Egészen rövid szünetek is segítik a hatékony tanulást

Több kutatás is kimutatta már, hogy a szünetek fontos részét képezik a tanulás folyamatának. Úgy tűnik, az információ megszerzése után a pihenés a második lépés a bevéséshez.

A legkisebb szüneteknek, akár csak pár másodpercnek is jelentősége van az új készségek elsajátításában. A The British Psychologycal Society beszámolója szerint a motoros készségek elsajátítása nem a gyakorlat ideje alatt, sokkal inkább az azok közti pihenők során történik.

Pihenj! 

A kutatásban Marlene Bönstrup és csapata 27 résztvevővel dolgozott, akiknek 36, egyenként 10 másodperces próbálkozásuk volt. Ezek alatt a 10 másodperces próbák alatt a 4-1-3-2-4 számsort kellett minél gyorsabban legépelniük, ahányszor csak tudták, csupán a bal kezük négy ujjával. Egy-egy ilyen kísérletet 10 másodperc pihenő követett. Az eredmények szerint az első 11 próbálkozás alatt az eredmények drasztikusan javultak: a kezdeti időt kevesebb mint egyharmadára csökkentették. Ezt követően a teljesítmény stagnált.

Amikor megvizsgálták, hogyan javult a résztvevők teljesítménye az első 11 próbálkozás alatt, azt látták, hogy az egyes próbálkozások végén nem voltak gyorsabbak, mint az elején, hanem a javulás mindig a 10 másodperces pihenőt megelőző és az azt követő eredmény között mutatkozott.

Úgy fogja megtanulni, ha közben nem hajtja túl magát
Úgy fogja megtanulni, ha közben nem hajtja túl magátAleksandarNakic / Getty Images Hungary

Az eredmények tehát azt erősítik meg, amit korábbi kutatások is mutattak már: új készség tanulásakor az agy akkor tanul, akkor erősíti meg a tudást, amikor éppen nem foglalkozik vele.

A kutatásban egyelőre csak egyszerű motoros tevékenységek elsajátítása közben vizsgálták az agyi aktivitást, így nem biztos, hogy bonyolultabb készségek tanulásakor is ennyit számít pár másodperc szünet. Segíthetné pedig a rehabilitációs gyógyászatot, ha kiderülne, hogy milyen módszerekkel lehet javítani a motoros készségek elsajátítását, így a kutatók folytatni fogják a munkájukat ebben az irányban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek