8 étel, amit a kardiológusok nem ennének a helyedben

A chips és a bacon továbbra sem túl népszerű a kardiológusok körében. Kávét viszont ihatunk.

A Today által megkeresett kardiológusok, Dr. Andrew Freeman és Dr. Sharonne Hayes szerint természetesen túlkapás minden egyes Cheetost és sajttortát idegméregként elkönyvelni, számos olyan étel létezik ugyanakkor, amit hosszú távon érdemes azért inkább elkerülni.

Feldolgozott húskészítmények

A magas kalóriatartalmuk, a rengeteg só, a telített zsírsavak és a hozzáadott nitrát miatt a bacon, a kolbászkák, és a többi feldolgozott húskészítmények például mind kerülendők a szakorvosok szerint.

Chips, édességek

A nagyrészt egyszerű szénhidrátokból álló nassolnivalókhoz hozzáadott rengeteg só és finomított cukor miatt a chipsek és sütik fogyasztása még a telített zsírsavakban bővelkedő húsoknál is rizikósabb szabadidős tevékenység. Dr. Hayes például csak hetente egyszer mérgezi magát sütivel/csokival, de akkor is odafigyel rá, hogy a lehető legkisebb adagot válassza.

Tartsd magad távol tőle
Tartsd magad távol tőleShutterstock

Túl sok fehérje

A „megfelelő” mennyiségű fehérje elfogyasztására már-már mániákusan ügyelünk mostanság, ami gyakran túlkapásokhoz vezet a kardiológusok szerint. Sokszor kétszer annyi fehérjét is beviszünk, mint kellene, ami megterheli a veséket, és mivel a többség a telített zsírokban gazdag húskészítményeket preferálja, a koleszterinszintet és így a szívbetegségek kockázatát is megemeli.

Gyorskaja

A gyorséttermeket messziről kerülő orvosok szerint a hamburgert és rántott csirkét kínáló étteremláncok többségében „tulajdonképpen semmit nem látni az étlapon, ami egészséges volna”.

Fincsi és egészségtelen
Fincsi és egészségtelenShutterstock

Energiaitalok

Az energiaitalok elsősorban szintén a sok hozzáadott cukor miatt kerülendők, bár bizonyos hozzávalók a vérnyomást is megemelhetik, és akár szívritmuszavart is okozhatnak. A mérsékelt, de napi szintű tea- és kávéfogyasztásra ugyanakkor nem vonatkozik mindez. Legalábbis abban az esetben, ha nem turbózod fel cukorral, tejszínhabbal vagy fagyival a kávét.

Inkább kávézz
Inkább kávézzShutterstock

Sokan a javasolt mennyiség négyszeresét is elfogyasztják egy nap a kardiológusok szerint, ami gyakran a meglepő ételekben, például a zabpelyhekben vagy savanyúságokban bujkáló hozzávalóknak köszönhető. A sóban különösen gazdag étrend pedig megemeli a vérnyomást.

Ne sózd túl!
Ne sózd túl!Shutterstock

Kókuszolaj

Dr. Freeman szerint a kókuszolaj még a disznózsírnál is több telített zsírsavat tartalmaz, ami egyes kutatások szerint akár érszűkülethez is vezethet.

A bőrnek és a hajnak jót tesz, de én nem ennék belőle túl sokat - nyilatkozta a kardiológus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek