Agysejteket sikerült megfiatalítaniuk cambridge-i tudósoknak

Megfordítható lenne az öregedés? A Cambridge Egyetem kutatói öreg patkányok idegi őssejtjeit ültették át ifjú példányok agyába, és ez megfiatalította az elaggott sejteket.

Ahogy idősödünk, úgy válnak egyre merevebbé az izmaink és ízületeink, nehezedik a mozgásunk. Ugyanez a helyzet az aggyal is, amelynek a sejtjei idővel kevésbé képesek megújulni, ezért öregkorban jócskán eltompulhatunk. Cambridge-i tudósok azonban forradalmi megoldást kísérleteztek ki, amellyel szó szerint visszafiatalíthatják az elöregedett idegsejteket – számol be a Nature folyóiratban megjelent tanulmányról a Neuroscience News.

Idős őssejteket ültettek át fiatal agyba

A Wellcome-MRC Cambridge Őssejtkutató Intézet munkatársai idős patkányok agyából nyertek ki idegi őssejteket, amelyeket ezután átültettek fiatal példányok jól működő, ifjú elméjébe. A puha, rugalmas környezetben az idős sejtek fiatalként kezdtek működni, szó szerint megújultak. Fordítva azonban épp ellenkező hatást váltott ki a kísérlet – a fiatal őssejtek elaggott agyba ültetve hamar működésképtelenné váltak és elsorvadtak.

Agyi idegsejteket fiatalítottak meg tudósok
Agyi idegsejteket fiatalítottak meg tudósokEduard Lysenko / Getty Images Hungary

Ezt követően a tudósok létrehoztak egy módszert, amellyel képesek voltak eltávolítani a Piezo1-nek nevezett fehérjét az idős állatok agyában található őssejtek felszínéről. A fehérje eltávolítása becsapja a sejteket, elhitetve velük, hogy valójában fiatal, puha környezetben vannak, így azok elkezdenek fiatalodni. A kutatók szerint ezzel a módszerrel helyreállítható lehet az elöregedett idegsejtek regeneráló funkciója.

A cél természetesen nem az ifjúság forrásának megtalálása, hanem a különböző degeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór vagy a sclerosis multiplex könnyebb kezelése a jövőben – magyarázza a projekt egyik vezetője, dr. Robin Franklin orvosprofesszor.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek