy lehet elkerülni a legrosszabbakat?

A jelenleg ismert adatok szerint a diabétesszel, illetve más, meglévő alapbetegséggel kezelt személyeknél nagyobb eséllyel lépnek fel súlyosabb tünetek Covid-19-fertőzés esetén, a legrosszabb esetben akár az életükbe is kerülhet a vírusfertőzés. A Harvard Medical School összeszedte, mire érdemes ügyelni a különösen veszélyeztetettek körébe tartozóknak.

Miért vagy nagyobb veszélyben?

Habár az új koronavírussal kapcsolatban még viszonylag kevés pontos információ áll a szakemberek rendelkezésére, az influenza és más vírusos betegségek esetén leszűrt összefüggések könnyen választ adnak rá, miért vannak nagyobb veszélyben a cukorbetegek. A magas vércukorszint csökkenti az immunrendszer védekezési képességét, ezért a vírus könnyebben szaporodik és terjed szét a szervezetben, ami a Covid-19 esetén súlyosabb problémákhoz, például tüdőbetegséghez vezethet. Egyelőre nem tudni, van-e pontos összefüggés a vércukorszint csökkentése, szinten tartása és a koronavírus-fertőzés tüneteinek súlyossága között.

Mit tehetsz érintettként, hogy csökkentsd a kockázatot?

A legjobb módszer, ha betartod azokat a szabályokat és követed azokat az útmutatásokat, amelyek bizonyítottan csökkentik a fertőzés esélyét. Rendszeresen moss kezet, legalább húsz másodpercig szappanozva, mielőtt leöblíted vízzel. Ügyelj rá, hogy ételkészítés vagy evés, gyerekekkel, idősekkel vagy betegekkel való foglalatoskodás, vécézés, illetve kültéri tartózkodás, séta után mindig megmosd a kezed. A lakásból kilépve legyen rajtad egészségügyi szájmaszk, és tartsd a megfelelő (másfél-kétméteres) távolságot másoktól, hanyagold a nagyobb létszámú találkozókat. Érdemes a gyógyszereidet postán megrendelni, ahelyett hogy hosszú sorokban várakoznál a patikában. Legyen elegendő inzulinod, injekcióstűd, glukóztablettád, és más, a diabétesz kezeléséhez szükséges gyógyszered, eszközöd otthon elraktározva. Készülj fel egy esetleges vírusfertőzésre, legyen otthon lázcsillapítód, köhögés elleni gyógyszereid stb.

A cukorbetegek jobban veszélyeztetve vannak
A cukorbetegek jobban veszélyeztetve vannakPhynart Studio / Getty Images Hungary

Habár egyes források azt állítják, a magas vérnyomás, szívbetegség és diabétesz kezelésére használt ACE-gátlók és angiotenzinreceptor-blokkolók (ARB-k) súlyosbítják a vírus tüneteit, erre semmilyen bizonyíték nincsen. Az egészségügyi hatóságok azt tanácsolják, ha efféle gyógyszerrel kezelnek, ne szakítsd meg a terápiát vagy térj át más gyógyszerekre, hacsak nem kapsz erre konkrét utasítást az orvosodtól.

Mit tegyél, ha mégis megbetegedtél?

Fontos tudni, hogy koronavírus-fertőzés esetén emelkedik a vérnyomás, ami könnyen dehidratációhoz vezethet. Ezért ha megbetegszel, fontos minél több folyadékot innod, és folyamatosan ellenőrizned a vérnyomásodat. Szintén fontos legalább hatóránként ellenőrizned a vércukorszintedet, és orvoshoz fordulnod, ha tartósan 250 mg/dl fölötti értéket mutat. 1-es típusú diabétesszel kezelt személyeknél ha 250 mg/dl fölé emelkedik a vércukorszint, ketoacidózis alakulhat ki. A ketoacidózis a zsíranyagcsere melléktermékei, az ún. ketonok vérben történő felhalmozódását jelenti, melyet az inzulin hiánya okoz. Ilyenkor súlyos esetben tudatzavar, eszméletvesztés, de akár halál is felléphet. A koronavírus-járvány idején különösen fontos, hogy elkerüld ezt a súlyos eshetőséget, nehogy a kórház sürgősségi osztályán köss ki, ahol a legnagyobb a fertőzésveszély.

A testi bajok elkerülése mellett ügyelj a lelki egészségedre is. A felmérések szerint a cukorbetegek az átlagosnál két-háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok. Ne hagyd, hogy úrrá legyen rajtad a stressz és a szokásosnál is nagyobb nyomás. Végezz légzőgyakorlatokat, meditálj, gondolj a pozitív dolgokra. Beszélgess a veled egy fedél alatt élőkkel, csináljatok közös programokat otthon, tarts virtuálisan a kapcsolatot távolabbi barátaiddal, rokonaiddal. Ügyelj a megfelelő alvásra, az egészséges táplálkozásra, és a lehetőségekhez mérten próbálj minél többet mozogni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek