Így tartsd meg a beachbodyt egész nyáron

Te is hónapokat töltöttél azzal, hogy a nyaralás alatt szuperül álljon rajtad a bikini? Nem kell lemondanod a lángosról és a fagyiról azért, hogy megőrizd a legjobb formád! Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Nyaralás alatt szeretünk jókat enni és sokat pihenni, ez sajnos könnyen vezet plusz egy-két kilóhoz. Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa nem teszi sem a lángost, sem a sült kolbászt tiltólistára, de mértékletességre int, ha nem akarjuk a nehéz ételek miatt fáradtan és emésztési gondokkal tölteni a szabadságunkat.

A fantasztikus ötös

Ha megnézzük a hazai strandok kínálatát, a klasszikus ötös szinte mindenhol megtalálható: lángos, sült hekk, sült kolbász, sült krumpli és palacsinta. Természetesen a nyaraláshoz és pihenéshez hozzátartoznak ezek az ételek, de ne felejtsük el, ilyenkor sokkal kevesebbet mozgunk, a hőségben a fokozott folyadékveszteség miatt eleve egy kicsit gyengébbnek érezzük magunkat, a nehezen emészthető ételek pedig ezt a fáradtságot tovább fogják fokozni. Ha nem szeretnénk a délutánokat „kajakómában” tölteni, akkor érdemes kerülnünk a magas kalóriatartalmú, a túl cukros, zsíros, a bő zsírban sült ételeket. Felezzük meg a lángost, együnk mellé egy salátát!

Mi számít nehéz ételnek?

Nehéz ételeknek azok számítanak, amelyeknek az emésztése több órát vesz igénybe. Onnan lehet tudni, hogy túl sokat, nehezen emészthető ételeket ettünk, hogy fáradtak leszünk étkezés után, mert a szervezet az agytól elvonja a vért, helyette a hasi, zsigeri rendszerre helyezi át a hangsúlyt, hogy ezzel is segítse az emésztési folyamatokat. Nehezen emészthetőek főként a vörös húsok, a bő zsírban sült ételek és bizonyos tésztafélék is (pl.: kelt tészták: lángos, friss fehér kenyér). Ha nem végzünk nehéz fizikai munkát, akkor feleslegesen visszük be az ezekkel az ételekkel járó pluszkalóriákat.

Együnk, csak ne annyit!

Észre sem vesszük, de a melegben nem is kívánjuk annyira az ételeket, általában csak megszokásból eszünk. Ha valójában odafigyelnénk magunkra, éreznénk, hogy a kényeztetés a szervezet számára az lenne, ha kevesebbet ennénk. Pont annyival kellene kevesebbet ennünk, amennyivel kevesebbet is mozgunk, hozzávetőlegesen napi minimum 200-400 kalóriával. A mobilalkalmazások világában, a lépésszámláló programok terjedésével mindenki egyénileg követheti, hogy mikor mennyit mozgott, és ehhez mérten pontosan hozzá tudja rendelni az aznapi kalóriabevitelét. Emellett úgy is szabályozhatjuk a napi ételmennyiséget, hogy kicsit jobban odafigyelünk a szervezetünkre, amely ilyenkor is segít megtalálni azt az ideális egyensúlyt az étkezésben, amitől frissnek és energikusnak fogjuk magunkat érezni. Gondoljuk át: tényleg sült kolbászra vágyunk, vagy jobban esne egy könnyű lecsó? Kell-e másodszor is szednünk, vagy csak a szemünk kívánja?

Együk nyugodtan azt, ami jólesik
Együk nyugodtan azt, ami jólesikRossHelen / Getty Images Hungary

Te mit iszol?

A legjobb, ha napi 2-4 liter vizet iszunk. Ezt fel lehet dobni citrom vagy grapefruit levével, de facsarhatunk a kancsóba más gyümölcsből is. Készíthetünk teát levendulából, körömvirágból vagy akár hibiszkuszból, ezeket hűtve vagy melegen is ihatjuk, mind a két változatban nagyon frissítőek tudnak lenni, a cukrot viszont érdemes kerülni. A koffein vizet von el a szervezettől, így a kávézásra is érdemes odafigyelni. Ugyanez a helyzet az alkohollal is, csak fokozottabban. Az alkoholos italok is hozzájárulnak a kiszáradási folyamatokhoz, ami első lépésként bódultságot okozhat, majd eszméletvesztés, súlyos esetben akár sokkos állapot is kialakulhat.

Nyári kényeztetések

Nyaralás alatt természetesen kell egy kis kényeztetés is, de itt is választhatunk egészségesebb, könnyebb alternatívákat. Tejes fagylaltok helyett például sorbet-t, amelyben nincsenek adalékanyagok, színezékek. Gyümölcsöt, bármilyet, bármikor, hiszen szezonjuk van, magas a víztartalmuk, a rostok pedig segítik az emésztést is. Nem kell kerülnünk a csípős ételeket sem, hiszen pont úgy hatnak, mint a forró ételek, serkentik a szervezetünk hűtő funkcióinak működését.

Ideális menü hőség esetére:

  • reggelire: sok folyadék, például tea, víz, frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek, smoothie, zabkása, müzlifélék, paradicsomos-bazsalikomos túró
  • ebédre: zöldségalapú levesek (hiszen az izzadással elvesztett sók pótlására ez egyik legjobb módszer), saláták: rukkolás, mangós-avokádós saláta, zöldséges-kuszkuszos saláta, tabulé (tabbouleh: arab petrezselyemsaláta), roston sült csirke, pulyka, halfélék
  • vacsora: grillezett húsok, cukkinis lepény, különféle lecsóvariációk, halas paella, tortilla
Oszd meg másokkal is!
Mustra