Ez az oka annak, ha csak a kajára tudsz gondolni

Ha te is megfogadtad, hogy az új évben megszabadulsz néhány pluszkilótól, de már az utcára lépve csak az ínycsiklandó falatokat látod mindenhol, valószínűleg csak az agyad szórakozik veled. Az azonban tény, hogy sokkal nagyobb eséllyel vesszük észre a környezetünkben a kaját, ha az ételre gondolunk – akár csak azért, hogy megpróbáljuk elkerülni az evés lehetőségét.

Az étel mindenhol jelen van: plakátokon, szagokkal találkozva, képeken, különböző események alkalmával. Az pedig, hogy ilyen nehezen kikerülhető a hétköznapi életben, kulcsfontosságú lehet a megfelelő súlycsökkentő módszerek és programok kialakításakor. Most a Research Digest számolt be egy nemrég készült tanulmányról, amely összehasonlította, hogy milyen hatással van az élelmiszerek látványa a túlsúlyos, illetve az egészséges emberekre. 

Figyelemelterelő ételek hatnak a súlyunkra 

A Birminghami Egyetem kutatócsoportja 43 túlsúlyos és 49 normál testalkatú embert kért arra, hogy egy viszonylag egyszerű feladatot oldjanak meg a számítógépen. A résztvevőknek egy kört kellett elhelyezniük a képernyőn a megfelelő pozícióba, miközben különböző nehezítő tényezők kísérték a kör útját. Minden alkalommal gyengébb eredmények születtek, amikor a nehezített verziót oldották meg a résztvevők, azonban azoknál az eseteknél, amikor valamilyen étel képe okozott kihívást, a túlsúlyos emberek rosszabbul teljesítettek. Ez arra enged következtetni, hogy a súlyfelesleggel küzdő egyének nehezebben vonatkoztatnak el akár az ételre tett utalásoktól is.

A vizsgált személyek egy évvel később visszatértek a laborba, hogy mérlegre álljanak. Az eredmények szerint, minél jellemzőbb volt korábban valakire az élelmiszer-orientált gondolkodás, annál magasabb növekedést mutatott az illető testtömeg-indexe. Ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a kísérlet során vizsgált figyelmi folyamatok valós hatást gyakorolnak az ember súlyára.

A kutatók szerint az élelmiszer-központú gondolkodás növeli a túlevés valószínűségét, mert az adott személy aktívabban reagál az élelmiszer jelenlétére a környezetében, ez pedig könnyen vezethet elhízáshoz.

Mondjuk, úgy nehéz, ha ez néz vissza a kirakatokból
Mondjuk, úgy nehéz, ha ez néz vissza a kirakatokbólFotó: Shutterstock

Az sem segít, ha ételekkel dolgozol

A most kapott eredmények korábbi kutatásokhoz vezetnek vissza. Ezek azt mutatják, hogy nagy kihívást jelent figyelmen kívül hagyni azokat az ételeket, amikre valami miatt épp gondolunk. A kutatócsoport egy korábbi tanulmányában kimutatta, hogy az ételekkel kapcsolatos képek könnyebben ragadják meg az élelmiszerekkel foglalkozó emberek figyelmét, még abban az esetben is, ha az illető nem küzd túlsúllyal.

Miután az adott kaja bekerült a tudatunkba, nagyon nehéz tőle megszabadulni, főleg abban az esetben, ha közben éhesek is vagyunk. Például simán előfordulhat, hogy egy partiban valahogy bekerül a gondolataink közé egy tábla csoki, emiatt pedig nehezen tudunk a pezsgő feletti beszélgetésre koncentrálni. Az eddigi vizsgálatok azonban jellemzően arra jutottak, hogy a túlsúlyos emberek hajlamosabbak elkalandozni a gondolataikban, ha ételről van szó.

Sok túlsúlyos ember igyekszik fogyókúrázni, eközben pedig tudatosan kerülni próbálja azt, hogy ételekre gondoljon, ez azonban éppen fordított eredményeket hoz: az élelmiszer bekerül a tudatukban, ami megnehezíti a fogyókúrát.

De mi segíthet tartani magunkat a 2019-re megfogadott diétához?

Az élelmiszerekről való figyelemelterelés egyik módja lehet, ha mással kötjük le a gondolatainkat. Erre jó megoldás lehet egy puzzle kirakása, rejtvények megoldása, olvasás, különböző játékok, vagy bármi, ami leköti a gondolatainkat. És ha a gondolataink megfelelően le vannak kötve, kisebb az esély arra is, hogy kísértésbe esünk. Ha pedig mindenképpen agyalni akarunk a témán, hát agyaljunk inkább azon, hogyan lesz sikeres a fogyókúránk

Mustra