Természetes vérnyomáscsökkentőt keresel? Van egy jó hírünk!

Lassan itt a július vége, ezzel együtt pedig belépünk az áfonyaszezonba. Gondoltad volna, hogy amellett, hogy rengeteg desszert és nasi készíthető belőle, az egészségedre is jó hatással van a fekete bogyós gyümölcs?

Egy friss tanulmány szerint javítja az erek működését és csökkenti a magas vérnyomást, ha naponta 200 gramm áfonyát elfogyasztunk. Az eredményekről a Harvard Medical School számolt be.

Ha nem lenne elég indok, hogy finom

A kutatásban 40 egészséges férfi vett részt. Nekik egy hónapon keresztül minden nap véletlenszerűen vagy 200 gramm áfonyából készült italt, vagy placebót adtak. A kutatók a vizsgálat ideje alatt nyomon követték a férfiak vérnyomásának, valamint vérereik állapotának a változásait.

Használjuk ki, amíg tart a szezon!
Használjuk ki, amíg tart a szezon!Roberto Westbrook / Getty Images Hungary

Az eredmények szerint az áfonyás ital elfogyasztása után már két órával kimutatható volt a változás az erekben, és az egy hónapig tartó kísérlet után is fennállt a javulás. Emellett az alanyok vérnyomása is csökkent, átlagosan 5 Hgmm-rel, ez pedig megegyezik az elterjedt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásával.

A szakértők szerint a kedvező hatások az áfonya antociántartalmának köszönhetők: minél sötétebb a bogyó, annál több antociánt tartalmaz, ami egyébként minden bogyós gyümölcsben megtalálható, de a fekete áfonya tartalmazza a legtöbbet. Az antocián fokozza a véredényképzést, ezzel segíti a véráramlást és a vérnyomás szabályozását. Akkor is megéri áfonyát enni, ha nem magas a vérnyomásunk, ugyanis a bogyók fogyasztása segít megakadályozni, hogy később vérnyomásproblémáink legyenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra