Lehetünk-e túlsúlyosan is egészségesek? Most kiderül!

A túlsúly jó néhány egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát növeli, sőt egy bizonyos mérték felett már a mindennapi életet is nehezíti. Emellett a társadalom megítélése sokszor lelki problémát okoz a túlsúlyos emberek számára, bár egyre többen vannak azok, akik szerint a testpozitív gondolkodás, önmagunk elfogadása lenne a legfontosabb.

Ennek ellenére a legtöbb ember mégis hajlamos azt gondolni, hogy aki túlsúllyal küzd, az egyúttal igénytelen, lusta, sőt nagy valószínűséggel beteg is. De biztos, hogy minden esetben ez a helyzet? Az, hogy elfogadjuk a testünket, kizárja, hogy egészségesek legyünk? Egy korábbi cikkünk járta körbe a témát, olvasóink pedig a Facebookon adtak hangot véleményüknek.

Nem a kilók számán múlik az egészség? 

Olvasóink 54 százaléka szerint a túlsúly már önmagában is káros az egészségre. Ők kizártnak tartják, hogy pluszkilókkal is teljesen egészséges legyen valaki. Egy dologban azonban a legtöbben egyetértettek: egyáltalán nem mindegy, hogy hány kiló felesleg van rajtunk. És bár a széles körben elterjedt testtömegindex-számítás összeveti a magasságunkat a testtömegünkkel, az így kapott eredmény a legtöbb esetben nem sokat mond. Ahhoz, hogy pontosabb eredményt kapjunk, jóval összetettebb mérésekre van szükség, hiszen nemcsak a zsír, de az izomtömeg mértéke, valamint az életmódunk is befolyásolja egészségi állapotunkat.

A hozzászólások közül több is rávilágított arra, hogy egyáltalán nem mindegy, mennyi súlyfeleslegről beszélünk, hiszen már akár 5-10 pluszkilóval is könnyen meggyűlik az ember baja, pedig ennyitől jellemzően nem érezzük magunkat túlsúlyosnak.

„Azért az sem mindegy, hogy mennyi a súlytöbblet, 5-10 kg vagy 50 kg” – írta egyik olvasónk.

„Én az 5-10 kilóval is megszenvedek” – válaszolta valaki más.

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez
A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhezZinkevych / Getty Images Hungary

A kérdésben a fiatalok is egyre inkább érintettek, így nem kellett sokat várni a testpozitív influenszerek népszerűségére sem. Az ő hangjuk sok fiatal számára segítséget jelent, hogy el tudják fogadni önmagukat, azonban rengetegen vannak, akik az egészségtelen életmód, a lustaság reklámozását látják ebben. Egy olvasónk fogalmazta meg a – valljuk be, jogos – felvetést. hogy vajon mi lesz a testpozitív fiatalokkal idősebb korukban:

„Persze egy ideig biztos lehet egészséges a túlsúlyos, de attól tartok, ha megöregszik, rengeteget fog szenvedni. Jön a felfekvés, a bőrredők között a fertőzések, nem fog tudni mozogni, mankóval is csak a normális súlyúak képesek járni. [...] Ami fiatalon még elmegy, időskorban már nem annyira vicces, és ha fiatalon nem halsz meg, hát tuti, hogy megöregszel.”

Annak ellenére, hogy valóban rengeteg betegség kockázatát növeli a túlsúly, a vékony testalkat még nem elegendő ahhoz, hogy egészségesek legyünk. A kulcs ebben az esetben is a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Következő alkalommal annak járunk utána, hogy melyik mosdóba vigye a kislányát egy apa.

Oszd meg másokkal is!
Mustra