18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

"Tele van fehérjével" és más népszerű tévhitek a spermáról

Messze vagyunk még attól, hogy mindent tudjunk a hímivarsejtekről. Mivel néhány száz éve még abban a hiszemben voltunk, hogy kifejlett, bár igen apró emberkék úsznak az ondóban, könnyen lehet, hogy mai meggyőződéseink is megmosolyogtatóak lesznek néhány évszázad múlva.

Az ondóval kapcsolatban elég sok legenda kering. Ezek egy része megalapozott, de vannak köztük teljesen légből kapott állítások is. A Healthline.com segít, hogy kicsit jobban eligazodj.

A spermiumok céltudatos atléták?

A spermiumokat hajlamosak vagyunk egy rakás felfegyverzett gladiátorként elképzelni, akik céltudatosan haladnak a petesejt felé,é s akik közül csak a legjobb győzhet. A valóság azért nem ennyire hollywoodi. A spermák legtöbbször nem is előrefelé úsznak, egyesek oldalirányban ténferegnek, mások egyáltalán nem is mozdulnak. Ráadásul a női szervezet segítsége nélkül nem is igen érnének célba. A mozgatás jelentős részét a női test belső izomzata végzi, elhajtva a spermákat a petevezetőbe, a petesejt felé.

Sűrűbb sperma = termékenyebb sperma?

A sűrűbb sperma nem jelent feltétlenül nemzőképesebb anyagot, hiszen a nagyobb koncentrációban a rendellenes ivarsejt is több. És megint csak: a legsűrűbb anyagnak is nagy szüksége van a női szervezet segítségére. A méhnyak nyálkahártyája például úgy vesz részt a folyamatban, hogy egyszerre véd és taszít. Védi a spermát a hüvely savas közegétől, és taszítja a rendellenes formájú vagy viselkedésű spermákat, hogy azok ne jussanak el a petesejthez.

A spermák korán halnak?

Nem mindig. Attól függ, hol kötnek ki az ejakuláció után. A női testben akár 5 napig is életképesek maradnak, míg kinn kiszáradnak, és hamar elpusztulnak. Extrém esetben testen kívül is kihúzhatják 30 percig, de például egy meleg fürdő gyors és biztos garancia a halálra.

A spermának nincs más dolga, mint egyenesen a petesejthez úszni?

Ez sem ennyire egyszerű. Vagina, méhnyak, petevezeték, petesejt – kalandos a bejárandó út, sok a nehezítő körülmény, és mint tudjuk, a fogamzás szempontjából az egésznek csak akkor van értelme, ha van rendelkezésre álló érett petesejt.

A nők öregszenek, a férfi meg egész életében férfi?

Igaz, hogy a hímivarsejtek termelése élethosszig folyik, de a sperma minősége sokat romlik az életkor előrehaladtával. A korosodó férfiak nagyobb eséllyel adnak tovább genetikai rendellenességeket az utódaiknak. Sőt, egy átfogó 2017-es tanulmány arra is rávilágított, hogy idősebb édesapa esetén a párnál nem jelen lévő rendellenességek is nagyobb eséllyel érintik a születendő gyereket.

Az évek előrehaladtával romlik a sperma minősége.
Az évek előrehaladtával romlik a sperma minősége.De Agostini Picture Library / Getty Images Hungary

A fecske mítosz

Mi is írtunk már róla: nem feltétlenül jobb a bő gatya. Inkább az alsónemű anyaga a fontos, még ha egyes kutatások valóban utalnak is arra, hogy egy paraszthajszállal jobb a boxer. Amúgy meg a szervezeted bonyolultabb annál, minthogy egy rossz nadrágvásárlással kifogj rajta. Ha túl meleg van odalent, a sperma egészséget védő hormonokat kezd termelni. Szóval hordd azt, amit jól esik.

Minden spermium egészséges és virulens

Tökre nem. A spermák nagyobb része különböző okokból soha nem éri el a petesejtet, és ez így van jól. Ha a spermád legalább 40 százalék épkézláb ivarsejtet tartalmaz, már nemzőképes vagy. A forma már többet mond, mert a rendellenes alakú, például kétfejű, vagy torz farkú spermák sokszor ki se bírják a petesejtig vezető utat. Ez még az egészséges spermának sem sikerül mindig.

Az előváladék nem számít

Számít, de nem úgy. Biológiai értelemben az előváladék nem tartalmaz hímivarsejtet. De olyan sokszor előfordul (egy 2011-es tanulmány szerint az esetek 37 százalékában), hogy egy korábbi ejakulációból marad még életképes sperma a húgycsőben, és ez egy következő előváladékkal távozik. Megszakítással védekezni még mindig nem életbiztosítás.

A több sperma jobb, ha gyereket szeretnétek

Pont, hogy nem. A nagy volumen nem rossz, de egy bizonyos mennyiségen felül inkább bajt okoz. Előfordul, hogy miután egy sperma már bejutott a petesejtbe, egy másiknak is sikerül feltörnie a falat, ezzel pedig olyan genetikai többlet jön létre, mely számos súlyos betegség kockázatát növeli. Polispermia esetén nem csak a Down-szindróma, de a gerinc- és szívbetegségek kockázata is megnő.

A sperma gyakorlatilag superfood

Akad egy pár poénos okosság ezzel kapcsolatban, de az igazság az, hogy körülbelül 100 ejakulációnyi spermát kellene bevinni ahhoz, hogy a „rengeteg” proteinnek legyen valami élettani hatása.

shutterstock 464817722
Shutterstock

Oké, hogy vannak benne tényleg hasznos anyagok, C-vitamin, fehérje, cink, de azért maradjunk a földön... Ráadásul vannak, akik allergiásak lehetnek rá, szóval lenyelni egyáltalán nem biztos, hogy olyan jó ötlet. Ez van, bocs. 

Az ananásztól szuper jó ízű lesz a spermád

Francokat. A sperma íze olyan egyedi, mint a testszagunk, vagy a szánk illata. Persze ezt is befolyásolják szokásaink és táplálkozásunk, de egyetlen ételről vagy italról sem bizonyították még be, hogy javították volna a sperma ízét. Azt viszont igen, hogy a C- és a B12-vitamin jó hatással vannak a spermaszámra, az alakra és a mozgékonyságra is. Szóval ne az ízével törődj, hanem egyél vitamindúsan, ha igazán potens szeretnél lenni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra