Tényleg egészségesebb az e-cigaretta?

A hagyományos cigik szívása közben jóízűen elfogyasztott rákkeltő anyagokból tényleg sokkal kevesebbet visz be így az ember, de ez mégsem jelenti azt, hogy teljesen biztonságos módszerről van szó.

Az AsapSCIENCE videója szerint egy hagyományos cigi elszívása során nagyjából hat másodpercébe telik az ilyenkor felszabaduló aktív komponensek - például a nikotin - számára, hogy hatni kezdjenek a központi idegrendszerre. A szervezetbe kerülő káros égéstermékek mennyisége az e-cigik esetében természetesen azért kisebb, a minőségellenőrzések hiánya és az ilyen készülékekben használt folyadékhoz hozzáadott anyagok miatt azonban ezeknek is megvannak a maguk veszélyei.

Ne egyél kátrányt!

Amikor rágyújt valaki, a tüdőn keresztül a véráramba kerülő nikotin megemeli a pulzust, összehúzza az ereket és dopamint szabadít fel az agyban. Mivel a fogyasztókat felélénkítő drog egy stimuláns, a kiürülése után újabb adagot követel a használóktól, ami sok esetben függőséget okoz.

shutterstock 1090686548
Shutterstock

A marihuána aktív komponense, a tetrahydrocannabinol (THC) más hatást vált persze ki, de a füsttel a szervezetbe kerülő égéstermékek ebben az esetben is kátrány lerakódásához vezetnek, ami rákkeltő, feketére festi a fogakat, és megtépázza az ízlelőbimbókat.

Mindennapi nikotinunkat

Az e-cigik jórészt kiküszöbölik ezeket az égéstermékeket, a fém vagy üveg tartályban tárolt és kontrollált módon felhevített folyadéknak hála ugyanis sokkal kevesebb füst keletkezik. A folyadék párájában megtalálható nikotinhoz viszont ugyanolyan gyorsan hozzáférnek a függőségről általában hallani sem akaró... szerhasználók.

A probléma mindezzel az, hogy a folyadékok alapját adó anyagok, például a kozmetikumokhoz és a színpadi füsthöz is felhasznált propilén-glikol irritálja a szemeket, és légúti fertőzésekhez is vezethet, a többi hozzávalóról pedig gyakran elég keveset árulnak el a gyártók. A sokszor ellenőrizetlenül hozzáadott vegyületek között előfordul például a tüdő hegesedéséhez vezető diacetil is. Hiába sokkal egészségesebb opció tehát egy elektromos cigi, mint a hagyományos változatok, teljesen veszélytelennek azért nem mondható a dolog.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek