Ezért nem gyógyítható ma sem a Parkinson-kór?

Bizonyos esetekben a lenyelt gyógyszerek azért nem hatnak megfelelően, mert a bélbaktériumok felzabálják őket, mielőtt teljes egészében kifejthetnék a hatásukat – állítják egy nemrég publikált kutatás szerzői.

Az emberi szervezetben élő mikroorganizmusok sajátos kis belső ökoszisztémát alkotnak, és számos módon játszanak szerepet a test működésében. A Harvard Egyetem kutatói által jegyzett tanulmány szerint még az is előfordulhat, hogy a belekben tanyázó baktériumok rákapnak a gazdaszervezet által lenyelt gyógyszerekre, azaz még a hatásuk kifejtése előtt elfogyasztják őket – számol be a Science Alert.

Bekebelezik a dopamint a baktériumok

Maini Rekdal, az egyetem biológusa és kollégái a Parkinson-kór tünetei ellen alkalmazott gyógyszer, az L-dopa (más néven levodopa) lebontását vizsgálták. Az L-dopa feladata dopamin szállítása az agyba, hogy pótolja a Parkinson-kór által felemésztett dopaminmennyiséget. A szakemberek már az 1960-as évek óta gyanították, hogy egyes esetekben a szervezetben lakó baktériumok képesek meggátolni ezt a folyamatot, ezért kifejlesztettek egy másik gyógyszert, a karbidopát, amely megakadályozza a levodopa működésének károsodását, de ez sem vezetett minden esetben eredményre. Egyénenként változó, hogy mennyire akadályozzák a bélbaktériumok az L-dopa munkáját – hiszen minden ember más-más összetételű, csak rá jellemző bélflórával rendelkezik.

A kísérletek során Rekdal és munkatársai két, a bélrendszerben tanyázó baktériumfaj, az Enterococcus faecalis és az Eggerthella lenta esetében figyelték meg, hogy képesek rávetni magukat az L-dopára, illetve beindítani a dopamintermelődést még azelőtt, hogy a gyógyszer elérhetné az agyat, ezáltal csökkentik a hatását. A két baktériumfaj egyedei mintegy fogócskát játszanak a gyógyszerrel: igyekeznek elkapni, mielőtt még célt érne, majd elfogyasztani a felszabadított dopamint, ezt követően pedig mellékanyagokat termelnek. A karbidopa feladata megakadályozni, hogy az emésztőenzimek dopaminná alakítsák a levodopát, de az E. faecalis enzimjével szemben, amely ugyanezt teszi, a gyógyszer hatástalan.

Bélbaktériumok eszik meg a Parkinson-gyógyszert
Bélbaktériumok eszik meg a Parkinson-gyógyszertFotó: Dr_Microbe / Getty Images Hungary

Segítség a gyógyszergyártóknak

A kutatók találtak egy alfa-fluor-metil-tirozin (AFMT) nevű különleges enzimet is, amely képes megakadályozni a két baktériumot abban, hogy beindítsák a dopamintermelődést. Ez reményt adhat arra, hogy a jövőben sikerülhet kifejleszteni olyan eljárásokat, amelyek segítségével megnövelhetik az L-dopa hatásosságát. Ez azonban még a jövő zenéje, hiszen a kutatás még gyerekcipőben jár.

A szakemberek szerint az általuk megfigyelt két baktériumfaj csupán elenyésző része annak a sok  mikroorganizmusnak, amelyek képesek akadályozni, sőt akár a visszájára fordítani a különböző gyógyszerek hatásait. Reményeik szerint későbbi kutatásokkal több hasonló esetet azonosítanak majd sikerrel, és ezek mentén a gyógyszerfejlesztők képesek lehetnek felvenni a harcot a káros baktériumokkal a közeljövőben.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.