Így tanulhatsz meg nemet mondani

Hasznos készség, megéri elsajátítani!

Általános tévedés, hogy a sikeres, kedves, jó fej emberek mindenre igent mondanak. Ha mindig így tennénk, lehetetlen lenne, hogy a legjobb formánkat hozzuk és megfelelően teljesítsünk minden területen, végül pedig szépen lassan tönkremennénk.

Persze vannak lehetőségek, amiket meg kell ragadnunk, különösen, ha a hosszú távú céljainkat szolgálják és elégedettséggel töltenek el. De ezt sokan összekeverik azzal az elmélettel, hogy mindig mindenre igent kell mondani, akár szívességet kérnek tőlünk, akár valamilyen lehetőséget kínálnak fel. A Lifehack segít, hogy el tudjuk dönteni, mikor éri meg nemet mondani.

Miért kellene többször nemet mondanunk?

Először is, ha mindenkinek igent mondasz, egy idő után eltolódnak a prioritások és már nem a saját érdekeid lesznek a legfontosabbak. Már ennyi is elég ahhoz, hogy kiégjünk és stresszesnek érezzük magunkat, hiszen az időnket nem úgy osztjuk be, ahogy szeretnénk, hanem úgy, ahogy az másoknak kényelmesebb. Ez pedig csak egyre rosszabb lesz.

Azzal, hogy mindig mindenre igent mondunk, a számunkra fontos dolgoktól vesszük el az időt és az energiát. Annak ellenére, hogy hajlamosak vagyunk fontosnak érezni magunkat attól, ha mindig mindenkinek segítünk, valójában ennek pont a fordítottja történik, hiszen mi magunk sem tartjuk fontosnak a saját érdekeinket. Ez egy idő után a környezetünk számára is láthatóvá válik, sokan pedig hajlamosak arra, hogy ezt kihasználják.

Egy idő után visszatér a magabiztosságunk is
Egy idő után visszatér a magabiztosságunk isMilkos / Getty Images Hungary

Könnyebben kellene nemet mondanunk

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nemet mondani a világ egyik legegyszerűbb dolga. Ennek ellenére rengeteg embernek hatalmas kihívást jelent kimondani ezt a hárombetűs szót, mégpedig azért, mert félnek, hogy csalódást okoznak másoknak, esetleg megharagszanak rájuk, ha nemet mondanak egy szívességre. És bár ez a félelem érthető, érdemes vigyázni arra, hogy a túlzott stressz és fáradtság miatt nagy eséllyel amúgy sem jelentünk túl nagy segítséget a többiek számára.

Mindig figyeljünk oda, hogy mennyit vállaltunk. Ha túl sok feladattal próbálunk zsonglőrködni, elvesszük a lehetőséget attól, hogy a valóban fontos dolgokra kellő időt és energiát fordítsunk, legyen szó munkahelyről, családról vagy hobbiról. Ha nem egyértelmű, hogy melyek az igazán fontos dolgok, hagyjunk időt magunknak, mielőtt meghozunk egy döntést. Vegyük sorra az összes elvégzendő feladatot, tevékenységet. Látni fogjuk, mi az, ami igazán fontos a számunkra. A következő lépés, hogy gondoljuk át azoknak a dolgoknak a listáját, amelyek iránt elköteleztük magunkat: például önkéntesség, segítség egy barátnak. Ha megtanuljuk hatékonyan rangsorolni a feladatainkat, nemcsak időt spórolhatunk, de a stressz mennyiségét is csökkenthetjük, hiszen amint kiderül, hogy mik az igazán fontos dolgok, sokkal könnyebb lesz azokra összpontosítani az energiánkat.

Hogyan mondjunk nemet?

Legyünk nyugodtan őszinték, ne érezzük úgy, hogy elnézést kell kérni vagy meg kell indokolni, ha valamit visszautasítunk. Teljesen rendben van, ha valamihez nincs kedvünk vagy nem fér bele a napjainkba, ezt azonban próbáljuk minél előbb és minél udvariasabban a másik ember tudtára adni. Segíthet, ha megpróbáljuk elképzelni, hogy külső szemlélőként milyennek tűnhet az, amikor nemet mondunk. Törekedjünk az őszinteségre, és ha már biztosak vagyunk benne, hogy nem szeretnénk elvállalni az adott feladatot, kerüljük az olyan ígéreteket, hogy még gondolkodunk rajta. És még valami: ne feledkezzünk el a saját céljainkról és érdekeinkről.

Oké, ennyi mindent rögtön betartani senki sem fog tudni. Már az is sokat segíthet, ha kettőt vagy hármat meg tudunk fogadni belőlük. Ezzel elegendő erőt meríthetünk ahhoz, hogy visszaszerezzük az életünk feletti irányítást.

Amikor úgy érezzük, hogy kihasználnak, próbáljunk meg nemet mondani. És amikor arra kérnek, hogy olyan dolgokat csináljunk, amik elvonják a figyelmet a számunkra igazán lényeges feladatokról, szintén mondjunk nemet. A nem ugyanis hihetetlenül erőteljes szó, ami sok nehézségtől képes megkímélni az embert. És ha egyszer megtanuljuk megfelelően használni, nemcsak magabiztosabbak leszünk, de az életünk is újból sínre kerülhet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra