#ÉLETEM

Nyolc módszer, ami igazoltan jó a megfázás és nátha ellen

2015. február 18., szerda 15:03

Az AsapScience sorra készíti a videókat arról, hogyan működik az ember, és most annak jártak utána, hogy melyek azok a természetes orvosságok, amelyek tényleg hatásosak, ha megfázás gyötör. Videó magyarázattal a hajtás után!

1. Húsleves

Régi, hatásos módszer, és már a kutatók is tudják. Igaz, nem mindenki ért vele azért egyet, de azt senki nem tagadja, hogy kiszáradás ellen hasznos, meg tápanyag-utánpótlás is egyben, szóval fogyasszák bátran! Az AsapSience szerint a húsleves titka abban rejlik, hogy lelassítja a netutrofil fehérvérsejteket, amik ugyan segítenének legyőzni a fertőzést, de mivel tevékenységük gennyképződéssel jár, ezért ha nincsenek vagy kisebb számban vannak jelen mondjuk a tüdőben, akkor könnyebb a lélegzés.

2. Enni vagy nem enni?

"Etesd a meghűlést, éheztesd a lázat" – szól az angol bölcsesség, ami majdnem igaz. Kitalálja, hogy melyik fele nem igaz ennek a jó tanácsnak? Igen, a második, bármennyire is beteg, fontos, hogy elég tápanyagot vigyen be a szervezetébe, máskülönben nem lesz elég energiája a gyógyuláshoz, és enni kell ahhoz is, hogy kellő mennyiségű gamma-interferon termelődjön, mert ez segít a vírusos- és bakteriális eredetű betegségek legyőzésében is.

Mik azok az interferonok?

Azon fehérjecsoport valamely tagja, amely növeli a sejtek ellenállását vírusok támadásával szemben azáltal, hogy feltárja azokat a géneket, amelyek antivirális fehérjék szintéziséért felelősek. Az emberekben az interferonok három csoportját fedezték fel: az α-interferonokat a fehérvérsejtekből vonták ki; a β-interferonokat a kötőszöveti fibroblaszt sejtekből; a γ-interferonokat pedig a nyiroksejtekből. Interferonokat termelnek a limfocita ölősejtek is, amelyek megtámadják a megváltozott szöveti sejteket, például a rákos sejteket. Ez azután képes átalakítani más normális limfocitákat ölősejtekké, és még változásokat is előidéz az immunrendszerben.

Forrás: www.tankonyvtar.hu

3. Alma

Újabb angol bölcsesség: napi egy alma, és nem lesz szüksége orvosra. Ugyan a szakemberek még nem értenek egyet abban, hogy a megfázással hatékonyan felveszi a harcot, de a megelőzésben mindenképpen segít. Egyrészt 100 gramm alma ugyanolyan antioxidáns tulajdonságokkal bír mint 1500 milligramm C-vitamin, csökkenti bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul a héjában lévő flavonoidok a szívbetegségek megelőzésében is közreműködnek.

shutterstock 121555549

4. C-vitamin

Egy kettős vakvizsgálat (vagyis amikor sem a kezelőorvos, sem a beteg nem tudja, hogy melyik csoportba tartozik) kiderítette, hogy ha rendszeresen visz be a szervezetébe C-vitamint, akkor is ugyanakkora esélye van elkapni a náthát, viszont hamarabb meggyógyul. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a C-vitamin, pontosabban az aszkorbinsav növeli az immunreakcióban résztvevő T-sejtek számát, és a megnövekszik az interferontermelés is.

5. Méz

Ha folyton köhög és megfázás tüneteitől nem tud aludni, akkor azonnal enyhülnek a kínjai,ha egy kis mézet fogyaszt. A méz antibakteriális hatású, megnöveli a sejtek kommunikációjában fontos szerepet játszó citokinek termelését. A citokinek a sejtek membránján lévő receptorhoz kötődve fejtik ki hatásukat, és az immunválasznál az információtovábbításban és a szabályozásban játszanak fontos szerepet. Azért túlzásba ne essen a fogyasztásával, energiatartalmát tekintve nem sokkal jobb, mint a cukor!

6. Fokhagyma

Biztosan önnek is javasolták már, hogy próbálja ki a mézzel kevert fokhagymát. Bármilyen borzasztóan hangzik is, a tudósok szerint érdemes esélyt adni ennek a bizarr koktélnak. A fokhagymának köszönhetően ugyanis enyhébbek lesznek a tünetei és hamarabb meggyógyulhat. Fokozza a gamma-delta-T sejtek és a természetes ölősejtek termelődését, amelyek ugye elpusztítják azokat a sejteket, amelyek erre jelet adnak nekik, mivel megfertőződtek vagy rákossá váltak.

7. Echinacea (bíbor kasvirág)

Saját tapasztalat, hogy a lórúgásnyi C-vitamin és a grapefruit cseppek echinaceával tényleg segítenek a gyógyulásban. Egy 14 kutatást összegző tanulmány szerint ez a gyógynövény 58 százalékkal csökkenti a megfázás veszélyét, ha nem ilyen szerencsés, akkor is nagyjából másfél nappal rövidebb ideig lesz beteg. Gyulladásgátló hatása van, és mint a legtöbb gyógyír, ez is hatással van az immunválasznál olyan fontos szerepet játszó citokinekre.

8. Alkohol

Azoknak, akik nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt, komoly problémát jelenthet a gyenge immunrendszer, de a kutatók szerint ha mértéktartóak vagyunk, akkor igenis segíthet az ital. De ha már ez sem hat, akkor nem marad más, mint hogy igyon sok folyadékot és pihenjen – idővel mindenképpen jobban lesz.

Nátha vagy influenza?

Mindkettőnek szezonja van és mindkettőt vírus okozza, de természetesen a tünetek alapján könnyű megkülönböztetni egymástól.

1. A náthánál lassan fejlődnek ki a tünetek, az influenza gyorsan dönt le a lábunkról, de tovább tart a gyógyulás.

2. A náthánál hőemelkedés vagy enyhe láz tapasztalható, míg az influenzát a hirtelen kifejlődő magas láz jellemzi.

3. A náthánál a felső légúti tünetek közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, az influenzánál pedig jelentős a köhögés, a torokfájdalom is sokkal erősebb. Fejfájás is előfordulhat mindkét esetben, de más-más intenzitással.

4. A nátha esetében sem jó a közérzetünk, de a fáradtság, gyengeség, kimerültség, fejfájás és a végtagfájdalmak, az erős hidegrázás inkább influenzára utal.

Forrás: NáthaDoktor, HVG

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta