Álldogálással is rengeteg kalóriát égetsz. Mutatjuk, mennyit!

Vajon hány kalóriával égetsz el többet, ha ücsörgés helyett inkább állva maradsz? És mennyit lehet így fogyni?

Egy kardiológiai szaklapban publikált, 46 különböző kutatás eredményeit összegző tanulmánynak hála végre kiderült: 9, azaz kilenc darab kalóriával égetsz el többet egy óra alatt, ha visszautasítod a téged hellyel kínálókat, és inkább állva maradsz. Ezek az adatok egy nagyjából 66 kilós és amúgy mozdulatlan emberre vonatkoznak a Berkeley Wellness szerint, tehát ha közben még 1-2 legyet is lecsapsz, még jobban teljesítesz majd.

Sok lúd disznót győz

Azt is kiszámolták egyébként, mennyit lehet így fogyni: ha napi hat óra ülést is képes ácsorgásra cserélni valaki, azaz napi 54 kalóriával többet éget el, akár 2.5 kilónyi súlyfeleslegtől is megszabadulhat évente!

Azt, hogy hosszú távon egy ilyen apró különbség is segít-e a fogyásban, tulajdonképpen még nem sikerült bebizonyítani,

az anyagcserefolyamatok változása és az izmok fokozott igénybevétele miatti fokozott kalóriabevitel ugyanis akár érvényteleníthetik is mindezt

- így a kutatók.

Álldogálva lehet fogyni?
Álldogálva lehet fogyni?Fotó: Shutterstock

A lényeg, hogy jobb, mint az ücsörgés

Nem csak emiatt érdemes persze felállni néha, az anyagcserére is jó hatással van és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti, ha kevesebb időt tölt valaki üldögéléssel.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.