Hogyan válasszunk szandált, hogy ne az ortopédián kezdjük az őszt?

Amikor szeptemberben azzal látogatod meg az ortopéd orvost, hogy fáj a talpad, a csípőd vagy a térded, ő pontosan tudni fogja, milyen cipőt viseltél a nyáron.

Ha szeretnéd megelőzni a kellemetlen tüneteket, akkor kerüld a túl lapos, kemény talpú papucsokat és szandálokat. Jó, ha figyelsz arra is, hogy a könnyebb, szellősebb cipőket, lábbeliket váltogasd olyan cipőkkel, amelyek már beváltak, kényelmesek, és van bennük valamilyen belső boltívtámogatás. Dr. Hegedűs Zsolt, a Duna Medical Center ortopéd szakorvosa elmondja, milyen veszélyek leselkednek a lábfejünkre nyáron.

Saru, vietnámi és egyéb papucsok

Ha a cipőnek nincs lábboltozata, rögzítése vagy fűzője, könnyen csúszkál benne a láb előre, hátra vagy oldalirányba is. Az is veszélyes lehet, ha nincs olyan anyag a sarkon, amely a rázkódást vagy ütést elnyelné, tompítaná. Ez túl sok súrlódáshoz, megterheléshez vezethet a saroknál, az Achilles-ínnál, a lábujjaknál és a lábközépcsontnál. Így bőrhólyagok, bőrkeményedések és tyúkszemek is könnyen kialakulhatnak.

Ha túl lapos a talpa

Nyár végén, a lapos talpú cipők viselését követően nagyon gyakori az ún. sarokcsontfájdalom (plantaris fasciitis). Ez azért van, mert a sarok talpi részétől a lábujjakig futó kötőszövetes lemez védi a felette lévő idegeket, inakat, ereket, az ő feladata például futáskor tompítani az ütődést, és ha ez sérül, az komoly problémákhoz vezethet. A betegségre jellemző gyulladás nagyon kellemetlen, minden egyes lépésnél fájdalmat tud okozni a talpon, a sarok területén. Az érintettek felénél sarkantyú is kialakul, ezt pedig már csak szakorvos tudja kezelni.

Váltogassuk a lábbeliket nyáron is!

Nem ritka, hogy pár hetes vagy hónapos flipflop papucs vagy más lapos talpú cipő viselését követően térd- vagy csípőízületi panaszok alakulnak ki. A szeptemberi rendelésen sokan jelennek meg ismeretlen eredetű talpi panaszok miatt, amelyek hátterében jellemzően a nyári lábbeli áll. Akiknek a lábboltozata rendben van, nincs lesüllyedve, nincs lúdtalpuk, azok bátran viselhetnek ilyen cipőket, de még náluk sem javasolt hosszú ideig használni őket, mert ha hirtelen váltanak cipőt, akkor náluk is jelentkezhetnek a fenti problémák.

Mégis mit hordjunk nyáron?

Hordhatunk sarut és papucsot is, ha a sarkuk 2 és 7 cm között van. A 7 cm feletti sarok már nagyon megbontja a test egyensúlyát, illetve a nem teherviselő ízületekre is nagy terhelést irányít. Férfiaknak is hasonló lábbelik viselése javasolt, lehet az flipflop, szandál vagy éppen saru. Olyan papucsot, szandált válasszunk, amelynek a talpa nem túl vékony, közben megfelelően hajlik is. Ne érezzük, ha rálépünk egy kavicsra, a talp rugalmassága pedig biztosítsa a láb harmonikus mozgását.

Melyik a jó választás?
Melyik a jó választás?LeszekCzerwonka / Getty Images Hungary

Cipő nélkül nyáron

Egyenetlen felületen mezítláb is lehet sétálni, de ezt nem mindenki szereti. Még egy szép tengeri séta a homokban is megterhelő lehet a bokaízületeknek, ha nem szoktunk hozzá, és van már valamilyen enyhe fokú kopás vagy gyulladás az ízületeinkben. Ha nem esik jól a mezítlábas séta, akkor nem feltétlenül kell erőltetni. Ha megpróbáljuk, akkor pedig nem kell túlzásba esni: szép fokozatosan lehet edzeni, trenírozni a lábunkat és a talpi izmainkat, de az az igazság, hogy jelentős javulást csak hosszú ideig tartó, kitartó lábtornával érhetünk el, főleg fiatalabb korban.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha megtörtént a baj, ezért szakorvoshoz kell fordulnunk, számos különféle lábrekonstrukciós műtét elérhető, akár egynapos sebészeti ellátás keretein belül. Ezeket általában nem esztétikai okok miatt végzik, hanem akkor, amikor a betegnek már enyhébb vagy súlyosabb panaszai vannak, életminőségében zavarja, befolyásolja a lábdeformitása, akár a boka, akár a láb középső területén vagy az előlábnál, az ujjaknál.

Oszd meg másokkal is!
Mustra