Így hidratáld a bőröd: testápolók és más módszerek

Egyre nagyobb a választék a boltok polcain, de honnan tudjuk, hogy mire van szüksége a bőrünknek?

A hideg levegő, a gyakori fürdés, a nem megfelelő kozmetikumok, az öregedés vagy bizonyos egészségügyi problémák mind okozhatnak bőrszárazságot. A Harvard Medical School segít megfelelően hidratálni a bőrünket.

Sok az érintett, de kevesen veszik komolyan 

A bőrszárazság kortól és nemtől függetlenül gyakori probléma, amire sok esetben nem fordítunk kellő figyelmet. Pedig már egyszerű lépésekkel is sokat tehetünk bőrünk egészségéért. A száraz bőr kezelésének egyik legjobb módja, ha rendszeresen hidratáljuk. Egy jó testápoló már az első használat után nyugtatja a bőrt, megszünteti a viszketést és visszaállítja a bőr védekezőképességét. A megfelelő hidratáló az alábbi három összetevőt tartalmazza:

  • Nedvesítőszerek: a glikolok, a szorbitok és a glicerin hagyományos nedvesítőszerek, hatásuk azonban inkább csak a bőrfelszínre korlátozódik.
  • Nedvességmegkötő anyagok: például a lanolin, a sheavaj, a liposzóma, amelyek a nedvességet a bőrbe zárják.
  • Lágyítók: a legtöbb testápoló olajakat, vizet és emulgeálószereket is tartalmaz.

Minél zsírosabb egy krém, annál jobban hidratálja a bőrt. A leghatékonyabb és legkevésbé költséges alternatíva a vazelin és a növényi alapú termékek, valamint a hidratáló olajok. Mivel ezek jellemzően nem tartalmaznak vizet, célszerű fürdés után, a még nedves bőrre felvinni őket.

A hidratálók vizet és olajat is tartalmaznak, különböző arányban. Emellett találunk bennük nedvesítőszereket és a bőr puhaságáért felelős anyagokat is.

Fontos, hogy a bőrtípusunknak megfelelő termékeket válasszunk
Fontos, hogy a bőrtípusunknak megfelelő termékeket válasszunkPhilipp Nemenz / Getty Images Hungary

Mit tehetünk a hidratált bőrért?

A testápolók használata a leggyorsabb, de nem az egyetlen módja a száraz bőr kezelésének. Segíthetnek az alábbi módszerek is:

  • Hideg időben figyeljünk a lakás páratartalmára, és ha szükség van rá, használjunk párásítót.
  • Kerüljük a hosszú fürdéseket, bőven elég, ha naponta 5-10 percet töltünk a zuhany alatt. A hosszabb ideig tartó fürdés nagyban hozzájárul a bőrszárazság kialakulásához.
  • Próbáljunk minél kevesebb szappant használni, törekedjünk a természetes kozmetikumok, mosószerek alkalmazására.
  • Vigyázzunk a bőrünkre! Ne dörzsöljük a törölközővel, ne használjunk fürdőszivacsot, kefét és más durva eszközt.
  • Ne vakarjuk a száraz bőrfelületet. A legtöbb testápoló szinte azonnal megszünteti a viszketést anélkül, hogy megsérülne a bőr.
  • Nézzük át a ruhatárunkat, szabaduljunk meg azoktól a holmiktól, amik irritálják a bőrünket vagy viszketést okoznak.

Ha mindezek ellenére is fennáll a viszketés, illetve nem javul a bőrszárazság, forduljunk bőrgyógyászhoz, mert lehet, hogy más probléma áll a háttérben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek