3 jel, ami azt mutatja, hogy valami nem oké a kapcsolatodban

Mind baráti, szakmai vagy párkapcsolatban is előfordul, hogy úgy érzed, nem az arra érdemes emberrel kezdtél. A másik fél már nem kezel téged megfelelően, kihasznál, nem tisztel. Sokszor nem vesszük észre az intő jeleket, holott ott vannak az orrunk előtt.

Az emberek többsége – kivétel a társadalom egy százalékát képező pszichopaták és a szintén egyszázalékos arányú narcisztikusok – alapvetően megbíznak az ismerőseikben, és jó szándékot tulajdonítanak nekik, ezért nehezen hiszik el, ha azok nem pozitívan viseltetnek irántuk. Rachel Wayne karriertanácsadó, a Medium szerzője ismerteti azt a három legfontosabb intő jelet, amelyek megmutatják, hogy a másik fél mérgezően hat rád. Ilyenkor inkább hanyagolnod kéne a vele való kapcsolatot.

1. Bűntudatkeltés és manipuláció

Az érzelmi zsarolás egyik leggyakoribb módja, amikor a másik fél a bűntudatodra játszik, és elhiteti veled, hogy szörnyű ember vagy, ha nem azt teszed, amit ő kér. Tipikus példái a házastárs, aki azt akarja, hogy inkább maradj vele otthon ahelyett, hogy elmennél szórakozni a barátaiddal, és úgy állítja be, mintha nem szeretnéd őt eléggé, ha a társaságot választod, vagy a főnök, aki rá akar bírni, hogy túlórázz a kedvéért, azt állítva, hogy ha nem teszed, nem vagy elég odaadó munkaerő.

Az efféle manipulációt nehéz észrevenni, ugyanis a másik fél elködösíti előtted a valóságot, és arra játszik, hogy magadat hidd a probléma forrásának. Természetesen előfordulhat, hogy a párod tényleg magányos nélküled, a főnöködnek pedig nagy szüksége van rá, hogy lehúzz még pár extra órát a munkában. Nem mindegy azonban, hogy milyen módon adják elő a dolgot. Ha a barátaiddal töltött idő alatt folyamatosan érkeznek az üzenetek, amelyekben a párod arról érdeklődik, mikor vagy hajlandó végre hazamenni, tudhatod, hogy nem egészséges a kettőtök kapcsolata.

Vészcsengők a kapcsolatokban
Vészcsengők a kapcsolatokbanGary John Norman / Getty Images Hungary

Az intő jelek közé tartozik az állandó kritika, amit segítő szándék álcája alá rejtenek. A másik fél folyamatosan a külsőd, a képességeid (vagyis azok vélt hiánya) és a hibáid miatt nyaggat, és úgy tesz, mintha ezzel téged akarna jobb irányba terelni. Szintén intő jel, ha a társad minden rossz dolgot mások nyakába varr, miközben saját magát makulátlannak tüntetni fel. Sohase kezdj olyan emberrel, aki folyton az exeiről panaszkodik, és azt állítja, csakis ők tehetnek minden múltbeli kapcsolati problémájáról.

A manipulatív emberek gyakran szinte megszállottan tudni akarnak mindent veled és a múltaddal kapcsolatban. Kik voltak a korábbi partnereid, milyen problémáid voltak más munkahelyeken, mit gondolsz egy bizonyos kérdésben. Később pedig felhánytorgatják neked a régi hibáidat, könnyűvérűnek neveznek, ha túl sok kapcsolatod volt, alkalmatlannak, ha gyakran váltottál állást. Egy egészséges kapcsolatban a másik fél akkor is elfogad és tisztel, ha nem értetek egyet mindenben.

2. Társalgási agresszió

Egy normális beszélgetés során a partnerek odafigyelnek a másikra, párhuzamosan fejtik ki a saját gondolataikat és hallgatják meg a társukét. Egyesek viszont minden beszélgetést bokszmeccsként fognak fel, ahol folyamatosan küzdeni kell a másikkal, ütéseket bevinni neki, elhajolni az ő támadásai elől, majd megtorolni azokat. Ezek az emberek nem hagyják, hogy a társalgás a természetes ütemében folyjon le, folyamatosan igyekeznek átvenni az irányítást.

Az agresszív társalgók gyakran azt éreztetik, hogy kiváltságos helyzetben vagy, hogy egyáltalán szóba állnak veled. Azzal jönnek, hogy nincs idejük beszélgetni, közben mégis hosszú tirádákat vágnak le, amikben kifejtik a saját nézeteiket. Szándékosan feszültséget keltenek, hogy ne tudd rendesen átgondolni a helyzetet, és nem hagynak szóhoz jutni, hogy érdemben válaszolni tudj nekik. Úgy tesznek, mintha helyetted beszélnének: „tudom, hogy sértő lehet, amit mondok, de…”, „tudom, hogy úgy gondolod…”. Folyton azt mondják, mennyire mérgesek, elfoglaltak, zavarodottak, stb., de nem hagyják, hogy tényleg megbeszéljétek a helyzetet.

Az előző kategóriában megemlített vészjelzések itt is ugyanúgy érvényesek. Emellett érdemes odafigyelni az olyan jelekre, mint amikor a partnered beléd fojtja a szót, kisiklatja a társalgást, nem képes egy konkrét tárgynál kikötni, folyton magának követeli a beszéd jogát. Szintén intő jel, ha valaki elvárja, hogy minden mást hanyagolj, ha neki megbeszélnivalója akad, miközben saját maga nem hajlandó alkalmazkodni másokhoz, és a saját idejét áldozni rájuk.

3. Feljogosítottság

A feljogosítottság (entitlement) kifejezést arra a viselkedésre értik a pszichológusok, amikor valaki úgy gondolja, neki több jár, mint másoknak, nem vonatkoznak rá a kölcsönösség szabályai, simán és jogosan áttaposhat embertársain. Az efféle emberek önzők, nem veszik figyelembe mások igényeit, úgy gondolják, teljesen jogosan jár nekik több, mint bárki másnak. Kedvelik a manipulációt és az erőfitogtatást.

Vészcsengők a kapcsolatokban
Vészcsengők a kapcsolatokbanJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Intő jelnek számít, ha a másik fél elvárja, hogy azonnal visszahívd, mindenki máshoz képest előnyben részesítsd, üzlet esetén alkudozás nélkül elfogadd az ajánlatát, még akkor is, ha másoké jobban hangzik. Szintén jellemző, hogy elvárják tőled, hogy megszegd a szabályokat miattuk, vagy magadat hozd kellemetlen helyzetbe, hogy nekik kedvezz. Gyakran főnökösködnek, és próbálják előírni, mit csinálj, még akkor is, ha valójában nincsenek olyan pozícióban, és semmi joguk hozzá.

Összefoglalva

A legfontosabb, hogy tartsd nyitva a szemed, és figyelj oda az aggasztó jelekre. Ha úgy érzed, valami nem működik, rosszul érzed magad egy kapcsolatban, keresd ezeket a tüneteket. Az sem biztos, hogy minden esetben muszáj megszüntetned a problémás kapcsolatot: olykor lehetséges dolgozni rajta, a gondok őszinte megbeszélésével orvosolni őket. Fontos a türelem és a higgadtság. Ne felejtsd el, hogy téged is megillet a tisztelet, és figyelmeztesd a társadat, ha nem adja meg neked.

Oszd meg másokkal is!
Mustra