Ezért ennyire egészséges a túró: mutatjuk, melyik fajta mire jó!

Az ember néha csak kapkodja a fejét az egyre divatosabb, egészséges „szuperélelmiszerek” hallatán, miközben sokszor észre sem vesszük azt, ami adja magát, hiszen már régóta az étkezési kultúránk része. Na, pont ilyen a túró minden fajtája is!

A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy hozzájussunk azokhoz az értékes tápanyaghoz – fehérjékhez, szénhidrátokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz – amelyekre szervezetünknek szüksége van. A fogak és a csontok épségéhez nélkülözhetetlen kalcium például ebből az élelmiszercsoportból hasznosul a legjobban. De vajon ez igaz a túróra is? Nagyon is! A túró a tej összes hasznos tulajdonságával rendelkezik, ezért akár napi szinten is érdemes beépítened az étrendbe.

Mi a túró?

A túró tejből készül a tejfehérje (kazein) kicsapásával. Attól függően, hogy ehhez mit használnak, kétféle típusát különböztetjük meg. A savanyú étkezési túró előállításánál az alvasztást vajkultúrával végzik, míg az oltós túró gyártásánál a vajkultúra mellett oltót is alkalmaznak. Magyarországon általában savanyú étkezési túrót gyártanak, ami leggyakrabban tehén-, kecske- és juhtejből készül.

A túró koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait, ezért táplálkozás-élettani szempontból nagyon értékes élelmiszernek számít és különböző diétákba, fogyókúrás étrendbe is remekül beépíthető.

Melyiket szeressem?

Hazánkban az étkezési tehéntúró három különböző zsírtartalommal kapható: a zsíros 12,2 gramm, a félzsíros 7 gramm, a sovány meg 0,5 gramm zsírt tartalmaz 100 grammonként. A sovány változatában több a kalcium, mint a félzsírosban és zsírosban, 10 deka félzsíros túró pedig majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint egy pohár (2,5 dl) tej. Nem árt tudnod arról sem, hogy alacsonyabb energia- és zsírtartalmának köszönhetően a tehéntúró fogyasztása előnyösebb, mint a zsíros juhtúróé.

Sovány, félzsíros és zsíros változatokban kapható
Sovány, félzsíros és zsíros változatokban kaphatóShutterstock

És ha laktózérzékeny vagyok?

A túró a tejcukortartalma 20–40 százalékkal kevesebb, mint a tejé – sőt, még a joghurthoz, kefírhez képest is alacsonyabb – ezért az esetek többségében laktózérzékenyeknél sem okoz problémát, bár a bevihető laktóz mennyisége egyéni tolerancia kérdése is.

Hogy a legfinomabb?

Semleges íze miatt a túró sósan éppúgy finom, mint édesen, és bármely napszakban, bármely étkezésnél fogyasztható. Kifejezetten ajánlják tízóraira, uzsonnára és sportolás utáni fehérjepótlásra is.

Ha a nagy klasszikusokat, a túrós palacsintát és a túrógombócot már unod, itt van néhány további ötlet, amiből ihletet meríthetsz:

  • túrós galuska vagy túrógombóc levesbetétnek vagy köretként
  • körözöttek, túrókrémek reggelire és vacsorára
  • túrós mártogatós, túróval dúsított turmix, édes túrókrémek tízóraira és uzsonnára
  • túróval készült főételek: pl. sztrapacska, túrós tészta, puliszka túróval
  • túrós desszertek: piték, palacsinták, pohárkrémek, parfék, torták
  • túróval készült feltétek: túróval töltött vagdalt, gombafejek túróval töltve

És persze nem szabad megfeledkezni a magyarok egyik kedvenc édességéről, a túró rudiról sem, melynek aktuális kínálatát nemrég mi is végigkóstoltuk

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek