Kemoterápia nélkül is legyőzhető a mellrák

A korai stádiumú rákos megbetegedések egyik típusával szemben a hormonkezelés is elegendő lehet a kutatók szerint, sok esetben teljesen fölösleges tehát a kemoterápia.

Egy kutatás szerint akár a mellrák egyik leggyakoribb fajtájával diagnosztizált nők 70 százaléka megúszhatja a kemoterápiás kezeléseket, amennyiben sikerül elég korán azonosítani a betegséget. A 21 gén kifejeződését és a rák visszatérésének esélyét elemző teszt működőképességét megvizsgáló tanulmány eredményeit a CNN foglalta össze.

A megbetegedések felét érinti

Mindez az 5 cm-nél kisebb, hormonreceptor-pozitív, HER2-negatív és a nyirokcsomókat nem érintő megbetegedéseket érinti. Ez a diagnózis nagyjából az évi 1,7 millió (2012-es adat) mellrákos eset felének felel meg. A génexpressziót analizáló teszteken a 0-11 pontos tartományba eső megbetegedések esetében eddig is elég volt a hormonkezelés, 25 pont felett azonban már mindenképp szükség volt a kemoterápiára. A 11 és 25 közé eső teszteredmények esetében ugyanakkor eddig nem volt egyértelmű, mi a teendő.

shutterstock 130569779

Tízezer nőt követtek nyomon

A kutatók ehhez tízezer, 2006 és 2010 között mellrákkal diagnosztizált nő kezelését követték nyomon. Közülük 6711-en estek a 11-25 pontos kategóriába. Őket két csoportra osztották: egy részük csak hormonkezelésben részesült, a másik csoport számára viszont kemoterápiát is felírtak az orvosok.

A 9 éves megfigyelési idő végén tulajdonképpen elenyésző volt a különbség a tekintetben, melyik csoport esetében tért vissza valamilyen formában a betegség: a csak hormonkezelést kapott nők 83,3 százaléka és a kemoterápiával is kezelt nők 84,3 százaléka volt tünetmentes. Emellett a nők túlélési esélyei is szinte pontosan ugyanolyanok voltak (93,9 százalék vs. 93,8 százalék).

A tesztnek hála rájöttünk, hogy akár több tucat fajtája is lehet a mellráknak, a megfelelő ellátást pedig a betegség típusának megfelelően tudjuk alakítani

– nyilatkozta dr. Otis Brawley.

Van kivétel

Nem teljesen egyértelmű ugyanakkor a helyzet a menopauza előtti vagy 50-nél fiatalabb, a teszten 16-25 pontos nők esetében. Az ő esetükben előnyösnek bizonyulhat a kemoterápia, ilyenkor esetfüggő tehát a dolog, és nem feltétlenül ajánlott a többek között vérszegénységet, az immunrendszer meggyengülését, hajhullást, hasmenést, fáradtságot és emlékezetkiesést okozó kezelés elhagyása.

Oszd meg másokkal is!
Mustra