Tényleg jobban üt energiaitallal a pia?

A városi legenda szerint ha gyorsan és hatékonyan szeretnéd felpörgetni a bulit, akkor energiaitallal kell inni az alkoholt.

Az alkohollal kevert energiaital még most is olyan titkos fegyvernek tűnik a bulizók körében, mintha valami bennfentes dolgot kérnének a pultostól, ami éppen hogy nem illegális, de mégis nagyon durva, veszélyes és ütős. Olyan, mint a felhevült testtel hideg vízbe ugrás, amiről mindenki tudja, hogy nem kellene, de sokan csak azért is megteszik, mintha valami extrém sport lenne. Nos, az a rossz hírünk, hogy mindkét tevékenység hülyeség, de most kifejezetten az alkoholos energiaitalról mondjuk el, hogy miért. 

A legenda szerint ha energiaitallal kevered az alkoholt, akkor jobban kiüt, és közben fel is frissít. Pörögsz az energiától, bódulsz az alkoholtól, vagyis a tetőfokára hág a buli, és csak azért figyelmeztetnek például az energiaital dobozán is, hogy ezt nem feltétlenül kellene, mert elhallgatják a tutit, mint a nagy gyógyszercégek, ugye. Egyébként is, a sörre is ráírják, hogy mértékkel fogyaszd, aztán a múltkor is akkor pörögtek fel az események a buliban, amikor mindenki elvesztette a mértéket. Nos, a rossz hírünk az, hogy nem az a veszély fenyeget, hogy azonnal szívrohamot kapsz a vodka-energiaital kombótól, hanem hogy kevésbé érzed, mennyire kiütött az alkohol, és többet iszol, mint egyébként. És ez nem csak azért rossz, mert akkor többet is költesz. 

Jó ötletnek tűnik, de a másnap nagyon rossz lesz
Jó ötletnek tűnik, de a másnap nagyon rossz leszShutterstock

Tönkreteszi a normális érzékelésed

Alapesetben ha túl sokat iszol, a szervezeted jelzéseket ad, hogy ideje lenne leállnod. Emberfüggő, hogy kit hogyan próbál megvédeni a saját teste a hülyeségtől, vagyis hogy szépen elalszik-e a sarokban az asztalra borulva, vagy a szervezete beindítja a gyomortisztító funkciót, azaz közelebbi kapcsolatba lépteti a mellékhelyiséggel. Viszont ha közben koffeinnel, taurinnal, rengeteg cukorral vagy koffeint tartalmazó növénykivonatokkal, például guaranakivonattal turbózod fel a szervezeted, akkor ezek elfedik azt, hogy valójában hol is tartasz éppen az alkoholmérgezéshez vezető rögös úton, és úgy érzed, hogy sokkal többet tudsz inni. 

Kihat a fizikai és a mentális állapotodra is

Egy tanulmány szerint nemcsak a súlyosabb részegség lehet az egyetlen veszély, de két ital együttes hatása miatt szívdobogást, feszültséget, túlzott izgalmat érezhetsz, illetve alvásproblémáid lehetnek, ezeknek oka pedig a túlzott koffeinbevitel. Azt is vizsgálták, hogy mennyire más a hatás az energiaitallal kevert alkoholok fogyasztásakor ahhoz képest, amikor simán csak alkoholt isznak az emberek. Végeztek a témában állatkísérleteket is, és ha az élettani hatásokra, stimulált agyközpontokra és mozgásszervi rendszerekre még csak lehet is következtetni az eredményekből, az egerek még józanul sem tudták megmondani, melyiktől érezték magukat jobban kiütve.

Mindenesetre azt el lehet mondani, hogy a laboratóriumi vizsgálatok az állatok és az emberek kapcsán is ugyanazt a tendenciát mutatták: az energiaitalok fő alkotóelemeivel kevert alkohol a tisztán fogyasztott alkoholhoz képest fokozza a stimulációt, csökkenti az alkoholos befolyásoltság érzését az embereknél, és növeli a vágyat, hogy igyanak még. Már egy ilyen ital elfogyasztása után is mérhető a különbség, a hosszabb távú vizsgálatok pedig azt mutatták meg, hogy a több energiaitallal turbózott alkohol bevitelétől nő az alkoholfogyasztás mennyisége, valamint kialakulhat függőség is, arról meg ne is beszéljünk, hogy az energiaital önmagában is mennyire káros, a hatásait még az alkohol fertőtlenítő hatása sem tünteti el. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek