Ebből tudhatod, hogy többet iszol a kelleténél

Az alkoholizmus népbetegségnek számít, de sajnos sokan észre sem veszik, vagy önmaguk előtt is tagadják, hogy gondjaik vannak az itallal, ezért nem kérnek segítséget. Lássuk, honnét lehet tudni, hogy többet iszol a kelleténél.

Az alkoholproblémák testileg, lelkileg és társadalmilag is tönkretesznek. Súlyos esetben komoly függőség jelentkezik, az alkoholista sóvárog az ital után, hiányában elvonási tünetek lépnek fel. A rendszeres ivászatnak emellett rengeteg káros hatása van – például alvászavarok és szorongás –, amelyek akkor is jelentkezhetnek, ha egyébként nem vagy függő – írja a Harvard Medical School.

Így ismerheted fel az alkoholizmus tüneteit

Az alkoholizmusnak nincs egzakt fokmérője. Minden ember másként reagál az alkoholra, ezért egyénenként változó, mi az a mennyiség és gyakoriság, ami fölött komolyabb problémák jelentkeznek. Lehet, hogy csak hétvégenként iszol, mégis gondjaid vannak az itallal. Az alkoholbetegségnek három fokozatát – enyhe, közepes és súlyos – különböztetik meg. Az első szinten még nincs komolyabb függőség, de a mindennapokban gondokat okoz az ital. Közepes szinten már függőség jelentkezik, súlyos esetben pedig az ember leküzdhetetlen, kínzó vágyat érez az ivásra.

Ha iszol, ne vezess semmiképp!
Ha iszol, ne vezess semmiképp!miodrag ignjatovic / Getty Images Hungary

Ha az alábbi állításokból 2 vagy 3 igaz rád, enyhe, ha 4-5, közepes, ha 6-nál több, súlyos alkoholbetegségben szenvedsz.

  • Előfordult, hogy többet ittál vagy tovább tartott az italozás, mint tervezted.
  • Többször megesett már, hogy szerettél volna visszavenni italozási szokásaidból vagy felhagyni az itallal, de nem sikerült.
  • Sok időt töltesz ivással, illetve gyakran vagy másnapos, sokáig tart, mire kilábalsz az alkohol utóhatásaiból.
  • Volt, hogy annyira kívántad az italt, hogy semmi másra nem tudtál gondolni.
  • Az ivás vagy annak utóhatásai miatt nem voltál képes rendesen ellátni a munkádat vagy a tanulmányaidat, és gondok jelentkeztek családi téren.
  • Még a hasonló problémákat követően sem tudtad abbahagyni a rendszeres italozást.
  • Felhagytál hasznos, fontos vagy számodra örömet nyújtó tevékenységekkel azért, hogy többet, gyakrabban italozhass.
  • Előfordult már, hogy ittasan a volán mögé ültél, vagy más olyan dolgot műveltél, amiben komolyan megsérülhettél volna.
  • Folyton letörtnek érzed magad az ital hatására, vagy gondjaid vannak az egészségeddel, mégsem hagyod abba az ivást.
  • Sokkal többet kell innod, mint korábban ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érd el.
  • Amikor kijózanodsz, elvonási tünetek jelentkeznek: nehezen alszol, nyugtalan és bizonytalan vagy, hányinger gyötör, izzadsz, a szíved hevesen ver, rohamok törnek rád.

Figyelj a környezeted visszajelzéseire

Az alkoholizmus májbetegséghez, szívritmuszavarhoz és szívelégtelenséghez, magas vérnyomáshoz, gyomorfekélyhez, agykárosodáshoz, stroke-hoz és rosszindulatú daganat kifejlődéséhez is vezethet, de a lelki tünetek ugyanilyen súlyosak: depresszió, szorongás, koncentrációs zavarok és elbutulás is felléphet. A terhes nők italozása születendő gyermekük egészségét is károsíthatja.

Ha az alkoholbetegség tüneteit észleled magadon, mindenképp fordulj szakemberhez segítségért. Próbáld ki, hogy egy hónapig nem iszol – gondokat jelezhet, ha képtelen vagy ennyi időre félrerakni a poharat. Figyelj a környezetedben élők visszajelzésére – az alkoholizmus a tagadás betegsége, sokan egyáltalán nincsenek képben saját problémáikkal, ezért fontos, hogy figyelj a jelekre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek