Ez a betegség tette tönkre Aviciit

A világhírű svéd dj, Avicii halálának pontos oka egyelőre tisztázatlan, de az nem titok, hogy a zenész 2016-ban hasnyálmirigy-gyulladás miatt vonult vissza a fellépésektől és hogy korábban az epehólyagját, illetve a vakbelét is eltávolították. De mi is ez a betegség, amiben szenvedett? Gyógyítható? Miért olyan veszélyes? Utánajártunk.

A hasnyálmirigyről manapság a cukorbetegség kapcsán hallhatunk a legtöbbet, hiszen ez az apró, 10-12 cm hosszú szerv egyrészt a cukor és zsír anyagcseréjét szabályozó hormonok, az inzulin és a glükagon termeléséért felel. Másik kulcsfontosságú funkciója, hogy segíti a táplálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok megemésztését a gyomorban és a vékonybélben. A hasnyálmirigy-gyulladás fellépését - amelytől a népszerű dj, Tim Bergling, azaz Avicii is sokat szenvedett - nagymértékű alkoholfogyasztás vagy bőséges táplálkozás előzheti meg, de sok más okból is kialakulhat.

A gyulladást okozhatja mértéktelen alkoholfogyasztás, dohányzás, epekő, hipotermia, fertőzések (pl. mumpsz), tumorok, vírusok, magas vérzsírszint, a vér magas kalciumszintje, veseátültetés, bizonyos gyógyszerek (pl. ACE-gátlók, sztatinok, hormonpótlók, orális hipoglikémiás szerek) és antipszichotikumok, valamint genetikai rendellenességek, például cisztás fibrózis.

Az akut hasnyálmirigy-gyulladással kórházba kerülő esetek 80 százalékáért epekövek vagy az alkohol a felelős.

Ha a szervezetben kiválasztódó epekövek a hasnyálmirigy-vezeték területén akadnak el, az emésztőnedvek nem tudnak a nyombélbe áramlani. Az elzáródás általában átmeneti, és csak kisebb károsodást okoz, mely hamar gyógyul, tartós elzáródás esetén azonban a hasnyálmirigy megtelik aktiválódott enzimekkel, amik elkezdik megemészteni a hasnyálmirigy sejtjeit, súlyos gyulladást eredményezve.

Az, hogy az alkohol pontosan miként járul hozzá a gyulladás kialakulásához, egyelőre a tudósok számára sem teljesen világos, csak annyit tudni, hogy az alkohol molekulái megzavarják a hasnyálmirigy sejtjeit, így az emésztőnedvek belsőleg választódnak el ahelyett, hogy a vékonybélbe jutnának.

Egy biztos: minél többet iszik valaki, annál jobban roncsolja ezt a létfontosságú szervet.

Már a rendszeresen (évekig) elfogyasztott napi kb. 30 gramm alkohol (fél üveg bor, két üveg sör vagy másfél deci likőr) is a hasnyálmirigyből a hasnyálmirigy-vezetékbe torkolló apró vezetékek elzáródását okozhatja, ami idővel akut gyulladás kialakulásához vezet.

hasnyálmirigy
Shutterstock

De ha ez nem hangzik elég ijesztően, íme még több adat:

  • Az Egyesült Királyság statisztikái szerint évente 20 ezer megbetegedés fordul elő és az akut hasnyálmirigy-gyulladás évente 1000 halálesetet eredményez;
  • tízből hét krónikus hasnyálmirigy-gyulladásos eset hátterében a hosszú távú, mértéktelen alkoholizálás áll; 
  • a dohányzás csak rontja a helyzetet, mivel a cigaretta erősíti az alkohol romboló hatását;
  • az alkoholfüggők 5 százalékánál alakul ki hasnyálmirigy-gyulladás.

A hasnyálmirigy gyulladása komoly felhasi vagy hátfájdalommal, hasmenéssel és erős hányással járhat, kísérheti láz, vérnyomás-ingadozás, szédülés, súlyosabb esetben tudatzavar is. Intravénás oxigénterápiával és táplálással, valamint a testfolyadékok szabályozásával az enyhe akut hasnyálmirigy-gyulladás jól kezelhető, az epekövesség okozta megbetegedés esetén pedig indokolt az epehólyag eltávolítása, de csak a gyulladás elmulasztását követően.

Felemészti a sejteket

Akit tehát akut hasnyálmirigy-gyulladással diagnosztizálnak és kezelnek, annak az az első dolga, hogy felhagyjon az alkoholfogyasztással és minimálisra csökkentse a zsírbevitelt is, legalábbis, ha szeretné megelőzni, hogy még jobban elfajuljon a helyzet és a hasnyálmirigy a saját sejtjeit kezdje el felemészteni.

A hosszú ideig fennálló, vagyis krónikus hasnyálmirigy-gyulladás egy sokkal súlyosabb és ritkább, a hasnyálmirigy szövetének visszafordíthatatlan pusztulásával járó rendellenesség, amely cukorbetegséghez, pszeudociszták vagy hasnyálmirigyrák kialakulásához is vezethet, ráadásul a hasnyálmirigy enzimjei a tüdőt is megtámadhatják.

Jellegzetes tünete az állandósult köldök körüli fájdalom, mely övszerűen sugárzik a hát irányába, a nagyfokú súlyvesztés, puffadás, valamint az emésztőenzimek termelésének hiányának köszönhető zsírfényű, bűzös széklet. A betegség állandó gyógyszeres kezelést igényel, ami segíti a bevitt táplálék megemésztését és a vércukor szinten tartását.

Oszd meg másokkal is!
Mustra