A homlokrácokból kiolvasható a szívbetegségekre való hajlam

A többi ráncnak, például a szarkalábaknak semmi köze a dologhoz, a homlokráncok viszont figyelmeztető jelekként is értelmezhetők a kutatók szerint.

Nem csak esztétikai szempontból érdekes tehát, hány darab barázdával rendelkezik valaki: egy kutatás szerint a ráncok száma és mélysége tulajdonképpen egy gyorsan leolvasható figyelmeztető rendszerként funkcionál, ami alapján mindenféle teszt nélkül meghatározható, ki az, aki veszélyeztetettnek minősül a szív- érrendszeri betegségek szempontjából.

Mintha rájuk lenne írva

Az idén prezentált eredményeket egy 20 éves kutatás előzte meg, amely során az öregedés látható jeleit analizálták a kutatók - írja az Iflscience. A többek között a résztvevők nemével és az életmóddal összefüggésbe hozható tényezők jelentőségét is figyelembe vevő kutatók gondosan méricskéltek ez alatt az idő alatt, és arra a következtetésre jutottak, hogy a legmélyebb és legtöbb homlokránccal rendelkező öregek esetében közel tízszer akkora volt a szívbetegségekkel összefüggésbe hozható halálesetek kockázata, mint a legkevésbé ráncosak esetében.

A homlokráncok összefügghetnek a szívbetegségekkel
A homlokráncok összefügghetnek a szívbetegségekkelShutterstock

Azért nem ez a legbiztosabb módszer

A magas vérnyomás és koleszterinszint alapján azért továbbra is pontosabban meghatározható, ki az, aki veszélyeztetettnek számít, a ráncok stíröléséhez azonban semmiféle méricskélésre nincs szükség, ennél könnyebb módszert tehát keresve sem találhatnánk a kutatók szerint azért érdemes megvizsgálni ezeket az összefüggéseket, mert elképesztően egyszerű módszerről van szó.

Elég ránézni egy arcra és máris célba vehetjük a különböző kockázati tényezőket

- nyilatkozata Dr. Yolande Esquirol, a tanulmány szerzője.

Nem kerül semmibe

A meglepően egyszerű és kockázatmentes módszer mögött valószínűleg az érszűkületet okozó zsírlerakódások állnak egyébként: a homlokot átszelő erek viszonylag szűkösek, az ereket megkeményítő és elzáró plakk tehát sokkal látványosabb formákat/figyelmeztető rendszert hoz létre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek