A fiúknak tényleg jobban fáj, ha megsérülnek?

Az amerikai Yale Egyetem pszichológusai szerint a felnőttek kevésbé veszik komolyan, ha lányok panaszkodnak a fájdalmukról, ez pedig komoly következményekkel is járhat.

A nemi megkülönböztetések miatt sérülnek a gyerekek – szó szerint. Amikor a Yale kutatói megkérdezték, hogy szerintük milyen mértékű fájdalmat tapasztal egy gyerek egy olyan szúráskor, amelyre például a vércukorszint méréséhez van szükség, a felnőttek jellemzően úgy gondolták, hogy a fiúk erősebb fájdalmat éreznek ugyanakkora sérülés esetén, mint a lányok.

Társadalmi beidegződésről lenne szó? 

A kutatók ezt a jelenséget annak tulajdonítják, hogy a lányok fájdalmának lekicsinylése és/vagy a fiúk által érzett fájdalom túlértékelése már azzal beépült a kultúránkba, hogy a fiúk sokkal erősebbek, míg a lányok hajlamosabbak nyafogni.

Vegyük komolyan, ha a gyereknek fáj valamije!
Vegyük komolyan, ha a gyereknek fáj valamije!Shutterstock

A kutatásban a felnőttek videón nézték meg, ahogy egy 5 éves gyerek ujját megszúrják egy orvosi vizsgálat keretében. Ezt követően a résztvevőket megkérték, hogy értékeljék a gyerek által érzett fájdalmat. Az eredmények szerint azok, akik úgy tudták, hogy a videóban szereplő gyerek Samuel, tehát fiú, úgy értékelték, hogy erősebb fájdalmat élt át, mint azok, akik azt az információt kapták, hogy a kisgyerek neve Samantha. A kutatás megerősíti a nemi sztereotípiákkal és a fájdalom torzított értékelésével kapcsolatos korábbi tanulmányok eredményeit. Ez azonban csak a második olyan kutatás, amely gyerekek fájdalmának a megítélését vizsgálta.

„Reméljük, hogy ezek az eredmények további vizsgálatokhoz vezetnek az egészségügyben jelen lévő elfogultság elemzésében – mondta Joshua Monrad, a tanulmány szerzője. Hozzátette, hogy „ha a tanulmányban megfigyelt állapot más kontextusban is jelen van, az fontos következményekkel járhat egyes diagnózisok és kezelések szempontjából. A fájdalomra vonatkozó megítélés rendkívül fontos, mert súlyosbíthatja az egyenlőtlen egészségügyi ellátást”.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek