Így döntsd el, hogy mihez kezdj az életeddel

Hónapokba telt, míg meg tudtam fogalmazni, mi volt az, amit nem szerettem a korábbi munkámban, és mi az az irány, amerre szívesen mozdulnék. Nem volt határozott elképzelésem arról, hogy mi az, amit tényleg szívesen csinálnék heti 40 órában, de egyre kevésbé éreztem jól magam ott, ahol voltam.

Abban biztos voltam, hogy változtatni sosem egyszerű. Sokszor elakadunk, nem tudjuk, merre induljunk tovább, sőt gyakran azt sem tudjuk megfogalmazni, hogy mi az, amit el szeretnénk érni. Vannak azonban dolgok, amik megkönnyíthetik a döntéseinket, segíthetnek, hogy a rengeteg lehetőség közül ki tudjuk választani azt, ami leginkább passzol hozzánk.

Jó, ha tudod, mit szeretnél elkerülni

Annak ellenére, hogy sokszor nem tudjuk pontosan, mit is szeretnénk, arról határozott elképzelésünk van, hogy mi az, amit nem akarunk. Elég csak körülnézni ahhoz, hogy lássuk, mennyi szörnyű dolog történik a világban, és rájöjjünk, hogy nem akarunk háborút, szegénységet, betegségeket. A saját életünket nézve is egyértelmű lehet a válasz: nem szeretnénk boldogtalan párkapcsolatban élni, vagy olyan munkahelyen dolgozni, ahol nem ismerik el a teljesítményünket.

A jó hír az, hogy ha meg tudjuk határozni, mit nem szeretnénk, közelebb kerülünk ahhoz is, hogy megfogalmazzuk az elérni kívánt célokat. Az egyik (amit nem akarunk) hivatkozási pont lehet a másik (amit akarunk) számára. Például nehezen tudjuk beazonosítani a felhőtlen boldogság állapotát, ha nem tapasztaltuk meg, hogy milyen az, amikor az adott helyzetben nem vagyunk boldogok.

Szerencsére a legtöbb döntésünk nem végleges
Szerencsére a legtöbb döntésünk nem véglegesAllvisionn / Getty Images Hungary

Miután pedig meghatároztuk, mi az, amit szeretnénk a jövőben elkerülni, vegyük sorra, hogy ellenkező irányból nézve vajon meg tudjuk-e mondani, mi az elérni kívánt állapot. Ha például utálunk a belvárosban élni, valószínűleg közelebb áll hozzánk a csendes, nyugodt környezet. Ha nem vagyunk megelégedve a munkahelyünkkel, de nem tudjuk pontosan, hogy hol képzeljük el magunkat a jövőben, próbáljunk meg minél több olyan dolgot összeszedni, amit nem szeretünk a munkánkban. Segíthet például, ha felismerjük, hogy utáljuk egész nap a gép előtt ülve bogarászni a táblázatokat, sokkal szívesebben foglalkoznánk többet emberekkel. Ha sikerült meghatározni, hogy mi mindent szeretnénk a jövőben elkerülni, tegyük fel magunknak a kérdést: mit szeretnénk látni ezek helyett?

Törekedjünk a pontosságra. Ha megvan, hogy változatos és kreatív munkát szeretnénk végezni, szűkítsük tovább a kört: szeretnénk-e függetlenek maradni, mennyit szeretnénk keresni, mennyi felelősséget bír el a vállunk? Minél konkrétabban meg tudjuk határozni a részleteket, annál közelebb kerülünk a pontos terv és cél eléréséhez. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy ha ma eldöntünk valamit, az nem jelenti azt, hogy ezen később már nem tudunk változtatni. Gyakran előfordul, hogy minél többet tudunk meg egy elérni kívánt célról, annál kevésbé érezzük magunkhoz közel. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem tudjuk, mit akarunk. Épp ellenkezőleg: tudjuk, hogy valami mást akarunk.

Koncentráljunk erre a valami másra, és haladjunk ebbe az irányba. Minél biztosabbak vagyunk abban, hogy mi az, amit nem szeretnénk, annál megalapozottabb döntést tudunk hozni. És azt se felejtsük el, hogy minden alkalommal, amikor elérünk valamit, új perspektíva nyílik előttünk, új lehetőségeket, új célokat veszünk észre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra