Az arcbőröd egészsége is az ágyban dől el

A rossz alvási szokások – és ezalatt elsősorban a kevés alvás értendő – nemcsak a közérzetünkre, de a bőrünkre is rossz hatással vannak. Megereszkedés, kiszáradás, petyhüdtség, azaz az öregedés jelei fogják felütni a fejüket hamarosan, ha nem alszol eleget.

Bőröd egészségét rengeteg dolog károsíthatja, többek között a nem megfelelő étrend vagy a túl sok napsugárzás. A Business Insider írásában megszólaltatott szakértők szerint ugyanilyen káros lehet a bőr számára, ha nem alusszuk ki magunkat rendesen. Jó, ha tudjuk, hogy ez konkrétan napi 7-9 órát jelent.

Kiszárad és petyhüdtté válik az arcbőr

Alvás közben testünk sejtjei regenerálják magukat, ez alól a bőrsejtek sem kivételek. A kellő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőr rendbe jöjjön bármilyen gyulladás vagy sérülés után – állítja dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Kórház bőrgyógyász kutatója.

Így árt bőrödnek a kialvatlanság
Így árt bőrödnek a kialvatlanságjhorrocks / Getty Images Hungary

Az alváshiány ezenkívül bőrszárazsághoz is vezet – teszi hozzá dr. Debra Jaliman, a kórház bőrgyógyászati adjunktusa. A bőr külső rétege ugyanis megköti a szervezetben található vizet, ez a képesség azonban az alváshiány következtében csökkenhet, és ez a bőr kiszáradását eredményezi.

A növekedési hormon, amelynek köszönhető többek között a bőr megfelelő vastagsága, az alvás első pár órája során termelődik, és ha nincs belőle elég, az azt eredményezi, hogy a bőr elvékonyodik, így a kollagén és a bőr rugalmas szövete is roncsolódik. Magyarul megereszkedik, petyhüdt lesz és hamarabb ráncosodik.

Sötét karikák és az öregedés korai jelei

Egy kialvatlan éjszaka után jól látszik az alváshiány és a fáradtság biztos jele: a duzzadt, sötét karikás, kivörösödött szem. A sötét karikák valójában a szem alatti vérerek, amelyek a bőrön keresztül láthatók. Vannak, akinél genetikai háttere van a jelenségnek: előfordul, hogy valakinek a bőre születésétől fogva érzékenyebb és vékonyabb, de sok esetben a vér összetolulása okozza a jelenséget, ami viszont az alváshiány következménye.

Egy 2015-ös kutatás, amelyben a szakemberek 60 női résztvevő esetében vizsgálták meg az alvási szokások és a bőr egészségének összefüggéseit, egyértelműen kimutatta, hogy azok, akik napi hét óránál többet alszanak, sokkal jobban képesek megőrizni bőrük fiatalságát, mint azok, akik ennél kevesebbet.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek