6 tipp, hogy gyorsabban múljon el a szúnyogcsípés

Vérre a nőstény szúnyogoknak van szükségük, mégpedig ahhoz, hogy petéik életképesek legyenek. A csípést követően a szúnyog egy kis nyálat hagy a szervezetünkben, a dudor és a viszketés pedig az immunrendszerünk válasza erre. Mit tehetünk, hogy gyorsabban elmúljanak a kellemetlen tünetek?

A szúnyogcsípés által okozott kellemetlenség általában legfeljebb néhány nap alatt elmúlik. Hogy mennyi szenvedést okoz egy-egy csípés, az nemcsak a nagyságától, hanem az immunrendszerünktől is függ, de semmiképpen nem tesz neki jót, ha piszkáljuk vagy vakarjuk. Az alábbi praktikák segítenek, hogy a lehető leggyorsabban múljanak a csípések. Köszi, Medical News Today!

• jégkocka

Ha jegeled a csípést, az nemcsak a viszketést, de a keletkező gyulladást is enyhíti. Fontos azonban, hogy a jeget vagy a fagyasztott zöldséges zacsit ne közvetlenül a bőrre tegyük, hanem előtte csavarjuk bele egy rongyba vagy törölközőbe.

• antihisztamin

A hisztamin olyan vegyi anyag, ami a csípés által okozott gyulladásos folyamat során szabadul fel a szervezetben. Ez a felelős az égő, viszkető érzésért, és kutatások szerint egy antihisztamin-tablettával könnyen megakadályozhatjuk ennek kialakulását. 

• hidrokortizonos kencék

A hidrokortizon-tartalmú krémek is segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tüneteket. A legtöbb ilyen készítmény vényköteles, mert gyerekek és várandós nők esetében nem alkalmazható, de ha épp van otthon, használhatjuk.

• hőhatás, vegyi anyagok nélkül

Már olyan orvostechnikai eszköz is létezik, amely koncentrált hőhatás révén fejti ki hatását. A kis készülék koncentrált hő átadásának segítségével rövid időn – akár 10 percen – belül megszünteti a kellemetlen viszketést, fájdalmat és duzzanatot, így előzi meg a vakarást, kisebesedést.

És az örök szabály: ne vakard!
És az örök szabály: ne vakard!Melpomenem / Getty Images Hungary

• aloe vera

Az aloe vera gyakorlatilag csodaszer, ami számos területen bizonyított már: égésre, fagyásra, sebkezelésre is jó – sőt szúnyogcsípésre is.

• méz

Ha nincs otthon aloe, de van méz, akkor aggodalomra semmi ok: a méz is csökkenti a gyulladást, és elősegíti a csípés gyógyulását. Egyetlen probléma fordulhat elő vele: lehet, hogy használat közben odavonzunk egy pár darazsat. Erre vigyázzunk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Vannak súlyosabb helyzetek, amikor a csípés allergiás reakciót vált ki. Ez szélsőséges esetekben akár anafilaxiás sokkhoz is vezethet. Az anafilaxia súlyos, életveszélyes, a teljes szervezetet érintő túlérzékenységi reakció, amelynek legjellemzőbb tünetei a kiütések, légzési nehézségek, hányinger vagy hányás, szédülés. Szintén érdemes orvoshoz fordulni, ha a csípés több mint egy hét alatt sem múlt el.

Ha kíváncsi vagy, hogy egyéb házi praktikák mennyire működnek, olvasd el ezt is:

Oszd meg másokkal is!
Mustra