Tényleg beteg leszel a nyers tésztától?

Sütés-főzés közben gyakran előfordul, hogy belekóstolunk a még félkész ételbe, lenyaljuk a fakanalat, kikanalazzuk a maradék tésztát a keverőtálból. Ezzel azonban sokszor az egészségünket kockáztatjuk.

A Business Insider számolt be arról, hogy az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) a közelmúltban a Twitteren hívta fel az emberek figyelmét a nyers tészta kóstolgatásának veszélyeire.

Nem jó ötlet nyalakodni 

Az utóbbi hónapokban egyre több államban ütötte fel a fejét az E.coli- (az Escherichia coli csoportba tartozó baktériumok által okozott) fertőzés. Ez a baktérium amúgy a bélflóránk hasznos tagja, a vastagbél nyálkahártyáján telepszik meg, és fontos szerepe van különböző vitaminok termelésében és az emésztésben. Akkor viszont problémát okozhat, ha a bélcsatornán kívül telepszik meg. A fertőzés lappangási ideje 1-7 nap között van, majd általában étvágytalanság, hányinger és hasmenés jelentkezik. A kórokozó elsősorban fertőzött élelmiszer vagy víz fogyasztásával jut a szervezetbe, de Amerikában például a nyers sütitészta fogyasztása jelenti a legnagyobb kockázatot.

Bár az ember azt gondolná, hogy a nyers tészta kóstolgatásakor a legnagyobb veszélyt a tojás jelenti, jó tudni, hogy a mosatlan zöldségek és a szennyezett húsok mellett a szárazsága miatt korábban veszélytelennek gondolt liszt is okozhat fertőzéseket. Annak ellenére, hogy kevesen aggódnak a nyers liszt fogyasztása miatt, ez több kockázatot is hordoz. „A liszt olyan mezőgazdasági nyersanyag, amit általában nem kezelnek a baktériumok ellen” – magyarázza Bill Marler élelmiszeripari jogász. A lisztgyártás során pedig a baktériumok könnyen bekerülnek a gabonába. Éppen ezért, a fertőzés elkerülése érdekében inkább várjuk meg, amíg a tészta megsül, a baktériumok pedig elpusztulnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek