Miért olyan egészséges a bulgur?

Egy tápláló és egészséges közel-keleti köret titkai. Minden, amit a bulgurról tudni érdemes.

A bulgur, más néven „török rizs” nem más, mint tört búza, melyet a közel-keleti konyha több ezer éve használ köretként. Egyszerűen elkészíthető, tápláló és nagyon egészséges, nem véletlen tehát, hogy sokan ajánlják ételeink kísérőjeként a rizs helyett. A Healthline cikke összeszedte, miért is jó nekünk a bulgur.

Csupa rost és tápanyag

A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak, de más fajták is szóba jöhetnek. Az előfőzéskor a meghántolt búzaszemeket először lepárolják, majd kiszárítva összetörik őket. Az üzletekben már ilyen kész állapotban kapható, ezért otthon elegendő, ha leöntjük forró vízzel, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát vele. A rizzsel ellentétben a szemek nem ragadnak össze. A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, vagyis a búzaszemek egészét fogyasztjuk. Natúr formában vagy ízesítve is tálalhatjuk.

Ez a különleges köret nem csupán ízletes és könnyen elkészíthető, de igencsak tápláló is – köszönhetően annak, hogy a búzaszemek minimálisan vannak feldolgozva, így jobban megőrzik tápértéküket –, továbbá rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Utóbbiak közül elsősorban vas-, mangán- és magnéziumtartalma közismert. A bulgur mindemellett kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hasonló teljes kiőrlésű gabonák, például a kinoa vagy a barna rizs. Végül, de nem utolsósorban, a bulgur telis-tele van növényi rostokkal – olyannyira, hogy egyetlen tálnyi belőle napi rostigényünk mintegy harminc százalékát képes biztosítani.

Miért egészséges a bulgur
Miért egészséges a bulgurAngelafoto / Getty Images Hungary

A rostokban dús zöldségek, gyümölcsök, illetve búzafélék fogyasztása általánosságban csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A teljes kiőrlésű gabonák emellett kiegyensúlyozottabb inzulinműködést biztosítanak, és ezáltal vércukorszintünkre is kedvező hatással vannak. A bulgurban megtalálható rostok és fitonutriensek (vagyis jótékony növényi vegyületek) szintén hozzájárulhatnak az egészséges vércukorszint fenntartásához.

A teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása emésztőrendszerünkre és a beleinkben található baktériumokra is pozitív hatással lehet. Ezek a mikroorganizmusok egész bélrendszerünk, illetve általánosságban teljes szervezetünk egészségének megőrzésében fontos szerepet játszanak. A növényi rostok révén a bulgur segítségével az olyan emésztési gondok is megelőzhetőek, mint például a székrekedés.

Szintén a rostoknak köszönhetően, a bulgur a fogyókúrázóknak is kiváló választás. Számos kutatás igazolta, hogy a növényi rostok rendszeres fogyasztása fékezi kilóink gyarapodását, viszont megkönnyíti a pluszsúly leadását. Emellett a rostoknak köszönhetően tovább és jobban érezzük telve magunkat, így az adott étkezés után kevésbé vágyakozunk még egy kis extra nassolnivaló után. Érdemes persze észben tartanunk, hogy a bulgur csak köretként szolgál más ételek mellé, ezért egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként és nem önmagában szolgálja diétás céljainkat.

A magas rosttartalom miatt az irritábilis bélszindrómával (IBS) és hasonló gyomor- illetve bélrendszeri zavarokkal küzdő páciensek számára nem ajánlott a bulgur fogyasztása, és mivel gabona, a gluténérzékenyek szintén kerüljék. Mindenki más számára viszont nagyon is ajánlhatjuk, hogy rizs helyett inkább ezt a nagyon egyszerűen elkészíthető, finom és igencsak tápláló keleti különlegességet pakolják tányérjukra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra