Ezért buksz mindig ugyanarra a típusra

Gondold végig, kikkel randiztál az utóbbi időben. Mindannyian magasak és barna szeműek? Esetleg ambiciózus vállalkozók, sokat kreatívkodnak vagy mindenük a sport?

A tudomány jelenlegi állása szerint egyáltalán nem véletlen, hogy ugyanazokat a személyiségjegyeket fedezed fel a volt kapcsolataidban. Yoobin Park és Geoff MacDonald torontói kutatók azt vizsgálták, hogy mi alapján választunk újabb és újabb partnereket.

Tényleg van zsánerünk?

És ha van, nem a választott partnerek hasonlósága miatt futunk bele újra ugyanazokba a problémákba? Baj akkor van, ha időről időre olyan emberekkel jössz össze, akik hasonlóan rosszul bánnak veled, például elhanyagolnak, nem fejezik ki az irántad érzett szeretetüket, nehezen kötődnek, így újabb és újabb csalódások érnek. Az, hogy milyen típusú emberekkel jövünk össze, kevésbé a másik ember viselkedésére, mint inkább bizonyos tulajdonságaira vonatkozik. Lehet, hogy a spontaneitás, az ambíció vagy az állandó optimizmus vonz, de a személyiségjegyek eltérő helyzetekben más és más módon nyilvánulnak meg.

Még akár jól is elsülhet, ha hasonló embereket választasz
Még akár jól is elsülhet, ha hasonló embereket választaszizusek / Getty Images Hungary

A jelenlegi párod is olyan, mint az exed

A kutatás során Park és MacDonald egy kilencéves longitudinális tanulmány eredményeit vizsgálták, amelyben a résztvevők a saját személyiségük mellett a volt és jelenlegi partnerük tulajdonságait is jellemezték. A kutatók kizárólag annak a 332 főnek az adataival foglalkoztak, akiknek két partnerük volt: egy jelenlegi és egy korábbi. Különválasztották az átlagemberekre jellemző tulajdonságoktól azokat a személyiségvonásokat, amelyekkel a volt és jelenlegi partnerek egyaránt rendelkeztek. És az eredmény? Igen, a mostani párod nagy valószínűséggel sokban hasonlít a korábbi partneredhez.

Szakításkor hajlamosak vagyunk megfogadni, hogy soha többet nem kezdünk olyan emberrel, mint az exünk. Ám a tanulmány eredményei szerint általában mégis hasonló párt választunk magunknak. Gyakran találkozunk olyanokkal, akiknek a személyisége hasonló a korábbi partnerünk természetéhez, de ez a hasonlóság a legtöbb esetben túlmutat a saját személyiségünkkel közös jegyeken. Ha partnereink tulajdonságaira egyfajta párválasztási mintaként tekintünk, világossá válik, mi az oka annak, ha hasonló emberekhez vonzódunk. Egy bizonyos szempontból már ismerős személyhez könnyebben kezdünk el kötődni, rövidebb idő alatt érezzük úgy, mintha már ismernénk. Ha képesek vagyunk tanulni a korábbi kapcsolataink során elkövetett hibákból, nem feltétlenül baj, ha az exünkhöz hasonló partnert választunk magunk mellé, hiszen tapasztalatainknak hála sok helyzetet jóval könnyebben kezelhetünk, mint korábban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra