Korábban jön a menopauza, ha sok tésztát eszel

A közel ezer nő étrendjét megvizsgáló brit kutatás szerint olyan ételek is akadnak, amelyek képesek késleltetni a menopauzát.

Egy 900 nő étrendjét megvizsgáló brit kutatás szerint a menopauza bekövetkezésének ideje kapcsolatba hozható bizonyos ételek, például a tészták és a halételek fogyasztásával is. A változókort 40 és 65 éves koruk között elérő 900 nőt nyomon követő kutatók szerint az átlag az 51 éves életkor egyébként, a sok tésztát és rizst fogyasztó nők esetében azonban hamarabb, a sok halételt fogyasztók esetében pedig később zajlik le a folyamat.

A kutatásról beszámoló New Scientist szerint, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a pusztán a kutatók megfigyeléseire építő tanulmány csak az összefüggésekre volt képes rámutatni, a pontos ok-okozati kapcsolatok egyelőre nem ismertek.

shutterstock 209990386

A napi egy adag tésztával vagy rizzsel többet fogyasztó nők estében mindenesetre az átlagéletkornál másfél évvel hamarabb, az olajos halakból többet fogyasztó nők estében viszont több mint három évvel később zajlottak le a menopauzával összefüggésbe hozható folyamatok. Emellett a hüvelyesek fogyasztása, a B6-vitamin, valamint a cink fokozott bevitele is késleltette a menopauzát.

Élettani hatások

Jane Cade, a kutatás vezetője szerint mindez azért is fontos információ, mert a korábban bekövetkező menopauzát a csontritkulással és bizonyos szívbetegségekkel, a később bekövetkező menopauzát pedig a mellrák, a méhrák és a petefészekrák kockázatának növekedésével is összefüggésbe hozták már.

A kutatók szerint a hüvelyes zöldségekben megtalálható antioxidánsok és az omega-3 zsírsavakban gazdag halak állhatnak egyébként a jelenség hátterében, az egyszerű szénhidrátok pedig azért gyorsítanak a folyamaton, mert inzulinrezisztenciát okozhatnak és így megzavarhatják a hormonháztartást.

Mustra