Ezért jó a kutyával aludni

Sokan sokféle véleménnyel vannak arról, hogy egészséges-e, jó-e együtt aludni egy kutyával vagy macskával. Vannak, akik teljesen elutasítják a házi kedvenccel való együtt alvás lehetőségét, és valamiféle perverzió kategóriába sorolják, mások viszont, egyes mérések szerint a kutyatartók majd fele, simán befogadja az ágyába az ebet. Jó ez nekik?

Korábban részletesen írtam arról, hogy melyek a pro és kontra érvek ezzel kapcsolatban. Most kutatók azt nézték meg, hogy ha már valaki az együtt alvást választja, jobban alszik-e, ha egy szőrös lénnyel osztja meg az ágyát.

A Mayo Clinic kutatásában hét napig figyeltek kutyatulajdonosokat, és egy speciális készülékkel mérték a gazdák és a kutyák alváshatékonyságát is. Azt találták, hogy teljesen jó volt az alvás minősége, ha a kutya és a gazdi egy szobában aludtak éjjel, viszont némileg rontott a helyzeten, ha az ágyon is osztoztak. Jó minőségű, pihentető alváshoz akkor jutottak a gazdák és kutyáik, ha egy légtérben voltak, de azért nem közvetlen közelségben.

Írj nekünk

Szerzőnk, Szalay Ágnes pszichológus, több mint 15 év szervezetfejlesztési tanácsadói tapasztalattal. A SelfGuide pszichológiai műhely egyik alapítója. Coachként támogatja ügyfeleit céljaik megtalálásában és elérésében, legyen szó munkahelyi, vezetői vagy személyes fejlődési igényről. Motivációs elakadással, karrierváltással, stresszkezeléssel, szakmai, vezetői fejlődéssel kapcsolatban lehet hozzá fordulni személyesen, vagy olvasói levélben, melyre (a névtelenséget megőrizve) a Dívány.hu-n is szívesen válaszol.

A buffalói Canisius College kutatója, Christy Hoffman nagyobb mintát nézett, mintegy ezer nőt kérdezett meg az alvása minőségéről. Ezen nők 55 százaléka osztotta meg az ágyát legalább egy kutyával, és 31 százalékuk legalább egy macskával. Ezenfelül 57 százalékuk még férjével, partnerével is együtt aludt. Itt nem technikai eszközökkel mérték az alvás minőségét, hanem a kérdezett nők számoltak be arról, hogyan telnek az éjszakáik. Tehát a mintavétel szubjektívebb. Ugyanakkor mi más számítana jobban az alvás minőségének megítélésében, mint magának az alvónak a véleménye.

A kérdezett nők, akik a kutyájukkal aludtak együtt, azt mondták, hogy megnyugtatóbb, biztonságosabb érzést keltő hálótárs a kutya, mint egy emberi alvótárs. A kutyák éjszakai, alvás közbeni aktivitása kevésbé ébreszti fel őket, mint egy ember horkolása, mocorgása, felébredése. A macskáknak viszont nem volt ilyen pozitív hatása az alvásra.

A macska nem okoz biztonságérzetet

A különbség a kutyák és a macskák komfortot biztosító jelenlétében több ok miatt lehet. Egyrészt más az életmódjuk: a kutyák az éjszaka 75 százalékát békésen szundikálva az ágyban töltötték, míg a macskák azért csak valamennyire éjszakai állatok. A macskák jövés-menése megzavarta gazdáik álmát. A másik, hogy a macskákhoz nem kapcsolódik a biztonságérzet. Míg a kutyákról (és az emberekről) azt gondoljuk, hogy biztonságban vagyunk velük éjjel, jelezni fognak, ha jön a betörő, de még talán meg is védenek, addig a cicáktól nem várunk ilyesmit.

A nők számára megnyugtató hálótárs egy kutya
A nők számára megnyugtató hálótárs egy kutyaGhislain and Marie David de Loss / Getty Images Hungary

A kutyák rendszerességre szoktatnak

A kutyákkal alvók különböztek másoktól az alvási szokásaikban is. Akik a kutyát választják hálótársnak, azok valamennyire alkalmazkodtak a kutyák alvási ritmusához, és korábban feküdtek, illetve keltek, mint macskás vagy állat nélküli társaik. Ráadásul következetesebbek voltak a fekvés-kelés időpontjában, minden nap nagyjából ugyanakkor tették. A kutatók feltételezik, hogy ez az időbeosztás, a korábbi lefekvés és felkelés már önmagában hozzájárul ahhoz, hogy az ember lánya jobban alszik. A kutyákhoz való alkalmazkodás, így, indirekt módon is befolyásolja az életmódunkat, és ezáltal az alvás minőségét. Arról nem beszélve, hogy a kutyások többet is, és rendszeresebben mozognak, sétálnak, ami szintén hozzájárulhat a jobb alváshoz.

A kutatók azt is gondolják, hogy a kutyákkal alvókat a rossz álmok is kevésbé gyötrik. Legalábbis ezt mutatta egy korábbi eredmény, ahol PTSD-ben szenvedő veterán katonák rémálmain csökkentett, ha együtt aludtak a szolgálati kutyájukkal.

Nem biztos, hogy nálad is beválna egy kutya hálótársnak

Ehhez az egészhez érdemes hozzátenni, hogy statisztikai adatokról van szó, egyáltalán nem biztos, hogy minden egyén ugyanígy érez. Nem vizsgálták például a kutya testméretét és fajtáját sem. Könnyen elképzelhető, hogy egy német dog már akkora teret foglal, hogy a biztonságot adó hatása eltörpül a hatalmas méreteiből adódó zavaró hatás mellett. Az is kérdés, hogy egy horkantó, buldog típusú kutya vajon szintén megszokható-e alvótársnak. A kutatási eredményekből tehát nem automatikus a következtetés, hogy ha alvási problémáid vannak, tegyél egy kutyát az ágyadba. Az idézett vizsgálat a férfiakkal sem foglalkozott. Arról még nincs adat, hogy vajon a férfiak alvási minőségét is megnyugtatóan befolyásolja-e egy kutya. De azért azt érdemes eltenni belőle, hogy ha ismerősöd vagy te magad úgy érzed, hogy legkellemesebben a kutyáddal tudsz együtt aludni, akkor nem vagy egyedül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek