Igazságok, féligazságok és tévhitek a megfázásról

Tüsszögés, köhögés, torok- és fejfájás – tünetek, amik mindenki számára oly ismerősek. Természetesen tippekből, jó tanácsokból sincs hiány, de melyik működik és melyiket felejtsük el?

Egy kis munka még senkinek sem ártott meg? Vagy azonnal fel kell venni a harcot a kórokozók ellen? Mit tegyünk, ha támad a takonykór? A Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi magazin csokorba gyűjtött párat az ismert gyógymódok közül, hogy igazolja vagy megcáfolja azokat. 

Influenza? Megfázás?

Mindkettőt vírus okozza, de a tünetek alapján könnyű megkülönböztetni egymástól. Az influenza gyorsabban dönt le a lábunkról, de tovább tart a gyógyulás. A náthánál hőemelkedés vagy enyhe láz tapasztalható, míg az influenzát a hirtelen kifejlődő magas láz jellemzi. A náthánál a felső légúti tünetek közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, az influenzánál pedig jelentős a köhögés, a torokfájdalom is sokkal erősebb. Fejfájás is előfordulhat mindkét esetben, de más-más intenzitással. A nátha esetében sem jó a közérzetünk, de a fáradtság, gyengeség, kimerültség, fejfájás és a végtagfájdalmak, az erős hidegrázás inkább influenzára utal.

Antibiotikum nélkül esélyed sincs

Ítélet: nem igaz

Az antibiotikumok igazi csodaszerek, nem? Ez így akár igaz is lehetne, csak nem a megfázásnál, ami virális eredetű, antibiotikumokat pedig ugye bakteriális megbetegedések ellen kell szedni. Természetesen lehet, hogy az egyszerű megfázás elfajul, és bakteriális szövődményei lesznek, ebben az esetben indokolt az antibiotikumos kezelés, de semmiképpen se magunktól vágjunk bele, hanem az első gyanúnál (zöldes váladék, gyulladt mandulák), azonnal menjünk orvoshoz, ő tudja megmondani, pontosan mire is van szükségünk.

A megfázás elleni komplex készítményektől meggyógyulsz

Ítélet: nem igaz

A tüneteket valóban enyhíthetik a megfázásra ajánlott tabletták és italporok, de abban sajnos nem nagyon segítenek, hogy hamarabb leküzdjük a betegséget. Ráadásul, ha egy szerben egyszerre több hatóanyag is található, az megnöveli a mellékhatások kockázatát. Persze van, akinek megérhet ennyit, hogy legyen pár jobb pillanat a napokig tartó dögrovás közepette.

A növényeknél nincs jobb gyógyír

Ítélet: részben igaz

Számos növény van, aminek gyógyhatást tulajdonítanak, és néha van is benne valami. A kakukkfű és a bodza például tényleg jó nyákoldó, a hárs izzaszt, de a magazin szerint arra nincs bizonyíték, hogy a tünetek enyhítése mellett könnyebben legyűrnénk segítségükkel a megfázást. Igen, ez is több a semminél. És mi a helyzet az echinaceával, vagyis a kasvirággal? Tényleg elősegíti a gyógyulási folyamatot, de csak akkor, ha még a betegség kezdetén elkezdjük adagolni. És vigyázat, az alkoholos oldata nem ajánlott gyermekeknek.

Nedves haj, garantált megfázás

Ítélet: lehet, hogy szerencséd lesz

Csak azért, mert hideg levegőn tartózkodunk, még nem biztos, hogy ledönt minket a lábunkról valami nyavalya, nem, elvileg még akkor sem, ha nem szárítottuk meg rendesen a hajunkat. Igen, valószínűleg jobban fogunk fázni, de nem leszünk automatikusan betegek. Mondjuk, az tény, hogy télen az immunrendszerünk nincs éppen csúcsformában, és könnyen lehet, hogy a nyálkahártyáink környékén nem tartózkodik annyi immunsejt, ami meg tudna birkózni a betolakodókkal. És ugye minek kockáztatni?

Sok folyadékot kell fogyasztani

Ítélet: részben igaz

Oda kell figyelni a megfelelő hidratációra, de nem kell sokkal többet inni, mint egyébként szoktunk, bízd magad a szomjúságérzetedre. Egy kivétel van, ha valaki lázas és sokat izzad, akkor bizony a folyadékpótlás kiemelt fontosságú. Szóval mindig legyen elérhető közelségben víz vagy gyógytea, (illetve hallótávolságban valaki, aki a segítségedre tud sietni).

Az echinacea a betegség elején tud segíteni
Az echinacea a betegség elején tud segíteniShutterstock

Inhalálni nem kell félnetek, jó lesz

Ítélet: részben igaz

A forró és nedves levegő segít megszabadulni a makacs lerakódásoktól, így például jó pár órára megszabadít a náthával járó fejfájástól, de sajnos önmagában a gőzöléssel sem tudjuk gyorsabban kiűzni a szervezetünkből a megfázást. Nem véletlenül mondjuk azt, hogy ha kezeljük, egy hétig tart, ha nem, akkor meg hét napig. Ha az átmeneti enyhülést hozó inhalálást magasabb szintre akarjuk emelni, akkor nem sima vizet használunk, hanem valamilyen herbateát (mondjuk, kamillateát), amibe akár illóolajat is csepegtethetünk.

A cinktől gyorsabban talpra állsz

Ítélet: egy próbát megér

Egyes kutatások szerint a cink valóban segít abban, hogy legyőzzük a betegségeket, de ezt még nem bizonyították egyértelműen. Egy próbát természetesen mindenképpen megér, csak az adagolásra figyelj oda. Gyermekeknek napi 3-10 milligramm, felnőtteknek napi 15 milligramm bevitelére van szükségük az egészség megőrzéséhez.

Egy kis ágynyugalom senkinek sem árt

Ítélet: igaz

Nem kell hősnek lenni, ha beteg vagy, irány az ágy. Egyrészt így nem fertőzöl meg másokat, hagyd meg nekik a lehetőséget, hogy alanyi jogon betegedjenek le. Másrészt a szervezeted a gyógyulásra tud koncentrálni. Ha lázas vagy, semmiképpen ne hagyd el az otthonod. Ha a nehezén túl vagy, akkor is adj magadnak egy kis időt, és utána egy kellemes kis sétával vezesd vissza magad a társadalomba.

Ne legyél biológiai fegyver!

Ha valaki lázzal járó megbetegedésben szenved, az első 24-48 órában fertőz a legjobban, és a többiek (például a munkatársaid) csak akkor vannak biztonságban, ha te már teljesen meggyógyultál, semmilyen tünetet nem produkálsz. Szóval ne hősködj, ha támad a láz, azonnal menj haza, de jobb, ha meg sem várod ezt a pillanatot. Ha minden jól megy 7-10 napon belül már kutyabajod sem lesz. A gyerekeknél ez egy kicsit tovább tarthat, hiszen nekik még nem olyan erős az immunrendszerük.

Minden bajra más szer kell

Ítélet: igaz

Ahogy korábban írtuk, a megfázás elleni komplex szerek átmenetileg enyhíthetnek kínjainkon, de nem feltétlenül segítenek abban, hogy gyorsabban kimásszunk a betegségből. És van még egy rossz hírünk, lehet, hogy a tünetek ellen sem ezek jelentik a tuti megoldást, hanem sajnálatosan szükségünk lesz egy egész patikára. Miért? Mert ezek általában nem egyszerre jelentkeznek, hanem szépen sorban, általában eltérő intenzitással, és lehet, hogy jobban járunk, ha éppen arra koncentrálunk, ami a legjobban kínoz.

A lázcsillapítók elnyújtják a szenvedést

Ítélet: igaz

A hőemelkedés és a láz azt jelzi, hogy a szervezetünk, pontosabban az immunrendszerünk teljes gőzzel dolgozik. Ha azonnal megpróbáljuk lejjebb vinni a lázat, akkor bizony beavatkozunk ebbe a folyamatba, és lehet, hogy védekezőrendszerünk alacsonyabb fordulatszámra kapcsol, nem küzd olyan vehemenciával a kórokozók ellen. 39 fokos láznál természetesen már indokolt közbeavatkozni, a borogatás, az ülőfürdő és a különböző gyógyszerek segítenek majd egy kicsit lejjebb vinni a lázat.

Ha lázas vagy, irány az ágy!
Ha lázas vagy, irány az ágy!Shutterstock

A váltófürdő segít a megelőzésben

Ítélet: igaz

Már ha rendszeresen alkalmazzuk a módszert, és nem találomra. A lényeg: a hideg és meleg víz váltakozása élénkíti a vérkeringést, ez pedig az immunrendszerünkre is jó hatással van. Ha a váltófürdő (vagy -zuhany) nem a te műfajod, próbálkozhatsz a szaunázással is, csak ne sumákold el a hideg vizes zuhanyt/merülést vagy hóban fetrengést. Ha már megtörtént a baj, akkor viszont nem ajánlott a váltófürdő, mert csak rontasz vele a helyzeten.

Ne lógd el a kézmosást

Ítélet: igaz

A kórokozók mindenhol ott vannak, bármihez nyúlsz, bármit is érintesz meg. Mivel a kezünkkel gyakran megérintjük az arcunkat is (csak éppen nem nagyon vesszük tudomásul), ezért ezek a mikroorganizmusok az orrunkon és a szánkon keresztül bejuthatnak a szervezetünkbe, és ebből komolyabb baj is lehet. Persze, ha odafigyelünk a higiéniára, és kellően sokszor, a megfelelő módon mosunk kezet, akkor nagyobb az esélye annak, hogy megússzuk a szezont betegség nélkül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra