Ezeket az ételeket kerüld el, hogy megelőzd a rákot!

Lehet hogy kissé jobban aggódunk a rákkeltő ételek miatt, mint amennyire valójában veszélyesek. De mi az igazság?

Egyre több embernek fontos az, hogy minél egészségesebben éljen, és minél több egészséges ételt fogyasszon, ha már a légszennyezés miatt nem jut megfelelő levegőhöz. Ugyanakkor egyre több olyan cikk és félinformáció is napvilágra kerül, amiben arra biztatnak, hogy bizonyos ételeket messziről kerüljünk el, míg más ételeket szuperképességekkel ruháznak fel.  A Which? fogyasztóvédelmi magazin cáfolta vagy erősítette meg ezeket az információkat

Feldolgozott húsok

Ki ne tudná mostanra, hogy a feldolgozott húsok és a vörös hús mind-mind rákkeltőek, és óvakodni kell tőlük, mint a tűztől. Bacon, sonka és szalámi abszolút tiltólistásak, és egyenes út vezet tőlük a gyomor- és bélrák kialakulásához. Mindezt a nitritek és nitrátok okozzák, amik a feldolgozás során kerülnek a termékekbe. Ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatása is alátámasztja, vagyis valóban napi 50 gramm, azaz két szelet baconnyi feldolgozott hús fogyasztása is 18 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. 

DSC2187
Kaszás Tamás / Dívány

Cukor

A rák kialakulásának a kockázatát nem növeli a cukor a tudomány mai állása szerint, legalábbis senki sem bizonyította, hogy a cukor közvetlen összefüggésben áll bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatával. Ugyanakkor az tény, hogy a sok cukros ital és étel fogyasztása túlsúlyt okozhat, ami viszont növeli a rák kialakulásának az esélyét. 

Növényvédő szerek

Még azt sem igazolta a tudomány, hogy a rovarirtók, mesterséges édesítőszerek és az élelmiszer adalékanyagok növelik a rák kialakulásának kockázatát. Ezeket a termékeket mind nagyon szigorú teszteknek vetik alá, mielőtt mondjuk egy rovarirtót a zöldségeinkre lehet fújni, vagy egy adalékanyagot fel lehet használni az élelmiszerelőállítás során. A Nemzetközi Rákkutató Intézet szerint azonban azoknál, akik ezekkel az anyagokkal dolgoznak hosszú éveken keresztül, nagyobb a rák kialakulásának a kockázata. 

Dohányzás és alkohol

Na, ezek tényleg növelik a rák kialakulásának a lehetőségét, ugyanakkor a kutatások szerint a dohányzás mindössze az Angliában regisztrál rákos megbetegedések 15 százalékáért, az alkohol pedig 3 százalékáért felelős, ugyanakkor azt érdemes megjegyezni, hogy ez a két súlyosan rákkeltő hobbi számos más betegség kialakulásához is vezethet, illetve ha a dohányzás és az alkoholfogyasztás még túlsúllyal, a testmozgás hiányával és helytelen táplálkozási szokásokkal is együtt jár, akkor sokkal nagyobb a kockázati tényező. 

shutterstock 591024347
Shutterstock

Csodatevő zöldségek nincsenek

Egymást érik azok a hírek is, amik egy-egy étel csodatevő, vagy rákgyógyító hatásáról számolnak be. Ilyen például a kurkuma, aminek a tudomány szerint is vannak pozitív hatásai, de túlzás lenne azt állítani, hogy gyógyító fűszer. Ugyanígy a zöld teáról is elterjedt a tévhit, hogy fontos szerepe van a rák elleni harcban. Az olyan ételek mint az áfonya, a gránátalma vagy az olajos halak valóban jó ha rendszeresen megtalálhatóak az étrendedben, ugyanakkor egy étel sem csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát, vagyis nem úgy kell ezt elképzelni, hogy amennyiben megeszel fél kiló bacont, de lefojtod egy kis zöld teával és áfonyával, akkor nullára jössz ki. 

Csodatevő vitaminok sincsenek

Sok erre szakosodott cég állítja azt is, hogy speciális antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal felturbózott vitaminkeveréke csökkenti a rák kialakulásának a veszélyét, bár a tudománynak még ezt sem sikerült bebizonyítani. 

De akkor mit lehet tenni? 

A tudomány mai állása szerint, aki csökkenteni szeretné a rék kialakulásának kockázatát, az egyen sok különböző zöldséget és gyümölcsöt, növelje a napi rostbevitelt, mozogjon, kerülje az elhízást, és semmiképpen se dohányozzon. 

shutterstock 160379219
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra